zim Opublikowano 28 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 Witam szanownych. Kilka tygodni temu wywaliło mi CEL, mrugał CRUISE, auto wyraźnie słabsze, ale jechało. Po przejechaniu około 100-200km, zatrzymałem się na stacji, krótka przerwa, wsiadam ponownie - CEL zgasł, CRUISE nie mruga, auto jedzie normalnie. Kilka dni temu dokładnie ta sama sytuacja. Odpaliłem silnik, auto powoli się rozgrzewało, zapakowałem się z bagazami, wsiadam, patrzę CEL się świeci i CRUISE mruga. Podpiąłem się FreeSSM'em i oto co powiedział: P0607 Throttle Control System Circuit Range/Performance P0030 O2 Sensor Heater Circuit Range/Performance (Bank 1 Sensor 1) P2503 Alternator Circuit Low Pomyślałem - coś nie tak z alternatorem. Zawiozłem autko do mechanika, sprawdził i mówi że zwarcie na alternatorze. Rozebrał, naprawił, niby OK. Tyle że nie mogę usunąć błędów FreeSSM'em (może to po prostu wina programu?), CEL dalej się świeci, CRUISE mruga. Podejrzewam teraz że coś nie tak mam z sondą lambda. Czy może ktoś mądrzejszy ode mnie podpowiedzieć jak to sprawdzić we FreeSSM, albo jak inaczej niż tym programem wykasować błędy i sprawdzić czy nadal będą wracały ? Jaka ewentualnie sonda lambda do mojego auta? To jest Forester 2.0, 158 KM, produkcja 12/2005 ale modelowo 2006. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebekian Opublikowano 28 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 Wczoraj udało mi się doprowadzić do tego samego efektu, oczywiście powodem był niesprawny akumulator a właściwie odpalanie auta na podłączonym prostowniku , muszę sprawdzić jakie dokładnie błędy teraz pokaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
respect Opublikowano 28 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 zim, W Twoim roczniku chyba da się kasować przez odpięcieklemy na minimum 10 min . (choć elektryk powinien odpiąć aku przed robotą z alternatorem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zim Opublikowano 28 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 zim, W Twoim roczniku chyba da się kasować przez odpięcieklemy na minimum 10 min . (choć elektryk powinien odpiąć aku przed robotą z alternatorem) Próbowałem i nie pomaga:( A elektryk na 100% to robił, bo były wyzerowane zegary i krótki przebieg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_555 Opublikowano 28 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 Jeżeli CEL dalej się świeci tzn. że jakiś błąd dalej występuje. Mogę się mylić, ale tak mam u siebie ze szwankującą od czasu do czasu sondą. Jak nie styka obwód to zapala Checka, jak styka to CEL gaśnie, a błędy zostają w pamięci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebekian Opublikowano 28 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 U mnie naszczęście rozeszło się po kościach. Po odłączeniu aku na całą noc, naładowaniu i ponownym podłączeniu auto normalnie odpaliło ale kontrolka tempomatu i silnika nadal się paliła, ale po chwili ruchu wszystko zgasło, ładowanie, napięcie aku. w normie. Uff. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zim Opublikowano 28 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 U mnie naszczęście rozeszło się po kościach. Po odłączeniu aku na całą noc, naładowaniu i ponownym podłączeniu auto normalnie odpaliło ale kontrolka tempomatu i silnika nadal się paliła, ale po chwili ruchu wszystko zgasło, ładowanie, napięcie aku. w normie. Uff. No właśnie też podejrzewam sondę. Byłem zobaczyć jak one wyglądają. Czy może ktoś podpowiedziec, która z tych dwóch to sonda *PRZED* katalizatorem? (bo chyba ta mi pada). Zgodnie z katalogiem, u mnie powinna być Denso DOX-0308, ale z tego co widzę na sieci, to ona ma nieco inną wtyczkę: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebekian Opublikowano 28 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 Skontaktuj się z kolegą Miszozon pomoże, doradzi, może nawet ma właściwą sondę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carfit Opublikowano 28 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 Zanim zgadniesz zgadywac i zamawiac na slepo czesci niech ktos ci podepnie kompa i potwierdzi zsd ci pierwsza sonda nje dziala :!:, , sondy orgynilal denso, nie sa drogie, ale bylo ich kilkanascie rodzajow kazda ok 550-600zl, jak stwierdzisz na 100% ze sonda lpodaj numer vin a powiem ci jaka ma byc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zim Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Ok, więc podsumowując - faktycznie padnięta była pierwsza sonda. Jako zamiennik pasuje Denso DOX-0308. To, że wtyczka jest inna, wynika z fakatu, że wewnątrz wtyczki jest biała zaślepka chroniąca piny przed uszkodzeniem :-) Co ciekawe - ani w hurtowni, ani jednym z warsztatów na to nie wpadli. Dopiero jak pojechałem do innego mechanika, ten rozkminił, że możnaby wtyczkę przelutować. Jak zaczął się za to zabierać, to zauważył że to zaślepka ;-) Od wymiany sondy przejechane około 6kkm i wszystko ładnie działa. Dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crem Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 To chyba przypadłość tego modelu / silnika bo miesiąc temu miałem identyczny objaw (przebieg 130k km). Wymiana sondy (tej samej) i jest OK. Albo partia sond uszkodzona była. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomy3 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Witam, u mnie tez jest padnieta pierwsza sonda lambda - bylem w ASO. W moim przypadku, oprocz wymienionych wyzej objawow (kontrolka check engine, cruise) na wolnych obrotach auto chodzi na gazie nie rowno (trzesie tez minimalnie na benzynie) Zastanawiam sie czy wymiana sondy zalatwi to wszystko czy cos tam jeszcze siedzi. Moge tym samochodem jechac w dluzsza trase przed wymiana sondy 1000km czy raczej jest nie wskazane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrak Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Jeżdżę tak 3 lata... po co chcesz na siłę wymieniać? Kasuj błąd i jak się nie pojawia przez kilka tygodni to olej temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chefofrats Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 U mnie lambda umarła na urlopie we Włoszech, wymieniona została w Polsce po paru tysiącach kilometrów i nie było żadnych komplikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomy3 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 swieci sie caly czas check engine... raczej bym wymienil:) jakie to byly kosta u was? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akir Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 swieci sie caly czas check engine... raczej bym wymienil:) jakie to byly kosta u was?Sonda 650zl/980zl aso, te tanie z allegro to podróbki Wysłane z mojego SM-N7505 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomy3 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diamond Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 U mnie naszczęście rozeszło się po kościach. Po odłączeniu aku na całą noc, naładowaniu i ponownym podłączeniu auto normalnie odpaliło ale kontrolka tempomatu i silnika nadal się paliła, ale po chwili ruchu wszystko zgasło, ładowanie, napięcie aku. w normie. Uff. Ponoć jeśli wyskoczyły chwilowe błędy to CE I Cruise po 6 przekręceniu kluczyka zniknie, natomiast zostaną błędy historyczne w ECU które u mnie zostały skasowane w ASO, a żadne inne kompy nie dały rady sczytać tego i usunąć.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.