Brylu2 Posted March 2, 2013 Share Posted March 2, 2013 Witam wszystkich! Zakupiłem 3 dni temu Subaru impreze 2009 rok ,byłem z auta bardzo zadowolony do przedwczoraj.Pojechałem na myjnie i przed myciem pan z myjni opłukiwał auto karcherem i jak przypuszczam woda dostała się przez wlot powietrza pod maske, po myciu próboje odpalić auto, wyskakuje kontrolka od silnika, całe auto trzepie na boki ,silnik nie pracuje równo, odgłosy wydaje podobnie jak traktor.Przejechałem około 2 kilometrów zgasiłem auto kontrolka-znikła i było wszystko okej.Na następny dzien podczas normalnej jazdy kontrolka sie znów zaświeciła auto jedzie do 2.4 obrotów silnika a następnie nie pozwala jechać na wyższych obrotach, chodzi jak traktor i wyżej nie da się kręcić.Czym jest spowodowane owa rzecz miał ktoś podobny problem?Co robić? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczur75 Posted March 2, 2013 Share Posted March 2, 2013 Co robić? Podpiąć auto pod komputer i zobaczyć co mu dolega(ło). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brylu2 Posted March 2, 2013 Author Share Posted March 2, 2013 Odstawiłem auto do Mechanika ,a akurat tak sie składa ,że ma komputer w aktualizacjii.A wie może ktoś co ta kontrolka może oznaczać.Jak myć to auto w takim razie?Możliwe że to przez myjnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Magdziarz Posted March 2, 2013 Share Posted March 2, 2013 Możliwe że to przez myjnie Możliwe, ale również mogło się stać zupełnie coś niezwiązanego i przypadkowo wystąpiło w jednym czasie. Dla pewności po odczytaniu błędów i usunięciu przyczyn ich wystąpienia sugeruję przeczyszczenie i zakonserwowanie styków wiązek i sterownika. Myć silniki można i należy, ale z głową. :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczur75 Posted March 2, 2013 Share Posted March 2, 2013 A wie może ktoś co ta kontrolka może oznaczać. Tak. Zaświecenie się tej kontrolki oznacza błąd zapisany w sterowniku silnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
boorek Posted March 2, 2013 Share Posted March 2, 2013 Możliwe że to przez myjnie Myć silniki można i należy, ale z głową. :-) przecież człowiek mył samochód a nie silnik... kilkadziesiąt razy myłem swoje auto, zawsze karcherem i nigdy nie miałem problemu z odpaleniem, myślę że to zbieg okoliczności jednak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
polak900 Posted March 2, 2013 Share Posted March 2, 2013 (edited) Nieźle, lecę powiadomić rodziców żeby swojego boxer D nie myli bo może nie odpalić A tak na poważnie może coś z elektryką się dzieje, woda gdzieś się dostała, tak mi przyszło do głowy Edited March 2, 2013 by polak900 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał Kacprowski Posted March 2, 2013 Share Posted March 2, 2013 Wygląda na tryb awaryjny. Odepnij kleme - na 15 minut podpompuj pedal hamulca żeby się rozladowal i zresetowal ecu potem niech pochodzi przez 15 min na wolnych obrotach i naucz ja jeździć po "swojemu" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harvester Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Błędy się sprawdza a nie kasuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts