Jump to content

regulacja zaworów WRX 2.5T

sebachon

Recommended Posts

Pytanie do fachowców. Czy konieczna jest powyższa regulacja przy przebiegu 105 tys., czy dopiero wtedy, gdy będą okreslone objawy? No i czy konieczne jest wyjęcie silnika?

regulacja nie jest konieczna , konieczne jest sprawdzenie , co w 95% przypadków seryjnych lub prawie seryjnych aut, kończy sie brakiem regulacji, oczywiscie jesli auto było jezdzonie na odp. paliwie, oleju, i nadmiernie nie upalane i oczywiście bez cyklonu B :twisted:

carfit, a co jest łatwiej zrobić wyciągnąć silnik i przy okazji sprawdzić zawory czy zostawić go licząc ze mieści się w tych 95% i zmienić tylko uszczelki pod deklami zaworowymi nie wyjmując silnika?

carfit, a co jest łatwiej zrobić wyciągnąć silnik i przy okazji sprawdzić zawory czy zostawić go licząc ze mieści się w tych 95% i zmienić tylko uszczelki pod deklami zaworowymi nie wyjmując silnika?

oczywiscie że do sprawdzenia nie wyciagamy silnika :idea:

carfit, nie trzeba? Słyszałem ze jest to konieczne bo wygodniej łatwiej itp... Czeka mnie wymiana uszczelek pod deklami i zastanawiam się jak to zrobić. Dzieki

Słyszałem ze jest to konieczne bo wygodniej łatwiej itp

jakaś kompletna bzdura , albo co gorsza naciąganie na koszty ...... :?

ADK90 napisał(a):

oczywiscie że do sprawdzenia nie wyciagamy silnika :idea:

Do sprawdzenia, ale do samej regulacji, już chyba tak?

oczywiscie że do sprawdzenia nie wyciagamy silnika

carfit, dzięki za odpowiedź. U mnie jest total seria, olej zawsze najwyższa półka, benzyna 98. 8), więc raczej powinno być ok. A w jaki sposób można to sprawdzić?

oczywiscie że do sprawdzenia nie wyciagamy silnika

carfit, dzięki za odpowiedź. U mnie jest total seria, olej zawsze najwyższa półka, benzyna 98. 8), więc raczej powinno być ok. A w jaki sposób można to sprawdzić?

sciagnąc pokrywy zaw. i zmierzyc

-- 15 sie 2012, o 13:35 --

Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, my też raz wyciagamy silnik , a raz nie , wszystko zależy od roznych czynników

Skoro da się bez wyjmowania silnika sprawdzić luzy to do regulacji tak samo. Zawory reguluje się jak w polonezie czy w maluchu wiec nie powinno być problemu.

Skoro da się bez wyjmowania silnika sprawdzić luzy to do regulacji tak samo. Zawory reguluje się jak w polonezie czy w maluchu wiec nie powinno być problemu.

Nie , sprawdzenie a regulacja to dwie rozne czynności , w silnikach dohc regulujsz za pomca płytek lub szklanek, a nie na srubki

sciagnąc pokrywy zaw. i zmierzyc

I jeżeli okaże się, że konieczna jest regulacja, należy wyjąć silnik?

I jeszcze jedno pytanie - czy praca silnika daje jakieś objawy, czy tylko zajrzenie pod pokrywy może być miarodajne?

emdzejj napisał(a):

Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, my też raz wyciagamy silnik , a raz nie , wszystko zależy od roznych czynników

Bo dużo osób mówi, że trzeba wyciągnąć silnik ... a to jednak kwestia nie do końca w 100% pewna

I jeżeli okaże się, że konieczna jest regulacja, należy wyjąć silnik?

patrz post wyżej :wink:

czy tylko zajrzenie pod pokrywy może być miarodajne?

tylko

sebachon napisał(a):czy tylko zajrzenie pod pokrywy może być miarodajne?tylko

I ten test powinno się wykonać przy 105 tys.? Bo nie pamietam czy w instrukcji jest w ogóle o tym info... :oops:

A w WRX 2002 Us Spec 2.0l co jest płytki czy na śrubki?

masz silnik dohc, wiec nie masz srubek

Bo nie pamietam czy w instrukcji jest w ogóle o tym info... :oops:

o ile mnie pamiec nie myli to od 2006, nie ma o tym ani w instrukcji ani w manualu

o ile mnie pamiec nie myli to od 2006, nie ma o tym ani w instrukcji ani w manualu

Czyli przy jakim przebiegu Ty byś zdecydował o przeprowadzeniu tego testu?... :roll:

Czyli przy jakim przebiegu Ty byś zdecydował o przeprowadzeniu tego testu?... :roll:

jesli jestes wlascicielem od poczatku auta , i znasz historie , to spokjnie co najmniej 150 tys. bez regulacji

jesli jestes wlascicielem od poczatku auta , i znasz historie , to spokjnie co najmniej 150 tys. bez regulacji

Od początku nie jestem, kupiłem od I właściciela z przebiegiem 67 tys., z udokumentowaną historią ASO. Obecnie ma 96 tys. Przy przebiegu 30 tys. miał na gwarancji wymienione UPG. Do tej pory bez żadnych problemów. Silnik równo pracuje na wolnych obrotach, równo przyspiesza, zawory nie hałasują (jedynie czasami je słychać w zimie przez kilka pierwszych sekund po rozruchu).