Jump to content

Demontaż lusterka GT

kornik

Recommended Posts

Muszę na jutro mieć wyjęte lusterka z całą elektryką z obudowy, walczę już z tym od godziny i nie daję rady.

W jedynym wątku jaki znalazłem na ten temat wyczytałem że:

..."należy odkleić lustro od ramki;

należy odkręcić ramkę od mechanizmu regulacji (jedyna śruba na środku lusterka);

samo odkręcenie niewiele da - plastikowa ramka nadal trzyma się obudowy - najlepiej wziąć 2 nożyki/śrubokręty i po prostu podważyć ją (będzie "terkotało" - więc bez strachu - z tyłu są takie dwie długie "śruby" - zresztą jak normalnie wciśniecie szkło np. z dołu to też słychać jak coś przeskakuje i to właśnie trzeba wyciągnąć z obudowy ;-) );

rozkręcić dwie części lusterka (to co jest mocowane do drzwi z tym gdzie znajduje się lustro - od spodu są 3 śruby)"...

Moje pytanie brzmi: czy da się to zdemontować bez odklejania lustra od ramki?

-- 23 lis 2011, o 22:39 --

Zdążyłem sobie sam odpowiedzieć - nie da się bez odklejania lustra :mrgreen:

Można zamknąć...

No nie da się. Udało Ci się nie zniszczyć wkładu podczas odklejania? Jeżeli tak to rzuć proszę Twoją bezpieczną metodę.

Udało się nie uszkodzić :)

lustro trzeba ogrzać na krawędziach(w moim przypadku wystarczyła zwykła suszarka)parę minut(3-5) tak by otaczająca go ramka stała się elastyczna, wtedy delikatnie da się ją odgiąć i można włożyć pomiędzy nią i lustro nożyk do tapet.

Lustro jest przymocowane na dwóch gąbeczkach z taśmą dwustronną(jak już Ci się uda odgiąć tą ramkę to przez szczelinę zobaczysz co i jak) -rozcinasz je i voilà - gotowe :D