kraftpol Posted August 15, 2012 Share Posted August 15, 2012 Czy ktoś już montował coś takiego do imprezy? Pomyslałem,ze to jest optymalna opcja na zimę dla kierowcy i dla panewek kapryśnego boxera Są takie ogrzewania załączane na pilota. W zimie przy śniadanku włączasz sobie ustrojstwo przez szybę w domu i za 10min masz terrarium w aucie,ciepły silnik i odmarznięte szyby. Co Wy na to? Wsiadacie do ciepłego auta i od razu można normalnie jechać,a nie przez pół miasta do 3 tys obrotów i z duszą na ramieniu,czy już olej się na panewkach pokazał ... Kiedyś miałem Suprę turbo i założyłem sobie alarm z możliwościa zdalnego odpalania. Też fajna opcja.....mina sasiadów bezcenna,kiedy skrobali szyby,a ja sobie chyc do cieplutkiego bolida.Tylko trochę szyby drżały na 6 piętrze w mieszkaniu jak chodziła,bo tak nie wolno grzać auta.Raz mi nawet wcisnęli piankę budowlana do wydechu,ale sama się na szczęście wydmuchała . Dla tego opcjuje za Webasto, albo lepiej Eberspacherem,bo tańszy i lepszy podobno.Może ktoś już coś takiego zakładał,może coś polecić lub dać jakies wskazówki na ten temat.Całe ustrojstwo podobno 3kg waży, wiec się chyba moje RA nie obrazi ,jak zobaczy inne korzyści z tego płynace. Link to comment Share on other sites More sharing options...
4mamut Posted August 15, 2012 Share Posted August 15, 2012 Kumpel to ma w Fordzie i bardzo sobie chwali. Zero skrobania i ciepełko jak wsiada. Programuje o której godzinie to ustrojstwo ma się włączyć i po 15 min jest raj w aucie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skarbnik Posted August 15, 2012 Share Posted August 15, 2012 W Imprezie nie miałem ale w za to w moim Land Roverze spisywało się to rewelacyjnie. Polecam! Myślę że w Imprezie też by się sprawdziło i może nawet sam zamontuje zainspirowany twoim pomysłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
saszynski Posted August 15, 2012 Share Posted August 15, 2012 Czy ktoś już montował coś takiego do imprezy? Pomyslałem,ze to jest optymalna opcja na zimę dla kierowcy i dla panewek kapryśnego boxera a co ma webasto do panewek? webasto podgrzewa płyn chłodniczy i wnetrze auta a nie olej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kraftpol Posted August 16, 2012 Author Share Posted August 16, 2012 A płyn chłodniczy podgrzewa właśnie olej który znajduje się między innymi w filtrze oleju ze stopką(która jest wymiennikiem ciepła)w bloku silnika,w głowicach,ponadto ciepły blok podgrzeje pompę olejową i parę jeszcze innych części w których znajduje się olej-który jak Ci wiadomo ma decydujące znaczenie dla panewek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skarbnik Posted August 16, 2012 Share Posted August 16, 2012 A płyn chłodniczy podgrzewa właśnie olej który znajduje się między innymi w filtrze oleju ze stopką(która jest wymiennikiem ciepła)w bloku silnika,w głowicach,ponadto ciepły blok podgrzeje pompę olejową i parę jeszcze innych części w których znajduje się olej-który jak Ci wiadomo ma decydujące znaczenie dla panewek. Dokładnie tak jest. Po podgrzaniu przez webasto olej w silniku ma już całkiem sporą temperaturę Link to comment Share on other sites More sharing options...
KALI Posted August 16, 2012 Share Posted August 16, 2012 Przyznam, że tez poważnie zaczynam o tym myśleć. Wiecie może jakie koszta mniej więcej i gdzie to można kupić i zamontować, żeby było dobrze? Jest opcja programowania godziny odpalenia, a można też z pilota cyknąć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ADK90 Posted August 16, 2012 Share Posted August 16, 2012 A płyn chłodniczy podgrzewa właśnie olej który znajduje się między innymi w filtrze oleju ze stopką(która jest wymiennikiem ciepła)w bloku silnika,w głowicach,ponadto ciepły blok podgrzeje pompę olejową i parę jeszcze innych części w których znajduje się olej-który jak Ci wiadomo ma decydujące znaczenie dla panewek. No ok to może podgrzać olej tylko w tych miejscach ale oleju w misce nie ma szans podgrzać i jest zimny tym bardziej ze olej nie ma obiegu wiec ten w misce będzie mimo wszystko zimny. Sporą temperaturę ma dzięki temu ze jak odpalimy samochód pojedziemy kawałek to dzięki ciepłemu płynowi szybciej się nagrzewa stąd temperatura oleju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubeusz Posted August 16, 2012 Share Posted August 16, 2012 Przyznam, że tez poważnie zaczynam o tym myśleć. Wiecie może jakie koszta mniej więcej i gdzie to można kupić i zamontować, żeby było dobrze? Jest opcja programowania godziny odpalenia, a można też z pilota cyknąć? Jest. Pare tysia, tak ze 3 do 5 i bedzisz se mógł cykać, pykać i co tak se chesz robić w ciepełku 8) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skarbnik Posted August 16, 2012 Share Posted August 16, 2012 Przyznam, że tez poważnie zaczynam o tym myśleć. Wiecie może jakie koszta mniej więcej i gdzie to można kupić i zamontować, żeby było dobrze? Jest opcja programowania godziny odpalenia, a można też z pilota cyknąć? Można nawet telefonem uruchamiać :wink: Tu masz namiary http://www.eberspaecher.pl/page.php/1/0/show/99/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
saszynski Posted August 16, 2012 Share Posted August 16, 2012 A płyn chłodniczy podgrzewa właśnie olej który znajduje się między innymi w filtrze oleju ze stopką(która jest wymiennikiem ciepła)w bloku silnika,w głowicach,ponadto ciepły blok podgrzeje pompę olejową i parę jeszcze innych części w których znajduje się olej-który jak Ci wiadomo ma decydujące znaczenie dla panewek. webasto podgrzeje plyn chlodniczy, ten ogrzeje silnik, silnik podgrzeje olej pozostaly w obiegu a ten scieknie do miski zamiast siedziec na miejscu i czekac na zimny start... dziekuje... wole tradycyjne metody... odpalasz, grzejesz w tym czasie odsniezasz auto... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubeusz Posted August 16, 2012 Share Posted August 16, 2012 A płyn chłodniczy podgrzewa właśnie olej który znajduje się między innymi w filtrze oleju ze stopką(która jest wymiennikiem ciepła)w bloku silnika,w głowicach,ponadto ciepły blok podgrzeje pompę olejową i parę jeszcze innych części w których znajduje się olej-który jak Ci wiadomo ma decydujące znaczenie dla panewek. webasto podgrzeje plyn chlodniczy, ten ogrzeje silnik, silnik podgrzeje olej pozostaly w obiegu a ten scieknie do miski zamiast siedziec na miejscu i czekac na zimny start... Ty tak na poważnie? :shock: Link to comment Share on other sites More sharing options...
KALI Posted August 16, 2012 Share Posted August 16, 2012 Fajna sprawa, chociaż cena troche zabija, jednak ze względu na przydatność trzeba będzie to dobrze przemyśleć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucza Posted August 16, 2012 Share Posted August 16, 2012 silnik podgrzeje olej pozostaly w obiegu a ten scieknie do miski :roll: saszynski, na szczęście (lub niestety) ten problem nas nie dotyczy, u nas niema śniegu ani mrozów ,pozdro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skarbnik Posted August 16, 2012 Share Posted August 16, 2012 Fajna sprawa, chociaż cena troche zabija, jednak ze względu na przydatność trzeba będzie to dobrze przemyśleć. 3500 netto jeden z najtańszych modów Link to comment Share on other sites More sharing options...
luksp Posted August 16, 2012 Share Posted August 16, 2012 jak masz gniazdko 230 v przy miejscu postoju - grzalka defa Link to comment Share on other sites More sharing options...
ADK90 Posted August 16, 2012 Share Posted August 16, 2012 Drogi interes... Ale mimo wszystko wole skrobaczke. Subaru grzeje sie szybko wiec szybko szyby sie odmrazaja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin Posted August 16, 2012 Share Posted August 16, 2012 jak masz gniazdko 230 v przy miejscu postoju - grzalka defa szkoda, że do gieteka nie ma :x Link to comment Share on other sites More sharing options...
kraftpol Posted September 6, 2012 Author Share Posted September 6, 2012 No i nie mogłem się pohamować i właśnie założyłem Webasto do mojego RA. Startuje na pilota,dogrzewa motor w 10 minut,podczas jazdy cały czas "pomaga" silnikowi dużo szybciej osiągnąć odpowiednią temperaturę. Jak zostawiam auto na jakiś czas na mieście,to webasto ciągle pilnuje temperatury i jak wracam nawet po godzinie,to motor ma stale 90 stopni. Po odpaleniu podgrzanego silnika rano,wskaźnik temperatury OLEJU natychmiast rośnie do 70 stopni. Spala niezauważalne ilości paliwa!!! Gorąco polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skarbnik Posted September 6, 2012 Share Posted September 6, 2012 jaki koszt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ADK90 Posted September 6, 2012 Share Posted September 6, 2012 jaki koszt? Własnie miałem o to spytać Więc? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kraftpol Posted September 6, 2012 Author Share Posted September 6, 2012 3000pln brutto za nówkę,sterowane z pilota zasięg 1000m. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotruś Posted September 7, 2012 Share Posted September 7, 2012 kraftpol, a ile to urządzenie pobiera prądu? Też mnie kusi ale myślę, czy nie ma ryzyka, że zimą, w duże mrozy, samochód będzie nagrzany, a akumulator nie obróci silnikiem? PZDR Link to comment Share on other sites More sharing options...
mzy Posted September 7, 2012 Share Posted September 7, 2012 kraftpol, a ile to urządzenie pobiera prądu? Spala niezauważalne ilości paliwa!!! Elektronika sterująca pewnie zżera prądu tyle, co alarm albo inne tego typu ustrojstwo - czyli śladowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
subleo Posted September 7, 2012 Share Posted September 7, 2012 No i nie mogłem się pohamować i właśnie założyłem Webasto do mojego RA.Startuje na pilota,dogrzewa motor w 10 minut,podczas jazdy cały czas "pomaga" silnikowi dużo szybciej osiągnąć odpowiednią temperaturę. Jak zostawiam auto na jakiś czas na mieście,to webasto ciągle pilnuje temperatury i jak wracam nawet po godzinie,to motor ma stale 90 stopni. Po odpaleniu podgrzanego silnika rano,wskaźnik temperatury OLEJU natychmiast rośnie do 70 stopni. Gdzie instalowałeś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts