Jump to content

Wymiana szyby forek my 2009 z podgrzewaniem pior wycieraczek

najman

Recommended Posts

Prawdopodobnie szyba do wymiany, mam ubezpieczona szybe wiec wymienia na nieoryginalna. Mam pytanie czy sa jakies mocniejsze szyby samochodowe? To juz 4 dziura w tej szybie, widocznie stoi bardziej pionowo i co kamien walnie to dziura. Ciekawe czy sa zamienniki szyb z podrzewaniem pior...

jeżeli masz ubezpieczenie autoszyba lub coś takiego to i tak dostaniesz zmiennik (oczywiście z podgrzewanymi miejscami na pióra).

Ja wymieniałem w wa-wie rok temu z ubezpieczenia autoszyba w PZU. Nie było mowy o oryginale (podobno warunkiem koniecznym wymiany szyby na oryginał w PZU jest zaświadczenie z serwisu Subaru, że po wymianie na zamiennik gwarancja przestaje obowiązywać).

No i jeszcze czy suma gwarantowana w ubezpieczeniu pokryje koszty wymiany oryginału (chyba ok. 3700). Zamienniki w wa-wie od 1300, na preyferiach (50 km) od 1000.

Sporo się naczytałem, że po wymianie "nieprofesjonalnej" gwiżdżą uszczelki przy większych prędkościach. U mnie cisza, a sprawdziłem. :lol:

Ja mam już trzecią szybę. Pierwsze dwie to były oryginały: pierwsza OEM, druga zamontowana w Jan Glass i kupiona przez nich w Subaru (wtedy jeszcze nie mieli dostępu do zamienników, a musieli wymienić bo miałem ubezpieczenie na szyby), trzecia już Pilkington z podgrzewaniem i zielonym paskiem przeciwsłonecznym.

Jak na razie, odpukać, bez odprysków. Szyba też niczego sobie chociaż wolałem OEM.

Wymieniłem swoją na oryginał w ASO (na kontynuacje zniżki w AC i tak nie miałem, co liczyć).

Pierwsza szyba chyba miała jakiś "magnes krzemu", bo zbierała wszystkie kamienie z jezdni. Ten który ostatecznie ją rozbił pokonał niespotykaną w galaktyce trajektorię, żeby trafić tuż pod pióro wycieraczki.

Ku pokrzepieniu serc: nowa szyba przedziwnie opiera sie kamykom już 50k km - jak na razie... :) więc zmiana w sumie wyszła na lepsze

kkomor napisał(a):

(chyba ok. 3700)

cena szyby to +- 2700 zł brutto

uff, ale recesja w narodzie. rok i 2 miesiące temu w Al. Krakowskiej było +- 3700 (a przynajmniej tak pracownik Pana serwisu mi to oszacował)

uff, ale recesja w narodzie. rok i 2 miesiące temu w Al. Krakowskiej było +- 3700 (a przynajmniej tak pracownik Pana serwisu mi to oszacował)

podobnie jak ktos podał cenę tylko szyby - zamiennika chyba 1500 zł ja podałem tylko cenę szyby ori 2700 zł. :wink:

zgodnie z technologia wymiany wymagane są jeszcze uszczelki szyby ( ubezpieczyciel tego nie kwestionuje :idea: ) i stąd wynika róznica (+ montaż)

oczywiscie sa osoby kupujace/wymieniajace wyłacznie szybę i wtedy ona kosztuje 2700 zl

Podczas niefachowego montażu (zwykle poza ASO) potrafi jeszcze uszkodzeniu ulec podszybie (dokładnie jego plastikowe mocowania - przy drugiej wymianie szyby podszybie zdemontowałem sam i na wymianę pojechałem bez niego i bez wycieraczek :-)). Co do części to w polisie mam zagwarantowane nowe i oryginalne. Ubezpieczenie szyb niestety traktuje szybę jako sztukę. Jakbym miał wybór to szybę wymieniał bym zawsze w ASO.

Mam pytanie czy sa jakies mocniejsze szyby samochodowe?

Jedna z warszawskich firm proponuje przezroczyste oklejenie szyby czolowej, folia ktora nie zaburza widzenia.

"Reklamuja to w ten sposob ze nawet przy wybijaku szyba nie strzela." koszt w zaleznosci od auta

ale w ~500zł.

O konkretne info piszcie na PW.

Nie chce robic kryptoreklamy bo nie mam w tym interesu, a jedynie pomoc.

Pozdrawiam

Jedna z warszawskich firm proponuje przezroczyste oklejenie szyby czolowej, folia ktora nie zaburza widzenia.

W rajdach obowiązuje przepis o oklejeniu szyb folią ale dotyczy tylko bocznych i tylnej ( dla bezpieczeństwa )

jeżeli chodzi o przednią szybę to jeżeli od zewnątrz to folia musiała by być jakaś super mocna.. :wink: (mycie , pracujące wycieraczki) jakoś tego nie widzę....

• 7 months later...

podobnie jak ktos podał cenę tylko szyby - zamiennika chyba 1500 zł ja podałem tylko cenę szyby ori 2700 zł. icon_wink.gif

zgodnie z technologia wymiany wymagane są jeszcze uszczelki szyby ( ubezpieczyciel tego nie kwestionuje :idea: ) i stąd wynika róznica (+ montaż)

oczywiscie sa osoby kupujace/wymieniajace wyłacznie szybę i wtedy ona kosztuje 2700 zl

No właśnie... jak to jest z tą uszczelką...?!?

Trzeba ją wymieniać na nową, czy stanowi ona tylko element dekoracyjny???

Jedni mówią że trzeba, a Nord Glass (gdzie jestem umówiony) mówi że nie, bo to tylko do naciągania klientów służy...???

Ma ktoś doświadczenie???

Czy barować się z PZU, czy lepiej pojechać do serwisu Subaru, kupić uszczeklę za swoje i na wymianie dać pracownikom żeby zainstalowali???

Dzięki za info

Ja po walkach z Compensą wywalczyłem wymianę na oryginalną (wg kosztorysu) założyli mi ze znaczkiem Subaru ale producent Piklington - ponoć oryginał. Pozostałe są tempalex.

• 9 months later...

I mnie dzisiaj kamień trafił bardzo skutecznie. Odprysk i rysa ok. 10cm przy lewym słupku na wysokości głowy. Nie wiem czy już wymieniać, czy poczekać do wiosny, bo teraz syfu i kamieni nie brakuje. Latem trafił mnie duży kamień spod cysterny, duża prędkość,huku co niemiara a tylko minimalny odprysk, a dzisiaj miasto 40km/h, mały kamyczek nawet nie wiem skąd i od razu zonk :(

Na co zwrócić uwagę przy wymianie, aby nie było później problemów? Czy po wymianie szyby można tego samego dnia korzytać z samochodu, czy musi dłużej postać?

Wymiana to ok 1 godziny, zależy kto to robi i czy ma kogoś do pomocy itp.

Po wymianie czas kiedy można już jechać zależy od temperatury na zewnątrz.

Latem po kwadransie, a jak wymieniałem zimą kazali mi stać co najmniej pół godziny na parkingu pod serwisem. Było może ok. 0 stopni.

Na pewno trzeba wystrzegać się drgań, które z karoserii przeniosą się na szybę ( typowa wpadka w dziurę ) - czyli do domu i poczekać do jutra i spokój gwarantowany.

Poza tym lepiej nie wymieniać kiedy będzie trzeba użyć płynu do zmycia szyby (deszcz, śnieg itp.)

Tego mi zabroniono do 24 h.

A szyby Subarowe robią w niesubarowej "hucie" np Pilkington i takie montują w serwisach. Z resztą do innych aut tak samo. A są i tak dobre jak każde inne.

• Upvote 1

Chyba nie doczekam do wiosny. Rysa powiekszyła się juz dwukrotnie. Czy przy wymianie szyby uszczelkę powinno się wymienić i jest ona standardowo przez serwis wymieniana? Czy trzeba się tego mocno dopominać u ubezpieczyciela (w moim przypadku PZU)?

Zeszłego roku miałem identycznie , dostałem małym kamyczkiem przy lewym słupku i nim dojechałem do domu rysa na pól szyby. Zadzwoniłem do firmy zajmującej się wymianą szyb i zamówiłem montaż w domu. Przyjechali na koniec dniówki i po 40 minutach nowa szyba wraz z nową uszczelką była w samochodzie. Tak , że nie trzeba nigdzie jeździć , przyjadą wymienią pod domem i nie trzeba się martwić ,że coś z szybą się stanie w czasie powrotu z warsztatu ze świeżo wklejoną szybą.

• Upvote 1

• 3 weeks later...

Szyba wymieniona w ASO Grafix Białystok. Wszystko profesionalnie i w bardzo miłej atmosferze. Rozliczenie ASO - PZU, jednak kiedy z ciekawości zapytałem o pełen koszt wymiany szyby, to się lekko zdziwiłem, bo myślałem (czytając forum), że będzie

sporo drożej. Także polecam ASO Grafix :).

Edited by karol76