Jump to content

Hamulce

Jacky X

Recommended Posts

Witam

Czy da się bez zdejmowania koł poznać czy to zacisk 4 czy 2 tłoczkowy ???

Są gdzieś dostępne ryskunki techniczne,tej okolicy ?Coś tam jest więcej niż zwrotnica z łożyskiem,blacha osłanianiająca,zacisk i tarcza ?

p311.jpg

PS.Na tym konkretnym zdjęciu też dystans.Takim dysponowałem dzięki uprzejmości pawlasawrc

Czy jak celuję w 6mt, to mogę sobie założyć piastę z STI i zacisk z WRXa aby jeździć na 16" ?

Pamiętaj, że w STi jest większa średnica bębna w porównaniu do GT/WRX i będzie potrzebna odpowiednia tarcza.

Czy da się bez zdejmowania koł poznać czy to zacisk 4 czy 2 tłoczkowy ???

na pierwszej focie masz 4-tloczkowy. (2 wybrzuszenia z zewnatrz i 2 od srodka - klocka nie widac)

w 2-tloczkowych od zewnetrznej strony widac klocek w zacisku.

• Upvote 1

Jak zmienię w cupecie zacisk na WRX to potrzebuję przewody w oplocie HEL do GT czy WRX ?

W sumie wszystko jedno. Niczym wiekszym sie nie roznia. Mozesz sobie kupic od new age'a.

Zas co do hamulcow - warto poszukac tylnych zwrotnic od type-r albo type-ra. 190mm bebny, 290mm tarcze, 2 tloczki w zacisku i zadnych problemow z 16tkami (chodzi mi oczywiscie o felgi ;))

• Upvote 1

A WRX ma też 290 mm bo STI 5x100 ma chyba 316.Te z type R/RA są lepsze niż WRXowe ?

Mają większą średnicę bębna, a wielkość tarczy jest taka jak w GT/WRX czyli 290mm, dzięki temu np ręczny troszkę sprawniejszy.

A WRX ma też 290 mm bo STI 5x100 ma chyba 316.Te z type R/RA są lepsze niż WRXowe ?

Mają większą średnicę bębna, a wielkość tarczy jest taka jak w GT/WRX czyli 290mm, dzięki temu np ręczny troszkę sprawniejszy.

Ty to masz 'Łeb" piękny kawalerze :mrgreen::mrgreen:

Podłącze się pod temat.

Czy warto i czy jest to możliwe żeby zamienić tylne hamulce w Type R MY98' na te złote z STI?

Przód wchodzi bez adapterów, ale tył słyszałem to już problem!?

Czy warto i czy jest to możliwe żeby zamienić tylne hamulce w Type R MY98' na te złote z STI?

Mozliwe jest - czy warto? Watpie.

W takim razie jaki na tył najlepiej władować klocek? Z przodu będą złote Brembo STI na Brembo ORE 326 mm i klockach ZERO SPORTS (zeby to tak harmonijnie stopowało)

A to pardon, to jedziemy dalej :) A zeby bylo pikantnie...

Kup zolte ebc :)

Zółte mi nie pasują do skóry z Reserved :P:mrgreen::twisted:

Tak poważnie to już kupiłem komplet, tył będzie do odsprzedania, a przód od STI taki jakiś fajniejszy :mrgreen:

Tu masz watek dla siebie :)

viewtopic.php?f=26&t=106779&hilit=hamulce+klocki+subaru&view=unread#unread

A generalnie to nawet te brembo na przodzie bym sobie odpuscil, jak masz 4 tloczki z przodu normalnie.

Jesli bedziesz upalal na torach, to potem sobie zainwestuj w lepsze jakies jeszcze zaciski, wyraznie lepsze.

35 stron? Bez przesady, zapytałem tutaj i już znam odpowiedz :mrgreen:

-- Wt lis 22, 2011 11:16 pm --

Jak juz masz komplet, to zaloz sobie komplet - najwiekszy bol i tak jest chyba z przednimi zaciskami od sti.

Jaki ból, rozmawiałem dzisiaj z Panem Leszkiem (Ferodo) i mówi ze tył to ciężko będzie założyć?! A przod wchodzi podobno no problem.

• 2 weeks later...

hamulecty.jpg

Mam hamulunek GTMY97 2/1 a chciałbym mieć 4/2. Wystarczy zmienić na przodzie tarczę i zacisk a z tyłu tarcze,zacisk i adaptery czy są jakieś różnice w elementach które są na focie i trzeba by przeszczepić coś więcej ?

PS. Te osłony metalowe nie będą za małe dowiększych tarcz ?

[ http://img268.imageshack.us/img268/5683/hamulecty.jpg ]

Mam hamulunek GTMY97 2/1 a chciałbym mieć 4/2. Wystarczy zmienić na przodzie tarczę i zacisk a z tyłu tarcze,zacisk i adaptery czy są jakieś różnice w elementach które są na focie i trzeba by przeszczepić coś więcej ?

PS. Te osłony metalowe nie będą za małe dowiększych tarcz ?

Sobie te osłony kombinerkami odegniesz najwyżej. Ładuj 4 tłoczki - będziesz więcej niż zadowolony (do czasu :mrgreen: :wink: ). Poza osłonami będą pasować. Tył tak szczerze to nie wiem na 100%, ale też powinien.