KASIAiMIŚ Posted September 3, 2012 Share Posted September 3, 2012 Zaczniemy od końca. Wczoraj byliśmy tu: Nie ma nic fajniejszego niż jazda mocnym Subaru na przełęcze. Niestety nie mamy już subaru, ale nasz 207GTI zwany też RC też daje rade Na Stelvio Pass znajdującego się na 2760mnpm można dojechać jedną z 3 dróg. My tym razem pojechaliśmy od strony Szwajcarskiej przez przełęcz Umbrail. Nie byliśmy pewni tej wczorajszej wycieczki ze względu na dwudniowe opady śniegu w naszej okolicy, jednak po południu drogi już były suche dzięki czemu nasze FWD mogło "dojechać" wszystkich niemieckich turystów po drodze. Trasa ta jest o tyle trudna, że jest bardzo wąska w części Szwajcarskiej. Praktycznie na jeden samochód. Na szczęście nasz 207 jest mały Na koniec fota z widokiem na Stelvio pozdrawiamy, zachęcając do rezygnacji z 500 konnych projektów na rzecz wycieczek Kasia, Miś i Wojtas co całą drogę w dwie strony przespał <- co za koleś to nie koniec więc cdn... Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczur75 Posted September 3, 2012 Share Posted September 3, 2012 KASIAiMIŚ, kiedyś, w czasach kiedy nawigacja nie była tak powszechna, trafiłem tam przypadkiem. Był to październik. Jechaliśmy do Aix-en-Provence. Mieliśmy sporo czasu i kiepską mapę. Ale wcale tego potem nie żałowałem. O ile pamiętam drogę z Cetinje do Kotoru też masz już za sobą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablonas Posted September 3, 2012 Share Posted September 3, 2012 :shock: Mogłem tu nie zaglądać... :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
szubaru Posted September 4, 2012 Share Posted September 4, 2012 Wczoraj byliśmy tu: piękne widoki Link to comment Share on other sites More sharing options...
brt Posted September 4, 2012 Share Posted September 4, 2012 Mogłem tu nie zaglądać... :roll: też tak pomyślałem teraz nie ma wyjścia, trzeba będzie się przejechać Link to comment Share on other sites More sharing options...
redsti Posted September 4, 2012 Share Posted September 4, 2012 "zrobilem" 90% przeleczy alpejskich ale na moto.Samochodem jest trudniej ze wzgledu na wszechobecne campery ktore skutecznie wyhamowuja wszystkich za soba a wyprzedzic trudno.Ze wszystkich rozposciera sie piekny widok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KASIAiMIŚ Posted September 4, 2012 Author Share Posted September 4, 2012 KASIAiMIŚ, kiedyś, w czasach kiedy nawigacja nie była tak powszechna, trafiłem tam przypadkiem. Był to październik. Jechaliśmy do Aix-en-Provence. Mieliśmy sporo czasu i kiepską mapę. Ale wcale tego potem nie żałowałem. My nie mamy takich zabawek i dziś Twoja historia przypomina mi zaś nasz wjazd na Col du Galibier O ile pamiętam drogę z Cetinje do Kotoru też masz już za sobą? Nie w tych rejonach nigdy nie byliśmy. -- 4 wrz 2012, o 11:51 -- Mogłem tu nie zaglądać... :roll: też tak pomyślałem teraz nie ma wyjścia, trzeba będzie się przejechać Zależy kiedy jedziesz. W maju w tygodniu jest kompletnie pusto. My tu mieszkamy nie musimy jechać w weekend, nie musimy jechać w lipcu. Np teraz w niedzielne popołudnie na trasie spotkaliśmy może z 10 samochodów a przyblokowało nas tylko.... BMW z Niemiec. Tak to już jest, że jak ktoś/coś wolno jedzie po zakrętach to jest to w 90% przypadków BMW z Niemiec. -- 4 wrz 2012, o 12:11 -- W następnej części nasza ulubiona przełęcz: Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekSubru Posted September 4, 2012 Share Posted September 4, 2012 Śnieg w sierpniu - niezłe Campery to zło Kasia i MIś - to już wiem do kogo się zwrócić po porady. :roll: To jest mój plan na przyszły rok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Speedy Bandito Posted September 5, 2012 Share Posted September 5, 2012 Stelvio to fantastyczna sprawa Szkoda, że u nas nie ma takiej drogi... Miałem przyjemność przejechać się tam dwa lata temu, podczas wakacji we Włoszech. Stacjonowaliśmy m.in. w Rivie na jeziorem Garda i stamtąd zrobiliśmy sobie 400 km wycieczkę przez kilka przełęczy. Celem było właśnie Stelvio, po drodze wdrapaliśmy się też na Passo Gavia. Licznych pomniejszych przełęczy nie wspomnę. W drodze powrotnej do domu przejechaliśmy też przez Passo Pordoi i Passo Falzarego (2105 m n.p.m.). No i oczywiście zaliczyliśmy w obie strony Grossglockner Hochalpenstrasse z noclegiem na Edelweisspitze (2571 m n.p.m.) PS. W ostatnim "auto motor i sport" jest artykuł o tym, jak malutką Skodziną Citigo przejechali kilka najwyższych przełęczy w Europie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekSubru Posted September 5, 2012 Share Posted September 5, 2012 jak malutką Skodziną Citigo przejechali kilka najwyższych przełęczy w Europie. Nie hamować :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
fidel25 Posted September 13, 2012 Share Posted September 13, 2012 ja w 2005 roku pokonałem we Grossglocknera, Ładą Samarą! Wrażenia nie zapomniane... auto dało rade. Za to miałem problemy na kilku mniejszych przełęczach z przegrzewającymi się hamulcami ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
steckiewicz Posted September 17, 2012 Share Posted September 17, 2012 A to z ostatniego weekendu, mój kochany GPS zawsze wywiezie mnie jakimś objazdem przez przełęcze ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
KASIAiMIŚ Posted May 17, 2013 Author Share Posted May 17, 2013 (edited) Śnieg po mału topnieje Założyłem już nawet letnie opony Czas odkopać temat. Do zobaczenia na trasie Edited May 17, 2013 by KASIAiMIŚ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryjeks Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 Lubię takie klimaty Byłem już na kilku przełęczach alpejskich, w tym roku też coś dorzucę do listy. Pozazdrościć miejsca zamieszkania Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzioba Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 fajny temat kiedys by nie powiedzieć onegdaj wdrapalismy sie na Madonna di Campiglio na pokladzie stara 200 (mało kto pamięta co to było). Dla dodania pikanterii z podpiętą przyczepa z kajakami , 17 świrów na pokładzie i caly ekwipunek na 2 miesięczną podróż na dachu budy osinobusa ( to taka buda służącą kiedyś w PeGaeRach na dowóz pastuszków do swych stad lub odwrotnie) Wiecej przelaczy zwiedzam jednak na piechotę a autem tylko przy okazji. na prayklad przy takich Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryjeks Posted June 1, 2013 Share Posted June 1, 2013 Tak mi przyszło jeszcze do głowy, że odwiedzając przełęcze warto przeanalizować mapę, pod kątem zapór wodnych. Przykładowo zapora na tamie Emosson, Grande Dixence przy Lac de dix itp. Tym bardziej, że drogi dojazdowe zazwyczaj są niczego sobie Link to comment Share on other sites More sharing options...
KASIAiMIŚ Posted June 8, 2013 Author Share Posted June 8, 2013 Tym razem bardziej Subarowo Trochę śniegu po drodze I trochę śniegu na "szczycie" Jest i GT Pozdrawiam zachęcając do sprawdzenia czy dozwolone 80km/h jest możliwe do utrzymania Miś Link to comment Share on other sites More sharing options...
KASIAiMIŚ Posted June 19, 2013 Author Share Posted June 19, 2013 (edited) No to jedziemy dalej..... Tym razem w programie dwa słowa o Fluelapass. Te kijki stoją tu nie na żarty Położona na 2383mnpm czasami bywa dość zaśnieżona Zdjęcia poniżej z 23 kwietnia 2012 tuż po pozimowym odśnieżaniu. Na koniec zdjęcie z zeszłego wtorku. Pozdrawiam Miś Zapomniałem dodać, że droga ta miała swoje 5 sekund w znanym programie motoryzacyjnym Edited June 19, 2013 by KASIAiMIŚ Link to comment Share on other sites More sharing options...
tzd Posted May 4, 2014 Share Posted May 4, 2014 właśnie w Topgear obejrzałem przejażdkę Lambo, Porshe i Aston Marinem po Stelvio pass... chcę tam być Link to comment Share on other sites More sharing options...
ɐqnʞ Posted May 23, 2014 Share Posted May 23, 2014 Wymarzone drogi! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelazny Posted May 24, 2014 Share Posted May 24, 2014 Świetny wątek, moim marzeniem jest kiedyś objechać wszystkie przełęcze w alpach jakimś fajnym sportowym samochodzikiem Postaram się później wrzucić zdjęcia z wycieczki z tamtego roku na Grossglocknera Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty_ Posted May 24, 2014 Share Posted May 24, 2014 (edited) . . . . Edited April 11, 2018 by Jacenty_ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Subary Posted August 4, 2014 Share Posted August 4, 2014 Odgrzeję kotleta, bo nas trochę korci wyprawa przez przełęcze. Chcielibyśmy "zrobić" Hochalpenstrasse , Stevio i Gavia w jednej podróży. Znając ilość pensjonatów we Włoszech i Austrii chyba nie będziemy mieli problemów ze znalezieniem noclegów po drodze ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mont Posted August 9, 2014 Share Posted August 9, 2014 (edited) Trudno tam dotrzeć samochodem : http://podroze.onet.pl/ciekawe/paso-internacional-los-libertadores-niesamowita-gorska-droga-na-pograniczu-chile-i/pm96w ale jechałem tam w zeszłym roku autobusem Musi być dobrze znana wśród b.wielu chilijskich posiadaczy Subaru. Tylko w Szwajcarii widziałem większą częstotliwość aut tej marki Edited August 9, 2014 by Mont Link to comment Share on other sites More sharing options...
tzd Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 udało mi się dotrzeć do Drogi Trolli (i to dwukrotnie). to najsłynniejsza kręta droga w Norwegii, ale nie jedyna jest tutaj sporo takich miejsc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts