Jump to content

Osrodki Doskonalenia Techniki Jazdy

Than_Junior

Recommended Posts

Bedac ostatnio na torze w Kielcach, doszlismy z Marasem, Premem i spolka do wniosku, ze porobilo sie w Polsce od groma szkol jazdy. Niektore specjalizuja sie tylko w bezpiecznej jezdzie, inne w rajdowej, jeszcze inne obejmuja wszystkie mozliwe opcje.

Do tego dochodza pojezdzawki, ktore takze oferuja "jazdy z instruktorem"...

Stojac jednak przed tak duzym wyborem, trudno czasem zdecydowac sie na jedna jedyna, a przede wszystkim ciezko ocenic z gory czy nauki u niej pobrane tez beda na prawde cokolwiek warte...?

Jakie macie doswiadczenia? Ktore szkoly/pojezdzawki/instruktorow mozecie szczerze polecic, a ktorzy chca tylko zarobic, a nie posiadaja zadnej prawdziwej wiedzy?

Ja mam doswiadczenie tylko i wylacznie z SJSem wiec porownania do innych nie mam, ale co do mnie przemawia to:

- wyniki sportowe kadry

- jakosc i dostepnosc sprzetu

- mozliwosc dopasowania do indywidualnych wymogow

- fakt, ze to u nich ucza sie i nauczaja takie osoby jak Krzysztof Holowczyc, Maciek Wislawski, Kajetan Kajetanowicz, Wojtek Chuchala i wielu innych...

- ciagle doksztalcanie sie kadry instruktorow w najbardziej prestizowych zagranicznych osrodkach szkoleniowych.

Oczywiscie o milej atmosferze nawet nie wspomne :)

PRZYDATNE LINKI:

- watek o technice jazdy (pytania, rady, dyskusje)

Ja się właśnie wybieram do Wróbla, jeszcze u niego nie byłem, ale opinie słyszałem świetne. Ktoś potwierdza?

A czego konkretnie chcesz się uczyć? (w sensie: jazdy defensywnej, jazdy sportowej, jazdy cywilnej, poślizgu, czegoś innego - konkretnego?)

Wróbel chyba nie ma tak zestandaryzowanego programu jak np. SJS (co może być zarówno zaletą, jak i wadą).

Nie da się ukryć, że w RSPW jest dużo jeżdżenia i do tego 100% czasu z instruktorem - cała nauka (mówię o standardowych jazdach indywidualnych) odbywa się na przykładach, w samochodzie.

Ale według mnie warto z góry wiedzieć po co się tam jedzie. :-)

(a mnie przydałoby się pewnie jeździć tam średnio co miesiąc :wink: )

Przy okazji - jak będziesz, to możesz zapytać jak kręcić kierownicą (w szczególności odkręcać), gdy trzeba ją przekręcić o 180st, bo takich zakrętów na rozecie akurat nie ma, a w życiu trafiają się całkiem często. :-)

Odkryciami możesz podzielić się np. tu: viewtopic.php?f=12&t=148349 :mrgreen:

Na pierwszy raz chcę, żeby mi wyłapał błędy i złe nawyki w jeździe cywilnej i trochę awaryjnych sytuacji pocwiczyc. Ale jadę z nastawieniem, ze ma być to pierwsze spotkanie z wielu, więc resztę będę z nim uzgadnial na miejscu. Jeśli się uda to na SJS chciałbym tez podskoczyc, ale tu pewnie tylko potwierdzę świetną opinię przekazywana przez innych :)

Odkryciami możesz podzielić się np. tu: viewtopic.php?f=12&t=148349

dodalem "przydatne linki" w pierwszym poscie 8)

Jakby ktos mial jeszcze sugestie, to prosze smialo!

Than_Junior, zaje... fajny wątek

:) No niby forum tak dlugo istnieje i tyle ma watkow, a tego jakos brakowalo!

Than_Junior Twój podpis mnie i szczegolnie moją żonkę wzrusza... Bardzo miło ;-)

Jeżeli chodzi Sjs to teraz jeżeli robimy nasze szkolenia to robimy je kierunkowe i zgłaszamy czegochcemy się nauczyć. Ten wyjazd był stricte rywalizacyjny jak Plejady... Na następny zrobimy tak żeby katowac poszczególne zakrety, jak je przejeżdżać, żeby nas chłopaki meczyli i żebyśmy złapali optimum.

Super ze przyjechałeś ;-)

Amstaff23, kiedy się wybierasz? Też chcę zaliczyć szkolenie u Wróbla, cele/oczekiwania mam praktycznie identyczne, co ty - być może potem przyjdzie czas i na bardziej "rajdowe" lekcje.

Czekam na opinie!

Premo, super ze mi pozwoliliscie przyjechać ;-)

Możesz dołączyć do ekipy MTS i być informowany o wszytskich naszych wyjazdach, testach, treningach, pojeżdzawkach, szkoleniach...

Ale to zobowiązuje plejadowo :mrgreen: :wink:

Amstaff23, kiedy się wybierasz? Też chcę zaliczyć szkolenie u Wróbla, cele/oczekiwania mam praktycznie identyczne, co ty - być może potem przyjdzie czas i na bardziej "rajdowe" lekcje.

Czekam na opinie!

Nie tylko Ty ;) Jest jeszcze Szkoła Jazdy Renault na Bemowie, czy też szkoła Kuby Bielaka, o ile o pierwszej słyszałem dość pozytywne opinie, o tyle o drugiej cisza w eterze.

Ja trenowałem w Akademia Bezpiecznej Jazdy w Warszawie (w warunkach zimowych) oraz w SJS (w warunkach letnich) w obu przypadkach kursy podstawowe. Jeśli chodzi o kadrę w obu przypadkach bardzo dobra: instruktorzy z doświadczeniem w sporcie, pasjonaci motoryzacji - dobry kontakt z kursantami. Programy szkolenia zbliżone, w przypadku ABJ jeździło się na samochodach szkoły w SJS na swoim. W SJS wg. mnie ćwiczenia były trudniejsze (zaleta), w ABJ dodatkowo były "troleje". W obu szkołach bardzo dużą wagę przywiązywano do bezpieczeństwa szkoleń. W wolnej chwili mam zamiar pojawić się ponownie w SJS szkolenie II stopnia lub indywidualne.

Witam.

Ja byłem w Krakowie u p.Lenczowskiego na podstawowym.

Dla mnie na pierwszy raz ok.

W końcu dowidziałem po co się ubiera rękawice - taaaakie odciski miałem :)

Przydało by się chaciaż raz na miesiąc.

Cena 350.- Wiele pokazanych ćwiczeń można puźniej robić samemu .

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...