Jump to content

Luzy na wirniku turbiny

nakon

Recommended Posts

Witam, przy okazji wymiany sprzęgła odkryłem że na wirniku turbiny są wyczuwalne luzy. Przy obracaniu wirnikiem nic nie haczy ani nie obciera, olej też się z niej nie leje ale domyślam się że już najwyższy czas na wymianę. Mam pytanie, wymieniać na używaną czy regenerować bo z nową to raczej ciężko będzie :), i na co trzeba zwrócić uwagę przy wymianie bo będę to robił sam. (Subaru Forester Sturbo 99r po lifcie)

Minimalne luzy są dopuszczalne. Wymiana turbo to nie żadna magia (2-3h spokojnej roboty) więc nie ma się co napinać jak nic nie słychać, nie ma wycieków i pompuje jak ma pompować. Chyba, że są spadki mocy i zaburzenia w pracy silnika to wtedy bez dwóch zdań wymiana.

A jak wymiana to większość twierdzi, że na używaną. Regeneracja to trochę loteria i jak bez gwarancji to odpada. Ja podzielam zdanie większości.

Podczas przyspieszania słychać taki jakby świst gotujacej się w czajniku wody :) powyżej 4 tys. Może jeszcze na wszelki wypadek pojechać na fachową diagnozę? Jeszcze zapomniałem napisać o jednej rzeczy, czasami jak przyspieszam mam wrażenie że samochód jakby poszarpuje przyspiesza skokowo. Nie wiem może ja przewrazliwiony jestem.

Nie wiem jak tam z luzami, bo dawno nie sprawdzalem - ale w sumie i na mojej vf37 i na vf34 (ta byla ostatnio sprawdzana, zero luzow) w fochu tak czy inaczej slychac swist, zwlaszcza odkad zalozylem w Szuwarze downpipe z szerokim kolnierzem.

Ogolnie ten swist nie wydaje mi sie niczym dziwnym ani szczegolnie strasznym tak dlugo, jak dlugo nie wali kopci oleju itp.

Ogolnie ten swist nie wydaje mi sie niczym dziwnym ani szczegolnie strasznym tak dlugo, jak dlugo nie wali kopci oleju itp.

przy downpipe z szerokim kołnierzem taki cichy świst nie jest niczym dziwnym i niepokojącym ;-)

(wiatrak się kręci i pompuje powietrze)

Guest Morgiana

filester, nie wiem jak w Foresterze, ale z pewnością w GT nie zajmuje to więcej czasu niż wspomniane 2-3h.

Byłam przy wymianie mojej turbiny i na własne oczy widziałam ile to chłopakom zajęło, i to bylo nawet mniej niż 2h...

Luz na wałku jest nawet w nowej turbosprężarce! Znika dopiero po uruchomieniu silnika. Wałek turbosprężarki "wisi" wtedy na łożysku którym jest właśnie olej. Inna kwestia to to czy luzu jest 0.5 mm czy 2 mm ;)

Z mechaniką nie mam żadnych problemów, mam wprawe po mercedesie:), zmieniłem w nim pięć skrzyń biegów w jednej zrobiłem sobie remont kapitalny wymieniałem w nim też most i dużo dużo innych części :). Chodziło mi bardziej o jakieś ukryte niespodzianki. A jak pojadę do radomskiego serwisu to mi to jakoś sprawdzą czy się nadaje już do wymiany?

-- Pt lis 25, 2011 7:16 pm --

Luz na wałku jest nawet w nowej turbosprężarce! Znika dopiero po uruchomieniu silnika. Wałek turbosprężarki "wisi" wtedy na łożysku którym jest właśnie olej. Inna kwestia to to czy luzu jest 0.5 mm czy 2 mm ;)

O właśnie, bo ja sobie tak ruszałem tym wirnikiem i on na początku był sztywny (chyba) dopiero po chwili zauważyłem luzy, może przez moje obracanie i ruszanie nim na boki resztki oleju wściekły i powstał luz?

luz jakiś musi być. Ja dzisiaj rozbierałem całe turbo i tez się zdziwiłem że mam luzy, ale jak się tak zastanowiłem jeżeli przez turbo leci gorące powietrze jak to wszystko zacznie puchnąć to luzy znikną :) bynajmniej mam taka nadzieje :)

• 2 months later...

e jak slyszycie swist to wszystko jest wpozadku,turbo sie rozpedza a jezeli to was irytuje to przyspieszajcie szybciej,ruszcie tego boksera do zycia, bo jak jak go ruszycie do zycia to olej sie dostanie do kazdej szczeliny i wasz bokser poczuje sie tylko lepiej hheheheh