Jump to content

Rozmiar opon...jaki?

Black and White

Recommended Posts

Witajcie,

mam mały problem. Szukam opon zimowych. Producent na naklejce pisze: 195/60/15 (takie mam aktualnie letnie) lub 185/70/14. Problem w tym, że wymiar 195/60/15 jest trochę rzadki na rynku, a przez to droższy od innych opon, a dodatkowych felg 14" nie mam zamiaru kupować :(

Myślałem nad 185/65/15, tylko wtedy wysokość opony zwiększy się o 3mm, a tym samym obwód o 6mm. Proszę o Waszą opinię na ten temat.

Problem w tym, że wymiar 195/60/15 jest trochę rzadki na rynku, a przez to droższy od innych opon, a dodatkowych felg 14" nie mam zamiaru kupować :(

nie jest to rzadki rozmiar, ale faktycznie nie tak tani jak 195/65R15, który ze względu na swoją masowość i olbrzymią ofertę na rynku można kupić czasami za psie pieniądze

Myślałem nad 185/65/15, tylko wtedy wysokość opony zwiększy się o 3mm, a tym samym obwód o 6mm. Proszę o Waszą opinię na ten temat.

to bezpośredni zamiennik oryginalnego rozmiaru więc możesz śmiało zmieniać

co do 195/65R15 to chyba jednak trochę za daleko bo różnica na obwodzie prawie 20 mm

W legacy I też jeżdżę na 195/65/15.

Jest spoko i mniej się boję o dziury, których pod śniegiem mało nie jest.

co do 195/65R15 to chyba jednak trochę za daleko

3% zaniżona wartość na wskazaniu prędkościomierza - do przeżycia.

A właściwie dopiero zaczyna się pokrywać z GPS a i tak zawyża :)

• 3 weeks later...

Temat oponowo-felgowy to się podepnę, żeby nie mnożyć topiców.

Szukam 16 do Legacy IV . Znalazłem MSW 22 GREY SILVER Szerokość felgi: 6.50 Średnica felgi: 16 cali Rozstaw śrub: 5x100 ET: 45

Po pytaniu w sklepie gość napisał, że felga nie ma homologacji do tego auta i nie będzie pasowała. Ktoś kuma o co może chodzić? Nośność? Bo raczej nie rozmiar.

OT. Jak forumowicze uważają - czy taka felga będzie się zacnie prezentować na ciemnografitowym Legacu?

Fabrycznie montowane są felgi z ET = 55mm, na pewno felga z ET = 48mm będzie jeszcze pasować.

Wg producenta powinny być to felgi o następujących parametrach:

Rozmiar = 6.5JJx16

Rozstaw śrub = 5x100

ET = 55

CH = 56

No ale tą homologacją to mnie zabili. Ciekawe ile felg jest homologowanych do iluśtam aut. Myślę, że ET45 jest akceptowalne - ponoć niektórzy dochodzą nawet do 38, ale wtedy to już extrem.

• 2 months later...

Podepnę sie pod temat...

Dedykowane opony to 195/60R15 lub 185/65R15 (na tabliczce)

Jeżeli wsadzę 195/65R15 to będzie coś obcierało?

Auto Impreza MY'03 (wolny ssak)

Sorki, wrzuciło mnie do Legacy, ale jak wiecie to doradźcie

• 1 year later...

Ja u siebie zmieniłem z 205/50/16 na 205/55/16 i nie zaobserwowałem nic nipokojacego. Dodatkowo w tym rozmiarze predkościomierz pokazuje bardziej zbliżoną wartość do tego co wyświetla nawigacja. Przy proponowanym przez producenta rozmiarze prędkość względem nawi była zaniżona.