Saracen Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 Gaśnie mi często wyświetlacz zegarka/ "komputera pokładowego" Kiedyś rzadko gasł, później coraz częściej, teraz w ogóle się nie pali. Jak gasł to wystarczyło puknąć palcami i się zapalał z powrotem. Potem zauważyłem, że czas w zegarze się rozjeżdża - tak jak by tracił zasilanie i w tym czasie zegar nie "tykał" a potem wstawał i pokazywał opóźnioną godzinę. Jak myślicie - czy to może być kwestia że coś nie styka i wystarczy poprawić kabelki lub coś przylutować - czy raczej coś dzieje się z samym wyświetlaczem i cały zegar trzeba wymienić? Ewentualnie dajcie mi proszę wskazówki jak to wyjąć z ramki żeby nie uszkodzić plastików Link to comment Share on other sites More sharing options...
okeyten Posted September 27, 2012 Share Posted September 27, 2012 należy bardzo dokładnie przelutować płytkę wyświetlacza, występują "zimne luty" viewtopic.php?f=23&t=137874&hilit=wy%C5%9Bwietlacz -- 27 wrz 2012, o 13:51 -- Poniżej masz info jak rozebrać nadmuch i odkręcić wyświetlacz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sherif Posted September 27, 2012 Share Posted September 27, 2012 Gaśnie mi często wyświetlacz zegarka/ "komputera pokładowego"Kiedyś rzadko gasł, później coraz częściej, teraz w ogóle się nie pali. Jak gasł to wystarczyło puknąć palcami i się zapalał z powrotem. Potem zauważyłem, że czas w zegarze się rozjeżdża - tak jak by tracił zasilanie i w tym czasie zegar nie "tykał" a potem wstawał i pokazywał opóźnioną godzinę. Jak myślicie - czy to może być kwestia że coś nie styka i wystarczy poprawić kabelki lub coś przylutować - czy raczej coś dzieje się z samym wyświetlaczem i cały zegar trzeba wymienić? Ewentualnie dajcie mi proszę wskazówki jak to wyjąć z ramki żeby nie uszkodzić plastików Myslimy, ze problem byl wielokrotnie walkowany wystarczy poczytac ... jest to jeden z problemow typu TTTM. Metody sa rozne: czesto przelutownie pomaga, ale nie zawsze (ja musialem wymienic na nowy). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts