cypkenzie Posted December 7, 2011 Share Posted December 7, 2011 Potrzebuję rady. Chcę kupić stalowe felgi do mojego Forestera z 2004 roku. Obecnie jeżdżę na 205/70/15 Znalazłem taką stronkę z takim oto opisem sytuacji .... http://www.inmoto.pl/s,0,4179/subaru-fo ... -2005.html i chciałbym się dowiedzieć czy mogę kupić stalówki w rozmiarze 16 cali ? Czy muszę coś zmieniać w samym kole ? Auto jest po wymianie tylnego zawieszenia i podniesione o 2 do 3 centymetrów, przód jest w extra formie. No i jak już da radę bez przeróbek założyć większą stalówkę to jakie opony polecacie ? Dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
hiszpan25 Posted December 7, 2011 Share Posted December 7, 2011 zmiana z małej felgi na większą nie stanowi kłopotu - wystarczy opona o niższym profilu aby nie mieć przekłamania prędkości i wskazania przejechanej odległości... np zamiast podanej opony możesz zastosować 205/65R16 lub nawet 205/55R17 pytanie tylko co chcesz osiągnąć? oczywiście z oponą idzie wymiana felgi na odpowiedni rozmiar.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
siekla Posted December 8, 2011 Share Posted December 8, 2011 możesz kupić stalówki 16 calowe bez problemu. Ale może warto pomyśleć o alusach - gdy porównasz ceny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hattorihonza Posted December 8, 2011 Share Posted December 8, 2011 W razie czego mam do sprzedania oponki do forka w fabrycznym rozmiarze 16' Info w podpisie i link do aukcji. Cena do negocjacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
oponapl Posted December 12, 2011 Share Posted December 12, 2011 W kole prawdopodobnie nie trzeba będzie nic przerabiać. Pozostaje jednak kwestia doboru opon, aby nie były zbyt wysokie. Jeśli to ma być jazda typowo miejska to można poszukać opon do samochodów osobowych z oznaczeniem XL. Najbezpieczniej jest dobrać ten sam rozmiar opon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
siekla Posted December 12, 2011 Share Posted December 12, 2011 standardowo w forkach szło 215/60 r 16 Link to comment Share on other sites More sharing options...
cypkenzie Posted December 12, 2011 Author Share Posted December 12, 2011 Dziękuję za wszystkie Wasze odpowiedzi, podpowiedzi i rady 8) Na tę chwilę wstrzymuję zmiany ponieważ idą święta i właściwie odpoczywać chcę Czytam Plejady, 4x4, Hemingwaya, Bukowskiego, słucham Żonki, a pojutrze mam ostatnie zadanie służbowe w tym roku i po nim pieprzę wszystko, aż do stycznia Permanentny odpoczynek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemeq Posted December 12, 2011 Share Posted December 12, 2011 Czytam [...] Bukowskiego Taki amerykański Grzesiuk. Monotonny, ale zawsze tak samo smakowity . Kupując te felgi, pamiętaj o rzeczach najprostyszych: liczbie i rozstawie śrub/mocowań, ET itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cypkenzie Posted December 12, 2011 Author Share Posted December 12, 2011 Czytam [...] Bukowskiego Taki amerykański Grzesiuk. Monotonny, ale zawsze tak samo smakowity . Kupując te felgi, pamiętaj o rzeczach najprostyszych: liczbie i rozstawie śrub/mocowań, ET itp. tenkju wery macz maj frend iiii hoooopsa po drinka so haj soł haj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemeq Posted December 12, 2011 Share Posted December 12, 2011 Z szynką raz! 8) Link to comment Share on other sites More sharing options...
cypkenzie Posted December 12, 2011 Author Share Posted December 12, 2011 Z szynką raz! 8) od szynki odchodza dwie cielęcinki http://www.youtube.com/watch?v=ef9JnmaH ... r_embedded Link to comment Share on other sites More sharing options...
siekla Posted December 13, 2011 Share Posted December 13, 2011 Dziękuję (...) słucham Żonki, a pojutrze (...) w tym roku (...) pieprzę wszystko, aż do stycznia małżonka na to gotowa - bo z kobietami, to różnie bywa Link to comment Share on other sites More sharing options...
cypkenzie Posted December 13, 2011 Author Share Posted December 13, 2011 Dziękuję (...) słucham Żonki, a pojutrze (...) w tym roku (...) pieprzę wszystko, aż do stycznia małżonka na to gotowa - bo z kobietami, to różnie bywa ahahahaha aleś mnie urządził nie to miałem na myśli ale wyszło extra no małżonka raczej nie byłaby zadowolona poprawiam się więc - chrzanię prace umysłową Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts