Jump to content

WYMIANA ZAWIESZENIA PNEUMATYCZNEGO NA PERSONA

mixerr5

Recommended Posts

mam podobne auto, też mam pneumatykę- reasumując tył już mam zmieniony na zwyklaki, teraz poluje na przód a na razie jest deficyt tego towaru...

gra warta swieczki jak najbardziej- bo toyo z tyłu już poszły na śmietnik bo po opadnięciu tyłu na odcinku kilometra lekko spaliło mi ich boki, zaś przedni zawias jak opadnie to choroby morskiej idzie się nabawić/bez szkód materialnych się tu odbywa opadnięcie/... więc jak najbardziej zmieniać!

Ostatnio przerabialem, opadl na miescie i dobrze ze mialem w pracy przygotowany zestaw do swap-u.Sprawa prosta, Panowie najprawdopodobniej uszkodzilo mi sie przednie prawe zawieszenie (opadalo szybko a tyl stal kilka dni ) wiec zostalo mi sprawne tylne zawieszenie pneumatyczne. Moge oddac za butelke whisky.

• 4 years later...

Witam

takie podstawowe pytanie dzwoniąc dziś do sklepu pytałem o komplet zawieszenia pytali czy ma to być amortyzator zwykły czy samopoziomujący?

Zamierzam wymienić sam przód i sprzedawca twierdził, że może być potem problem z ustawieniem wysokości auta np: przód nisko a tył wysoko lub na odwrót.

Amortyzator zwykły 370 zł samopoziomujący 1200 zł a pneumatyczny 2000 zł pięknie :(

Pozdrawiam.

Samopoziomujące to były w tych rocznikach Legacy chyba tylko z tyłu w wersji Outback - choć dla niektórych to już inny samochód. ;)

Czytałem, że komuś się udało zrobić wymianę pneumatyki na sprężynowe tylko na jednej osi. Ale to może rodzić problem kiedy ta druga - pneumatycznie zawieszona oś opadnie i kompresor będzie chciał wyrównać poziomy.

Dlatego sądzę, że jeśli wymieniać to obie osie.

Pamiętaj, że oprócz amorów potrzebne są też sprężyny i górne mocowania.