Jump to content

Tribeca-problem z zaplonem po deszczu

cygan6

Recommended Posts

Witam! Mam Tribeca model 2008 i prawie od początku mam problem z uruchomieniem silnika po dużych opadach deszczu lub wjeździe w duża kałuże . Nie dzieje sie to często ale jest upierdliwe,lekarstwem jest odpłatnie z biegu neutralnego, ale czasami muszę odczekać kilka minut. Czy ktoś miał podobny przypadek i jak sobie poradził ,proszę o pomocne rady. Dodam jeszcze ze potem na desce pali mi sie check, abs,i coś tam jeszcze.

• 4 months later...

Witam, tydzień temu miałem identyczny objaw jak u kolegi cygana6 (było po ulewie ale nie wjechałem w żadną dużą kałużę). Skończyło się na wezwaniu holowania ale przez przypadek odpaliłem na NEUTRALU i dojechałem do serwisu na kołach. W serwisie stwierdzili zaśniedziałe wtyczki od skrzyni biegów i skasowali 260 złotych. Cieszyłem się do deszczu sprzed dwóch dni (DESZCZ). Identyczne objawy ale auto odpaliło normalnie a kontrolki włączyły się w trakcie jazdy. W serwisie nie mogli podłączyć się do ECU bo im nie łączyło...

Za dwa dni wymieniam AKUMULATOR bo słabo kręcił (miał prawo bo miał 5 lat) i pochwalę się czy objawy ustały. Pozdrawiam.

Witam, tydzień temu miałem identyczny objaw jak u kolegi cygana6 (było po ulewie ale nie wjechałem w żadną dużą kałużę). Skończyło się na wezwaniu holowania ale przez przypadek odpaliłem na NEUTRALU i dojechałem do serwisu na kołach. W serwisie stwierdzili zaśniedziałe wtyczki od skrzyni biegów i skasowali 260 złotych. Cieszyłem się do deszczu sprzed dwóch dni (DESZCZ). Identyczne objawy ale auto odpaliło normalnie a kontrolki włączyły się w trakcie jazdy. W serwisie nie mogli podłączyć się do ECU bo im nie łączyło...

Za dwa dni wymieniam AKUMULATOR bo słabo kręcił (miał prawo bo miał 5 lat) i pochwalę się czy objawy ustały. Pozdrawiam.

(...)minęło kilka dni

Akumulator zmieniłem na BOSCH 60 Ah, 540 A prąd rozruchowy, typ "japoński". Auto odpala "z werwą". Czekam na większy deszcz aby sprawdzić czy ustąpiły problemy z trzema kontrolkami....

(...) minęło jeszcze kilka dni a w międzyczasie były porządne ulewy, podczas których "operowałem" po ulicach.

Tribeca jeździ bez zastrzeżeń po wymianie akumulatora. Nie świecą żadne kontrolki, zero problemu z odpalaniem. Chyba faktycznie auto jest czułe na spadek napięcia w akumulatorze a w deszczowe (wilgotne) dni ta "czułość" uzewnętrznia się bardziej...