piterb1 Posted November 29, 2011 Share Posted November 29, 2011 witam .prośba o pomoc. legacy 2,0litry 138 ps . problem jest następujący: kupiłem jeden z filtrów : http://www.sklep.arwit.pl/TDKatalog3.as ... 05,0100261 przekazałem mechanikowi - ten wykręcił pompę ze zbiornika i nie znalazł tam takiego typu filtra. mowił ze może w samej pompie jest inny . pytanie -czy filtr znajduje się w pompie ,czy w innym miejscu ? i czy to własciwy filter? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykly_wuj Posted November 29, 2011 Share Posted November 29, 2011 mogę się mylić, ale w tym legacu chyba nie ma filtra:? Link to comment Share on other sites More sharing options...
piterb1 Posted November 29, 2011 Author Share Posted November 29, 2011 a te z linku są od czego ? na stronie jest napisane :Filtr paliwa SUBARU LEGACY IV kombi (B13_) 2.0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
leon Posted November 29, 2011 Share Posted November 29, 2011 mogę się mylić, ale w tym legacu chyba nie ma filtra:? Chyba, to się łódka na wodzie. Ale rację masz, możesz się mylić, i się mylisz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piterb1 Posted December 1, 2011 Author Share Posted December 1, 2011 auto stoi jescze u mechanika. moze ktos wie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ipsx82 Posted December 1, 2011 Share Posted December 1, 2011 tutaj o ile dobrze wpisałem dane samochodu jest pokazany filter jako pozycja 16 ale po rysunku i numerze OEM to trochę inne te filterki http://opposedforces.com/parts/legacy/e ... tration_2/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
piterb1 Posted December 1, 2011 Author Share Posted December 1, 2011 dzieki za zainteresowanie , ale to silnik DOHC czyli nowszy.moj jest SOHC na twojej stronce jest ten tutaj : http://opposedforces.com/parts/legacy/e ... tration_2/ ale prezentuje filtr do diesla :| Link to comment Share on other sites More sharing options...
walus_legacy Posted December 1, 2011 Share Posted December 1, 2011 Z tego co ja wiem to w twoim Legacy (mam takie samo auto) filtr paliwa jest razem z pompa paliwowa (z manuala serwisowego - Fuel filter forms a unit with fuel pump). Wymiana filtra rownoznaczna jest z wymiana pompy. Pozdro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykly_wuj Posted December 1, 2011 Share Posted December 1, 2011 Z tego co ja wiem to w twoim Legacy (mam takie samo auto) filtr paliwa jest razem z pompa paliwowa (z manuala serwisowego - Fuel filter forms a unit with fuel pump). Wymiana filtra rownoznaczna jest z wymiana pompy.Pozdro. Dobrze wiedzieć - dzięki za info. Ja dostałem kilka razy odp. u mechaniorów, że "panie tu się nie wymienia bo nie ma co wymieniać" :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
piterb1 Posted December 1, 2011 Author Share Posted December 1, 2011 ale te filtry z linku sprzedawane sa jako do mojego samochodu Link to comment Share on other sites More sharing options...
luksp Posted December 1, 2011 Share Posted December 1, 2011 viewtopic.php?f=26&t=141084&hilit=nie+pali+od+pierwszego tutaj znajdziesz foty mojego, jak to Ty piszesz , "filter-a" Link to comment Share on other sites More sharing options...
CZAJA48 Posted June 1, 2016 Share Posted June 1, 2016 Witam mam pytanie co do filtra paliwa. mój mechanik nie mógł znaleźć nigdzie i mówi że jest jakaś siatka w zbiorniku paliwa 0_o pierwsze słyszę coś takiego. Czy to na prawdę możliwe że nie ma filtra paliwa? nie mogę sprawdzić zdjęć bo już są niedostępne wiec poproszę o uaktualnienie lub odpowiedz a ja mam wersje legacy IV 2005 kombi 2.5L Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juras K Posted June 1, 2016 Share Posted June 1, 2016 Jest w zbiorniku po prawej stronie pod kanapą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
CZAJA48 Posted June 1, 2016 Share Posted June 1, 2016 jest jakiś rysunek jak się tam dostać ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
chrismave Posted June 1, 2016 Share Posted June 1, 2016 pod tym deklem czarnym filtr zintegrowany z pompą wygląda tak (po wyciągnięciu): Wkład filtra to ta cześć wchodząca na klipsy. Wymiana samego filtra jest możliwa ale delikatnie mówiąc to rzeźba (rozebrać trzeba w zasadzie wszystko). Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
CZAJA48 Posted June 2, 2016 Share Posted June 2, 2016 ooo dziękuje, pełna profeska :-) gdzieś przeczytałem wcześniej ze filtr paliwa jest razem z pompą, czy to jest to białe ? czy jednak tu jest osobno filtr a osobno pompa ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
chrismave Posted June 2, 2016 Share Posted June 2, 2016 to jest zintegrowane urządzenie. To co widzisz na zdjeciu to całość (obudowa i bebechy, w skład wchodzi pompa, filtr, pływak, etc). Pompa jest jednym z elementów tej całości, jest to element w obudowie metalowej (tam gdzie dochodzi ten niebieski przewód, w głębi ale go nie widać na tym zdjeciu bo jest wewnętrz). Taki metalowy cylinder. Samą pompę też można wymienić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOJO Posted June 2, 2016 Share Posted June 2, 2016 to jest zintegrowane urządzenie. To co widzisz na zdjeciu to całość (obudowa i bebechy, w skład wchodzi pompa, filtr, pływak, etc). Pompa jest jednym z elementów tej całości, jest to element w obudowie metalowej (tam gdzie dochodzi ten niebieski przewód, w głębi ale go nie widać na tym zdjeciu bo jest wewnętrz). Taki metalowy cylinder. Samą pompę też można wymienić. Pozwolę sobie na uzupełnienie. Wkład filtra ma numer 42072AG140. Wymiana wygląda bardzo podobnie do tego co jest w tych linkach: Link to comment Share on other sites More sharing options...
CZAJA48 Posted June 2, 2016 Share Posted June 2, 2016 elegancko, dziekuje dziś rano próbowałem podnieść tylną kanapę ale nie widzę żadnych śrub, ona się trzymana na zatrzaskach czy jak mam ja wyjąc ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian32 Posted June 4, 2016 Share Posted June 4, 2016 Wlasnie wczoraj podnosilem kanape. Musisz zlapac za jej przedni brzeg i szarpnac do góry. Wyskoczy z dwoch plastikowych zatrzaskow ktore są ok 20 cm od boku kanapy z przodu. Latwo je zlokalizowac. Potem wypinasz ja z jednego haczyka pod oparciem i tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maskun Posted March 9, 2018 Share Posted March 9, 2018 (edited) Odkopuje temat bo nie mogę znaleść konkretnej odpowiedzi czy w Legacy IV DOHC benzyna po lifcie posiada wymienialny filtr paliwa ? Teoretycznie w starszych rocznikach znalazłem że jest to oem: 42072AE000 Na stronie http://opposedforces.com/parts/legacy/en_b13/type_84/intake_and_supply_system_turbocharger/fuel_tank/illustration_2/ pokazuje filtr ale do diesla - pomimo że wybrany jest silnik 2.0 benz. taki jaki mam. Wszelkie poszukiwania po googlach i YT pokazuja że ogólnie w Subaru benzynowym są filtry i ludzie wymieniają a oficjalnie Subaru twierdzi że są ale "dożywotnie". Ostatecznie będe musiał wykręcić tą pompę i sam sprawdzić czy filtr tam jest i można go wymontować. Chce wymienić gdyż mój samochód od dawna dość ciężko pali na benzynie. Wszelkiego rodzaju wymiany akumulatora, rozrusznika, świec, regulacja zaworów nic nie zmienia w tej kwestii. Autko ma grubo ponad 200tyś i myślę że filtr będzie w dramatycznym stanie. Edited March 9, 2018 by maskun Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts