Jump to content

Zawieszenie Forestera IIgen

Barthez

Recommended Posts

Witam

Przymierzam się do zakupu forestera 03-05 2.0 n/a

Wiem, że panuje ogólny trend w obniżaniu i utwardzaniu zawiasu, lecz ja bym chciał zrobić dokładnie coś odwrotnego. Chcę podnieść (+4cm około) oraz zrobić charakterystykę bardziej miękką (przewiduję również wyższy od standardowego profil opony). Nie zależy mi na super parametrach jezdnych ponieważ jeżdżę spokojnie (przepisowo ;) ). (Do szaleństwa na torze mam inne auto)

Auto ma służyć do dalszych wypadów po niekoniecznie dobrych drogach (często zimą są nieodśnieżane).

Ktoś już taką modyfikację przeprowadzał? - gdzie można o tym poczytać?

Jakie są orientacyjne koszta takowej zabawy?

...była onegdaj taka germańska wersja Hunter, w katalogach niemieckich z lat 2006-2007 jawi mi się ze miała ok 240mm prześwitu, niestety, jedynym śladem na forum (poza objawami wyparcia tej informacji) jest mój własny wątek sprzed 6'ciu lat :)

viewtopic.php?f=11&t=104963&view=unread#unread

Niemniej to sugeruje że istnieją jakieś fabryczne rozwiązania...

Pozdrawiam

dzięki za podpowiedzi :D

Powiem szczerze iż po pierwszej przejażdżce forkiem jestem trochę rozczarowany... może egzemplarz może ten typ tak ma... w każdym razie dalej szukam tym razem sztuki, która będzie działała jak należy.

Barthez,

trzymam kciuki abyś trafił na egzemplarz który Cię zachwyci.

Co do podniesienia zawieszenia - są bez problemu do kupienia na eBay tzw. lift kity http://motors.shop.ebay.com/i.html?_nkw=subaru+forester+lift+kit

Za około 200 USD + wysyłka masz 1", kiedyś jak się interesowałem tym znalazłem 2" i 3" też

Ewentualnie szukaj firmy która to robi (raczej w USA więc dochodzi wysyłka) - jest tego sporo szukaj pod hasłem Forester lift kit

Ja kiedys chcąc niechcąc miałem taki 1" lift tyłu, bo jakis pajac wymienił amory na zwykłe nie zmieniając sprężyn. Jak dupa siadła to wsadził 1" taki plastkowy, czy tam poliurtanowy dystans pomiedzy poduszkę amortyzatora a karoserię ;). Trzeba tylko do poduszki wsadzić dłuższe (o wysokość dystansu) szpilki (3szt) i po sprawie.