Caniball Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 Witam mam mały problem w postaci dźwięku przypominającego tarcie tłoczka o tarczę dźwięk występuje przy hamowaniu poniżej 20 km/h z przody po lewej stronie po przejechaniu paru kilometrów nie wiem czy to ma jakiś wpływ ale jakieś 5 miesięcy temu wymieniałem tarcze i klocki na przedniej osi oraz wymieniłem gumki na prowadnicach lewego zacisku który był zablokowany przez rdze Jeśli ktos ma jakiś pomysł proszę o pomoc Z góry dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aga Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 tarcie tłoczka o tarczę A masz klocek hamulcowy? :roll: Serio to może warto obejrzeć (wymienić) tłoczki w zacisku, szczególnie jeśli była tam rdza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedimy99 Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 Wyjmij klocki przeszlifuj na papierze ściernym leżącym na czymś prostym i twardym załóż na nowo i daj znać czy pomogło. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrMK Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 jeździłeś po piasku,leśnej drodze itp.? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Caniball Posted September 18, 2012 Author Share Posted September 18, 2012 Tak mam klocek hamulcowy ,juz szlifowałem i nie jeździłem po piasku tzn szutrze moze inaczej czy korozja w prowadnicach zacisku w jazmiemoże być na tyle duża aby powiększyć otwór w ja-żmie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam12 Posted September 19, 2012 Share Posted September 19, 2012 przy klockach są takie magiczne blaszki, które niby mają dawać znać jak się klocek kończy. Sprawdź je dokładnie. Lubią obcierać o obudowę hamulca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrMK Posted September 19, 2012 Share Posted September 19, 2012 prowadnice powinny być nasmarowane smarem miedziowym co by się nie zapiekać a tym samym nie "układać" krzywo klocka powinno się dbać o ten element przy każdej wymianie klocków Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobota Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Miedziowego nie stosowałem ale mogę polecić Plastilube Loctite - jakiś czas zmieniając klocki użyłem tego smaru i naprawdę "robi", a co więcej dosyć dobrze trzyma się i nie wypłukuje. Można kupić w saszetkach, groszowa sprawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sherif Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Witam mam mały problem w postaci dźwięku przypominającego tarcie tłoczka o tarczę dźwięk występuje przy hamowaniu poniżej 20 km/h z przody po lewej stronie po przejechaniu paru kilometrów nie wiem czy to ma jakiś wpływ ale jakieś 5 miesięcy temu wymieniałem tarcze i klocki na przedniej osi oraz wymieniłem gumki na prowadnicach lewego zacisku który był zablokowany przez rdze Jeśli ktos ma jakiś pomysł proszę o pomoc Z góry dzięki Chyba tez cos takiego slysze co jakis czas, szczegolnie jak parkuje/ wyjezdzam z garazu. Kiedys zglaszalem to przy przegladzie i uslyszalem ze TTTM, o ile pamietam, byly juz posty nt tutaj. Pytalem przy przegladzie bo mialem wrazenie ze klocki sie skonczyly i jakby metal o metal zaszorowal, albo cos nie tak z zaciskiem/prowadnica bylo. Nie wiem czy to nie problem z ta blaszka co siedzi w zacisku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Knurek1111 Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 Tak mam klocek hamulcowy ,juz szlifowałem i nie jeździłem po piasku tzn szutrze moze inaczej czy korozja w prowadnicach zacisku w jazmiemoże być na tyle duża aby powiększyć otwór w ja-żmieMasz na myśli prowadnice klocka czy prowadnice zacisku (trzpienie)? Jeśli te pierwsze, to korozja jest normalna i należy się jej pozbyć tak jak już inni opisali (właściwy smar to dobry pomysł). Jeśli skorodowały prowadnice zacisku to chyba raczej konieczna jest wymiana (przy okazji je też warto przesmarować). Pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Caniball Posted September 23, 2012 Author Share Posted September 23, 2012 No właśnie jedynie tylko wymiana może poszukam samego Jażma będzie chociaż taniej wiecie może od jakich wersji i modeli pasuje zacisk moja niunia outback 2004 3.0 H6 Dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts