loader99 Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Witam Mam pytanko, jaki jest optymalny luz (o ile może być?) w osi pionowej przy przegubie który jest montowany przy skrzyni biegów. Przegub jak wiadomo jest tam nasuwany na frez, i zabezpieczany tuleja rozprężną, i zauważyłem że ma luz na boki kilka mm.. widzę że jest tam śruba zabezpieczająca nakrętkę, którą można docisnąć łożysko, i pewnie luzy się skasują, tylko nie wiem czy dokręcamy do oporu czy stosujemy jakiś zakres bezpieczeństwa... aby nie zniszczyć łożyska (dodam że nic nie cieknie) Z góry dziękuję za poprawna odpowiedź Pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mike85 Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 (edited) widzę że jest tam śruba zabezpieczająca nakrętkę, którą można docisnąć łożysko bez wiedzy i odpowiednich przyrządów lepiej nie dotykaj. Edited February 22, 2013 by Mike85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SubBlackbird Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Luz rzędu kilku milimetrów jest normalnym zjawiskiem dlatego nie przejmuj się tą sprawą. Możliwe, że nowa skrzynia biegów nie ma takich luzów ale o to trzeba zapytać właścicieli aut którzy np. 10lat temu w nowym aucie ten luz sprawdzali. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zuczek99 Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Dokładnie , taki luz jest rzeczą normalną. Mam podobny luz ale nie ma sie czym przejmowac Link to comment Share on other sites More sharing options...
loader99 Posted February 24, 2013 Author Share Posted February 24, 2013 Dokładnie , taki luz jest rzeczą normalną. Mam podobny luz ale nie ma sie czym przejmowac o, i o taka opd mi chodziło. pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts