Jump to content

Kupno wrx MY01 w Oslo

kuprylis

Recommended Posts

Witka dla wszystkich forumowiczów

Jestem bardzo blisko spełnienia marzenia z młodzieńczych lat kiedy to byłem pierwszy raz na rajdzie polski i zakochałem się w dzwięku boksera wydobywającego się z imprezy.Znalazłem właśnie zadbany egzemplarz od entuzjasty i wybieram się jutro na jazdę próbną i mam nadzieję,że również finalizacje transakcji.Problemem jest to ,ze bedzie to moje 1wsze subaru i zupełnie nie mam pojecia na co głownie zwrócić uwagę podczas jazdy próbnej i ogledzin.Jest to jak w temacie wrx z 2001 z potwierdzonym przebiegiem 140000 km,który został zmapowany do 270 km przez pure racing .Gdzieś wyczytałem,że zblizanie zwykłego wrx do osiągów sti nie bardzo służy silnikowi w związku z tym mam prosbe o kilka informacji o tym do obeznanych w temacie i chcących pomóc " wujków dobra rada". Link do ogłoszenia dla chcących wiedzieć o czym dokładnie mowa: http://www.finn.no/finn/car/used/object?finnkode=35982558 .Prosze o kilka tipsów na co głownie zwrócic uwagę, wzglednie opisania najwiekszych bolączek tego modelu. Nie znam tu (norwegia ) żadnego mechanika ani fanatyka marki,którego mógłbym poprosić o pomoc,a nieuleczalna choroba zwana subaru ogarneła mną całkowicie.Może ktoś z forumowiczów kogoś tu zna?? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Kuprylis

Dziś właśnie po 20 ma rzucić na autko okiem koleżka,który zbytnio na subaru sie nie zna i jeśli będzie warte zachodu przylecę jutro osobiscie by sfinalizować transakcję. Gdybyś mógł się tam pojawić razem z nim byłbym bardzo wdzięczny.Nr tel kolegi mogę podesłać na priv.Pzdr

-- So sie 25, 2012 2:33 pm --

Mógłbyś sie ze mna turdzi skontaktowac tel?? 998 60 198

wejszłem w ogłoszenie coby cenę sprawdzić..

czy ja dobrze widzę :?:

Totalpris

kr 179 512

:shock: :shock: :shock:

90 tys. zł ???

ja wiem, że tam zarobki są srylion razy większe ale... nie lepiej w PL kupić? tak się tylko zastanawiam :idea:

EDIT muszę tą cenę jednak pogrubić :mrgreen:

Może ja jestem nieteges, ale za 90 tys to mozna chyba kupic cos z rocznika 2009 ;]

Ale poprawcie mnie jesli sie myle... :|

Poczytaj sobie o podatkach i opłatach jakimi sa obłozone auta w Norwegii. Nasza akcyza (nawet ta 18%) to przy tym niewinny żart

i myslisz ze nikt przed toba na to nie wpadl :lol:

Pojezdzisz sobie ale tylko rok od twojego przyjazdu do NO wiec jak kolega mieszka tu juz jakis czas to jest pozamiatane , nawet nie ma prawa prowadzc jakiego kolwiek innego pojazdu zarajestrowanego poza granicami NO jezli wlasciciel tego pojazdu nie siedzi z nim w srodku.Nie takie glowy nad tym siedzialy i temat jest nie do obejscia , inaczej jezdzil bym nowym RS4 a nie A4 :wink:

Podziel cenę w koronach przez 10 i wyjdzie Ci mniej więcej odczucie ceny przez Norwega w stosunku do postrzegania Polaka w PLN.

Czyli w ich realiach to jakby Polak wydał 17tys na auto. Ot cała prawda o życiu w Norwegii. Nie można nic przeliczać na złotówki bo to inny świat.

i myslisz ze nikt przed toba na to nie wpadl

myślę, że wpadł - dlatego pytam

Nie można nic przeliczać

oczywiście zdaję sobie z tego sprawę

PS.

temat jest nie do obejscia

nie ma czegoś takiego jak "nie do obejścia" :twisted:

Action , temat jest nie do obejscia , albo inaczej jest ale musis spelnic okreslone warunki ai niestety w wiekszosci wypadkow sie to nie oplaca.No ale pewnie wiesz lepeij i znasz lepiej tutejsze prawo.

Jachu samochod parkuje w garazu jednej z topowych biznesowych lokalizacji , dlatego takie fury.

Nie kupil bo auto slabe , nie hamuje , nie jedzie , rdzewieje i nedbale pomalowane tu i tam.Ja mu przynajmniej odradzilem kupno po ogledzianch i jezdzie.

Action, nie ma co wywracac oczmi , jezli znasz w miare sensowny sposob na mozliwosc uzytkowania samochodu zarejestrowanego poza granicami NO i mozliwosc uzytkowania tego samochodu przez 365 dni w roku a nie polwe lub mniej , chetnie wyslucham , malo tego odpale ci nawet % zaoszczedzonego cla.Oczywiscie sposob ma byc legalny bo na razie dzieki polskiemu cwaniactwu to jest w tym kraju tylko gorzej a nie lepiej :evil:

turdziGT, wywracam oczami bo się unosisz.

Nie mam pojęcia - pytam - od mojego pierwszego posta tutaj.

Stwierdzenie, że wszystko da się obejść jest ogólne i dotyczy raczej szeroko pojętego "cwaniactwa".

jest coś takiego jak mienie przesiedleńcze które jest uwarunkowane osobnymi przepisami , bynajmniej to działa z hameryki do Polski jedyny warunek to :

jeżeli przedstawisz dokumenty potwierdzające że przez pół roku byleś posiadaczem auta w innym kraju członkowskim oraz że przebywałeś przez co najmniej jeden rok w tym kraju to naczelnik nie będzie robił problemów ze zwolnieniem z płacenia akcyzy.

ale aby to było realne to niestety trzeba mieć obywatelstwo kraju do którego chce się sprowadzić te mienie

ehhh

kolejny wstyd :oops::evil:

Uwaga!

Urząd Celny w Norwegii rozpoczął akcję kontroli samochodów wszystkich

pracujących w Norwegii Polaków, ponieważ według norweskich celników,

samochody nie zostały oclone. Oznacza to, że samochody nie są używane

zgodnie z prawem. Według norweskich przepisów obcokrajowiec może używać

samochodu zarejestrowanego za granicą przez rok. Okres ten można przedłużyć

jeszcze o rok, ale póżniej trzeba zapłacić podatek wyrównawczy. W razie pobytu

trwającego ponad rok nie wolno poruszać się samochodem z obcymi numerami

rejestracyjnymi.

jednym słowem przerąbane :mrgreen:

nie pozostaje nic innego jak potulnie schylić głowę i dokonać tych opłat.

Ale podoba mi się to podejście urzędników w Norwegii bynajmniej nie pozwalają na robienie burdelu w swoim kraju.