Jump to content

Forester wymiana rozrządu

Venom_71

Recommended Posts

Witam wszystkich

Proszę oodpowiedź na pytanie: po jakim przebiegu powinno sie wymieniac rozrząd w foresterze 2.0 n/a?

Jeżeli mi dobrze wiadomo to po 105 tyś....

Jeden sprzedajacy powiedział,że w ASO powiedziano mu że jeżeli delikatnie sie jeździ (ciekaw jestem jaka jest definicja delikatnej jazdy....) to z rorządem można poczekac do 120tyś...

ot ciekawostka.....

Pozdrawiam

A jeśli bardzo delikatnie to pewnie 200kkm :P

w US w przypadku 2.0T wymiane rozrzadu zalecano co 105k mil bodajze (w Europie dla tego samego silnika - co 105k km :wink: )

tak wiec cos w tym jest, tj. usredniony tryb uzytkowania ma bezposredni wplyw na rozrzad...

...w Subaru 105kkm lub 7 lat ....chyba że coś się zmieniło o czym nie wiemy....

a może przebieg trzeba przemierzyć na mile czyli x1,6 :P

hmm, jak dla mnie to pytanie retoryczne, zmieniać zgodnie z zaleceniami producenta, czy zaoszczędzić, czekać i przy odrobinie pecha wymieniać potem pół silnika? :| Zwłaszcza kupując używkę bym nie ryzykował

Powinno się zmienić po 105 tyś km lub ewentualnie po 5 latach jeżeli nie przejechało się tych 105 tyś km.

Mojemu Forku, za Niemca, wymienili w serwisie Subaru w Deutchlandzie rozrząd po 97kkm i 12,5 roku, tyle, że to niemiecki dziadek jeździł. :roll:

Rozrząd lepiej zmienic 20 tys. km wcześniej niż 0,3km za póżno :idea:

Nie martw się, Japończycy o tym pomyśleli i dlatego wymieniamy co 105, a nie co 140. Na tym właśnie polega japońska niezawodność.

Mojemu Forku, za Niemca, wymienili w serwisie Subaru w Deutchlandzie rozrząd po 97kkm i 12,5 roku, tyle, że to niemiecki dziadek jeździł. :roll:

To tylko potwierdza solidność Subaru i stosowanych podzespołów :)