Than_Junior Posted August 25, 2012 Share Posted August 25, 2012 Bedac ostatnio na torze w Kielcach, doszlismy z Marasem, Premem i spolka do wniosku, ze porobilo sie w Polsce od groma szkol jazdy. Niektore specjalizuja sie tylko w bezpiecznej jezdzie, inne w rajdowej, jeszcze inne obejmuja wszystkie mozliwe opcje. Do tego dochodza pojezdzawki, ktore takze oferuja "jazdy z instruktorem"... Stojac jednak przed tak duzym wyborem, trudno czasem zdecydowac sie na jedna jedyna, a przede wszystkim ciezko ocenic z gory czy nauki u niej pobrane tez beda na prawde cokolwiek warte...? Jakie macie doswiadczenia? Ktore szkoly/pojezdzawki/instruktorow mozecie szczerze polecic, a ktorzy chca tylko zarobic, a nie posiadaja zadnej prawdziwej wiedzy? Ja mam doswiadczenie tylko i wylacznie z SJSem wiec porownania do innych nie mam, ale co do mnie przemawia to: - wyniki sportowe kadry - jakosc i dostepnosc sprzetu - mozliwosc dopasowania do indywidualnych wymogow - fakt, ze to u nich ucza sie i nauczaja takie osoby jak Krzysztof Holowczyc, Maciek Wislawski, Kajetan Kajetanowicz, Wojtek Chuchala i wielu innych... - ciagle doksztalcanie sie kadry instruktorow w najbardziej prestizowych zagranicznych osrodkach szkoleniowych. Oczywiscie o milej atmosferze nawet nie wspomne PRZYDATNE LINKI: - watek o technice jazdy (pytania, rady, dyskusje) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sredniaq Posted August 25, 2012 Share Posted August 25, 2012 Podoba mi się ten temat. Chętnie wysłucham różnych opinii, będzie mi łatwiej podjąć decyzję 8) Link to comment Share on other sites More sharing options...
smile Posted August 25, 2012 Share Posted August 25, 2012 .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amstaff23 Posted August 25, 2012 Share Posted August 25, 2012 Ja się właśnie wybieram do Wróbla, jeszcze u niego nie byłem, ale opinie słyszałem świetne. Ktoś potwierdza? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Than_Junior Posted August 25, 2012 Author Share Posted August 25, 2012 Temat się skończy na tym, że wygra SJS. W końcu nazwa zobowiązuje tu nie chodzi o to, kto "wygra" tylko o to, do kogo warto sie wybrac, a do kogo nie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpol Posted August 25, 2012 Share Posted August 25, 2012 A to możemy polecać coś poza AOS (Autoryzowanym Ośrodkiem Szkolenia)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki266 Posted August 25, 2012 Share Posted August 25, 2012 Polecam SJS. Byłem na torze w Kielcach. Super sprawa! Wysyłane z mojego BlackBerry Runtime for Android Apps za pomocą Tapatalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Than_Junior Posted August 25, 2012 Author Share Posted August 25, 2012 jpol, chyba nie zostaną zastąpione przez "nie-AOS" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Krupa Posted August 25, 2012 Share Posted August 25, 2012 Than_Junior, zaje... fajny wątek Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpol Posted August 25, 2012 Share Posted August 25, 2012 Ja się właśnie wybieram do Wróbla, jeszcze u niego nie byłem, ale opinie słyszałem świetne. Ktoś potwierdza? A czego konkretnie chcesz się uczyć? (w sensie: jazdy defensywnej, jazdy sportowej, jazdy cywilnej, poślizgu, czegoś innego - konkretnego?) Wróbel chyba nie ma tak zestandaryzowanego programu jak np. SJS (co może być zarówno zaletą, jak i wadą). Nie da się ukryć, że w RSPW jest dużo jeżdżenia i do tego 100% czasu z instruktorem - cała nauka (mówię o standardowych jazdach indywidualnych) odbywa się na przykładach, w samochodzie. Ale według mnie warto z góry wiedzieć po co się tam jedzie. :-) (a mnie przydałoby się pewnie jeździć tam średnio co miesiąc :wink: ) Przy okazji - jak będziesz, to możesz zapytać jak kręcić kierownicą (w szczególności odkręcać), gdy trzeba ją przekręcić o 180st, bo takich zakrętów na rozecie akurat nie ma, a w życiu trafiają się całkiem często. :-) Odkryciami możesz podzielić się np. tu: viewtopic.php?f=12&t=148349 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amstaff23 Posted August 25, 2012 Share Posted August 25, 2012 Na pierwszy raz chcę, żeby mi wyłapał błędy i złe nawyki w jeździe cywilnej i trochę awaryjnych sytuacji pocwiczyc. Ale jadę z nastawieniem, ze ma być to pierwsze spotkanie z wielu, więc resztę będę z nim uzgadnial na miejscu. Jeśli się uda to na SJS chciałbym tez podskoczyc, ale tu pewnie tylko potwierdzę świetną opinię przekazywana przez innych Link to comment Share on other sites More sharing options...
Than_Junior Posted August 25, 2012 Author Share Posted August 25, 2012 Odkryciami możesz podzielić się np. tu: viewtopic.php?f=12&t=148349 dodalem "przydatne linki" w pierwszym poscie 8) Jakby ktos mial jeszcze sugestie, to prosze smialo! Than_Junior, zaje... fajny wątek No niby forum tak dlugo istnieje i tyle ma watkow, a tego jakos brakowalo! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpol Posted August 25, 2012 Share Posted August 25, 2012 Na pierwszy raz chcę, żeby mi wyłapał błędy i złe nawyki w jeździe cywilnej i trochę awaryjnych sytuacji pocwiczyc. Ja na pierwszej wizycie nie dotarłem tak daleko. ;-) viewtopic.php?p=1671515#p1671515 viewtopic.php?p=1671557#p1671557 Po naukach koniecznie podziel się wrażeniami! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amstaff23 Posted August 25, 2012 Share Posted August 25, 2012 Zdam relację na pewno. Gdybym ewentualnie nie przebrnął etapu Prawidłowe używanie kierunkowskazów - najwyżej coś podkoloryzuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Premo Posted August 25, 2012 Share Posted August 25, 2012 Than_Junior Twój podpis mnie i szczegolnie moją żonkę wzrusza... Bardzo miło ;-) Jeżeli chodzi Sjs to teraz jeżeli robimy nasze szkolenia to robimy je kierunkowe i zgłaszamy czegochcemy się nauczyć. Ten wyjazd był stricte rywalizacyjny jak Plejady... Na następny zrobimy tak żeby katowac poszczególne zakrety, jak je przejeżdżać, żeby nas chłopaki meczyli i żebyśmy złapali optimum. Super ze przyjechałeś ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Than_Junior Posted August 26, 2012 Author Share Posted August 26, 2012 Premo, super ze mi pozwoliliscie przyjechać ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikad Posted August 26, 2012 Share Posted August 26, 2012 Amstaff23, kiedy się wybierasz? Też chcę zaliczyć szkolenie u Wróbla, cele/oczekiwania mam praktycznie identyczne, co ty - być może potem przyjdzie czas i na bardziej "rajdowe" lekcje. Czekam na opinie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Premo Posted August 26, 2012 Share Posted August 26, 2012 Premo, super ze mi pozwoliliscie przyjechać ;-) Możesz dołączyć do ekipy MTS i być informowany o wszytskich naszych wyjazdach, testach, treningach, pojeżdzawkach, szkoleniach... Ale to zobowiązuje plejadowo :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciuloh Posted August 26, 2012 Share Posted August 26, 2012 Amstaff23, kiedy się wybierasz? Też chcę zaliczyć szkolenie u Wróbla, cele/oczekiwania mam praktycznie identyczne, co ty - być może potem przyjdzie czas i na bardziej "rajdowe" lekcje.Czekam na opinie! Nie tylko Ty Jest jeszcze Szkoła Jazdy Renault na Bemowie, czy też szkoła Kuby Bielaka, o ile o pierwszej słyszałem dość pozytywne opinie, o tyle o drugiej cisza w eterze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikad Posted August 26, 2012 Share Posted August 26, 2012 Bielak jest drogi, z tego, co pamiętam z niedawnego "riserczu" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amstaff23 Posted August 26, 2012 Share Posted August 26, 2012 Jutro będę dzwonił i zobaczę jak z terminami. Dam znać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikad Posted August 26, 2012 Share Posted August 26, 2012 U Wróbla od połowy września luźno, wystarczy zadzwonić 2 dni wcześniej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amstaff23 Posted August 26, 2012 Share Posted August 26, 2012 To akurat wtedy mnie nie bedzie... Moze cos wcześniej sie uda załapać. A Ty kiedy chcesz jeździć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dobi1972 Posted August 27, 2012 Share Posted August 27, 2012 Ja trenowałem w Akademia Bezpiecznej Jazdy w Warszawie (w warunkach zimowych) oraz w SJS (w warunkach letnich) w obu przypadkach kursy podstawowe. Jeśli chodzi o kadrę w obu przypadkach bardzo dobra: instruktorzy z doświadczeniem w sporcie, pasjonaci motoryzacji - dobry kontakt z kursantami. Programy szkolenia zbliżone, w przypadku ABJ jeździło się na samochodach szkoły w SJS na swoim. W SJS wg. mnie ćwiczenia były trudniejsze (zaleta), w ABJ dodatkowo były "troleje". W obu szkołach bardzo dużą wagę przywiązywano do bezpieczeństwa szkoleń. W wolnej chwili mam zamiar pojawić się ponownie w SJS szkolenie II stopnia lub indywidualne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sole3 Posted August 27, 2012 Share Posted August 27, 2012 Witam. Ja byłem w Krakowie u p.Lenczowskiego na podstawowym. Dla mnie na pierwszy raz ok. W końcu dowidziałem po co się ubiera rękawice - taaaakie odciski miałem Przydało by się chaciaż raz na miesiąc. Cena 350.- Wiele pokazanych ćwiczeń można puźniej robić samemu . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.