Jump to content

Wybita tuleja wahacza? Coś skrzypi z tyłu auta

Avic

Recommended Posts

Standardowa formułka na początek:

Pacjent: SI 2.0 N/A, 2002r, przebieg 170kkm

Objawy: Tu chyba będą 2 osobne kwestie do rozstrzygnięcia:

Pierwsze to tulejaz załączonego obrazka. Na szarpakach wyszło, że ma delikatny luz, ale wybita tuleja nie skrzypiałaby chyba, prawda? Niemniej - chcę ja wymienić na poliutetan i mieć z tym spokój.

Druga kwestia: skrzypienie z tyłu. Dźwięk jakby...hmm..gumy trącej o szkło? Ciężko to nazwać. Im bardziej pracuje zawias, tym mocniej skrzypi. Może to jakaś poduszka pod sprężynami? Póki co nie mam koncepcji, może ktoś coś doradzi.

Pytania:

1) czy ta tuleja na zdjęciu ma numer: 20254SA000 - niestety mam problem z czytaniem wszelkiego rodzaju rysunków technicznych i wyobraźnia przestrzenną :lol: Linka do opposedforce'a, żeby było szybciej:

http://opposedforces.com/parts/impreza/ ... tration_1/

2) Co może powodować to skrzypienie?

Zdjęcia tulei:

272bd70cde55809cgen.jpg

Tak, wiem, że lekko zardzewiała :twisted: ,ale ASO stwiedziło, że jeszcze można na niej trochę pojeździć.

1) czy ta tuleja na zdjęciu ma numer: 20254SA000 - niestety mam problem z czytaniem wszelkiego rodzaju rysunków technicznych i wyobraźnia przestrzenną Linka do opposedforce'a, żeby było szybciej:

Tak, zgadza się, na rysunku to jest numer 34.

Może być na pewu.

:arrow: Pewu.

Tez mi to znaleźli juz w zeszłym roku na przegladzie :? Avic, Ja też mam rózne dzwięki ciekawe i nie wiem na ile je łaczyć z ta tuleją. U mnie jedyne co mi przychodzi na myśl żeby zobrazować to:

dżwięk jakby szyba była luźna :shock: nie mam pojecia czy to zawieszenie czy któryś plastik mi tak dudni,ale podłożyłem gabka już wszystkie.

Jezeli chodzi o Twoje, to moze łączniki albo mocowania staba?

qbutek, do mnie też PW ,moze jak bym brał do dyfra to i wahaczowe? :wink: aha-potrzebuje do wzdłużnego ,chyba nr 34

Co może powodować to skrzypienie?

Skrzypieć może wiele rzeczy; z tych mniej prawdopodobnych np. amortyzator, bardziej prawdopodobne to są właśnie tuleje; wahaczy, stabilizatora. Najlepiej to wyjmij wszystko z bagażnika i się przejedź, jeśli dalej skrzypi to poproś kogoś niech buja autem (jeśli masz dostęp do kanału) a Ty z wd40 pod spód i psikaj we wszystkie łączenia gumowo-metalowe i może uda się namierzyć 'świerszcza'