Jump to content

na wyświetlaczu od komputera napis ACC

Czaro

Recommended Posts

Witam,

zostawiłem normalnie zamknięty samochód na godzinkę. Po godzinie wsiadłem do niego i na wyświetlaczu pojawił się napis ACC, nie mogłem używać ani wentylacji, ani radia. Po dojechaniu do domu (około 12km) uruchomiłem ponownie samochód i problem zniknął. Co może być przyczyną problemu?

pozdrawiam,

Czarek

Witam,

zostawiłem normalnie zamknięty samochód na godzinkę. Po godzinie wsiadłem do niego i na wyświetlaczu pojawił się napis ACC, nie mogłem używać ani wentylacji, ani radia. Po dojechaniu do domu (około 12km) uruchomiłem ponownie samochód i problem zniknął. Co może być przyczyną problemu?

pozdrawiam,

Czarek

przez przypadek uderzyłeś kolanem w kluczyk w stacyjce, delikatnie został wysunięty i przekręcił się w pozycje "pomiędzy"

u mnie stało się tak kilka razy, zanim doszedłem do tego :)

U mnie to częsty przypadek nie do końca "odbitej" pozycji stacyjki po uruchomieniu rozrusznika. Stacyjka "zawisa" w martwej pozycji.

Wystarczy minimalnie cofnąć kuczyk i ten wskakuje we właściwą pozycję. Wszystko wraca do normy.

Co 10-20 odpalenie samochodu u mnie zadarza się taka sytuacja....

Może trzeba by przesmarować stacyjkę, ale uciążliwość znikoma, a roboty dużo...

Panowie, dziękuje za pomoc.

Zauważyłem także, że zegar się późni mniej więcej o czas ostatniej trasy. Może to kwestia akumulatora?

Przyznaję, że próbowałem przestawić kluczyk w pozycję martwą ręcznie i nie dałem rady.

pozdrawiam,

Czarek

Czaro, twoj problem moze miec zrodlo w slabym akumulatorze. Manual serwisowy podaje nastepujace kroki diagnozy.

Pomierz tak jak tabelka pokazuje. Bedziesz wiedzial czy to akumulator czy zegar konczy swoj zywot (dosc czesto sie zdarza w Legacy).

Pozdro.

Witam,

sprawdziło się to co napisali Komancz i Tcic.

Dzisiaj znów przesunąłem kolanem kluczyk w stacyjce i na wyświetlaczu pojawiło sie magiczne acc, pozbawiając mnie możłiwości słuchania radio.

Na szczęście wystarczyło przesunąć delikatnie kluczyk w stacyjnie i wszystko gra :wink:

Dziękuje za wszystkie podpowiedzi!

pozdrawiam,

Czarek