tomcik Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 Wiem co trzeba zrobić aby odczytać kody tylko mam kłopot ze zlokalizowaniem tych czarnych wtyczek.Czy jest możliwe że u mnie ich nie ma?Znalazłem tylko zielone. Pacjęt to forek 2005 2.0 bez turbo. Przeszukałem chyba całe forum ale nic nie znalazłem o moim kłopocie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozarek Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 możliwe, gdzieś pisałem na forum o tym. Też mam tylko zielone ich spięcie powoduje selftest układów. Niektóre programy nie wymagają spinania wtyczek - patrz torque na Androida Link to comment Share on other sites More sharing options...
sredniaq Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 Torque do sprawdzania na bieżąco nadaje się doskonale, nawet czasem da się niektóre błędy wykasować, jeżeli wystąpiły chwilowo. Send with my HTC Sensation XL Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seb_ek Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 masz model SG, po lifcie? nie ma czarnych kostek zielone robią tak jak pisał poprzednik selftest. błędy odczytujesz kabelkiem, masz OBD Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozarek Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 masz model SG, po lifcie? tak jest w SF od MY02 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seb_ek Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 OK, tylko że z opisu kolegi tomcik nie wynika który ma model SG czy SF. SG jest co prawda od 2006, ale ja mam model SG wyprodukowany w 2005r Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozarek Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 tylko że z opisu kolegi tomcik nie wynika który ma model SG czy SF. masz rację, powinienem napisać ''tak jest OD SF MY02'' Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcik Posted September 21, 2012 Author Share Posted September 21, 2012 125 KM spryskiwacze reflektorów na wierzchu, chyba SF , ale np. pompę ABS ma z nowszego. "Też mam tylko zielone ich spięcie powoduje selftest układów"."błędy odczytujesz kabelkiem, masz OBD" -- :?: :?: :?: nie bardzo kumam o co chodzi, jak by się dało napisać bardziej łopatologicznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozarek Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 nie bardzo kumam o co chodzi, jak by się dało napisać bardziej łopatologicznie. błędy albo kabelkiem VAGKKL i np ROMRaider na laptopie, wtedy musisz spiąć zielone kostki - przez cały czas zabawy kompem będziesz cyklicznie słyszał wentylator chłodnicy, pompę paliwa i inne przekaźniki (czyli wspomniany selftest) albo np ELM327 bluetooth i komórka, są softy dla leciwego symbiana, ios, androida. W przypadku tego ostatniego polecam Torque, które odkąd obsługuje SSM(protokół stosowany w subaru) nie wymaga spinania kostek aby odczytać parametry kompa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcik Posted September 22, 2012 Author Share Posted September 22, 2012 Czyli jak rozumie takie np. coś; http://allegro.pl/promocja-bezprzewodow ... 66199.html http://allegro.pl/interfejs-vag-opel-bm ... 46123.html http://allegro.pl/kabel-diagnostyczny-e ... 50109.html http://allegro.pl/interfejs-diagnostycz ... 87137.html Który z tych co podałem się nada ? :?: Do tego poszukać w internecie programu ,tak? A może jakiś link do sprawdzonego. 8) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozarek Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 Tak jak Ci napisałem, dowolny VAG KKL albo ELM327 BT dla bezprzewodowej zabawy. Wpisywanie przez sprzedającego dedykowany subaru, albo dołączanie DARMOWEGO oprogramowania w zamian za 2x większą cenę to tylko naciąganie kupujących. ten elm bt jest strasznie tani, raczej bym omijał tego sprzedającego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcik Posted September 22, 2012 Author Share Posted September 22, 2012 OK dzięki . A co z oprogramowaniem,może jakiś link Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seb_ek Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 nie bardzo kumam o co chodzi, jak by się dało napisać bardziej łopatologicznie. błędy albo kabelkiem VAGKKL i np ROMRaider na laptopie, wtedy musisz spiąć zielone kostki - przez cały czas zabawy kompem będziesz cyklicznie słyszał wentylator chłodnicy, pompę paliwa i inne przekaźniki (czyli wspomniany selftest) albo np ELM327 bluetooth i komórka, są softy dla leciwego symbiana, ios, androida. W przypadku tego ostatniego polecam Torque, które odkąd obsługuje SSM(protokół stosowany w subaru) nie wymaga spinania kostek aby odczytać parametry kompa. ELM 327 nie musi być bluetooth, może być na kablu USB pozatym nic dodać nic ująć ;-) tomcik, odbierz priv Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mat79 Posted September 23, 2012 Share Posted September 23, 2012 Dobra, a który lepiej kupić? BT czy kabel? Rozumiem, że kabel będzie bardziej stabilny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seb_ek Posted September 23, 2012 Share Posted September 23, 2012 BT umożliwi podłączenie jak pisał ozarek pod komórkę, co może się przydać w trasie, albo do zabawy w podglądanie parametrów na żywo bez laptopa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozarek Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 ELM 327 nie musi być bluetooth, może być na kablu USB pewnie, że nie, ale kablowo lepszy jest KKL, bardziej uniwersalny i wprost obsługuje SSM Dobra, a który lepiej kupić? BT czy kabel? Rozumiem, że kabel będzie bardziej stabilny? kabel będzie stabilniejszy, ale to kwestia do czego potrzebujesz interfejsu; jak okazjonalnie chcesz zerknąć na parametry i masz możliwość zrobienia tego przez komórkę to polecam BT. jak chcesz dłubać w sofcie, blokować kody do MIL to jednak KKL. Miałem KKL, ale jednak przesiadłem się na BT, targanie lapa jest mnie poręczne od wrzucenia kostki BT do kieszeni, a obecnie nie trzeba szukać i spinać kabli pod deska, jest dużo praktyczniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yellow123 Posted September 22, 2013 Share Posted September 22, 2013 Forestera 97r. da się podłączyć pod komputer? gdzieś kiedyś znalazłem wątek że 97r niby nie obsługuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts