Jump to content

Pedał gazu w Forku MY'09 - opóźniona reakcja

kitewinger

Recommended Posts

hej,

Wiem, że w nowych Forkach to ponoć prawidłowe działanie ale dla mnie to jest jak błąd fabryki :mrgreen: Po dodaniu gazu i odjęciu nogi z pedału auto przyspiesza jeszcze przez jakieś 0,5 -1,5 sekundy, podobnie po prostu z dodaniem gazu - też reakcja jest opóźniona.

Na maksa przeszkadza mi to opóźnienie odcięcia gazu po zdjęciu nogi z pedału bo zima się zbliża i nie wyobrażam sobie jazdy zimą autem gdzie przed zakrętem odejmuję gazu, robię kontrę kierownicą żeby ładnie się ustawił.

Czy jest to związane z VDC i wyjęcie bezpiecznika rozwiąże także problem z gazem? Wściekły jestem na siebie, że nie sprawdziłem przed zakupem jaki to problem wyłączyć całkowicie kontrolę stabilizacji jazdy (tylko bezpiecznik). Dzisiaj na szutrze przy wyłączonej teoretycznie trakcji nie pozwolił mi się w ogóle nacieszyć autem :evil:

• 4 weeks later...

No właśnie to nie jest to - oglądałem test forka 2.5xt w nowej budzie i własnie koleś też narzekał właśnie na to elektroniczne sterowanie i opóźnienie w odjęciu gazu. Czyszczenie przepustnicy z tego wynika nie ma nic tutaj do rzeczy

-- Śr wrz 19, 2012 12:34 pm --

Tu nawet jest to na filmiku omówione

-- So paź 13, 2012 7:50 pm --

Panowie, zimowe podjeżdżawki coraz bliżej a ja nadal nie wiem jak sobie poradzić z tym samoistnym przyspieszaniem po odjęciu gazu (0,5 -1 sek). Wczoraj sobie poleciałem ładnie bokiem i zapomniałem o tym ustrojstwie, odjęcie gazu i kontra w drugą stronę a on nadal przyspiesza i leci na drzewo :( Może ktoś jednak ma jakiś pomysł jak to ustrojstwo zmienić żeby działało normalnie ? Może nie-ASO?

Panowie , wyjmijcie przepustnice na zewnatrz , rozbierzcie na czynniki pierwsze, wyczyscie dokładnie np. chemia FORSCH , dajcie nowe uszczelki , zamontujcie , dajcie czas na autoadaptacje , i zapomnijcie o temacie :D

• 1 month later...

Panowie , wyjmijcie przepustnice na zewnatrz , rozbierzcie na czynniki pierwsze, wyczyscie dokładnie np. chemia FORSCH , dajcie nowe uszczelki , zamontujcie , dajcie czas na autoadaptacje , i zapomnijcie o temacie :D

carfit dzięki za info - ale mam jeszcze prośbę o weryfikację. Problem dokładnie polega na tym, że po odjęciu gazu po prostu nie jest od razu odcinane paliwo itp, tzn nie ma gwałtownego odcięcia jak w większości aut tylko delikatne. Rozmawiałem o tym w jednym z nie ASO i otrzymałem info, że tutaj wszystko jest w 100% sterowane elektronicznie (nie tak jak w poprzednim forku) i tak naprawdę aby w pełni sterować przepustnicą jak byśmy chcieli to musiałbym wymienić ECU :( Zima się zbliża a ja się coraz bardziej podłamuję mając auto, którym się nie nacieszę na lotnisku zimą ;(

Problem poruszony też na filmiku załączony kilka postów wcześniej - od 2 minuty do 3 minuty. Na amerykańskich forach też nie znalazłem odpowiedzi jak się z tym uporać.

Edited by kitewinger