Jump to content

komputer pokładowy ukp

tito76

Recommended Posts

witam....

...tak sobie trafiłem na alledrogo na taki gadżet i stad moje pytanie, czy ktoś miał do czynienia z tym komputerkiem...cena całkiem atrakcyjna:

http://moto.allegro.pl/komputer-poklado ... 69128.html

Z opisu wygląda na bardzo fajne urządzenie przy czym nie kosztuję majątku, a raczej śmieszne pieniądze. Jak przetestuję, to dam znać co i jak :wink:

Jeżeli to urządzenie rzeczywiście ma takie funkcje jak w opisie, wszystkie działają poprawnie i nie pokazują pogody to na pewno warto się nim zainteresować i pewnie dużo osób na forum chętnie je "przytuli". Poza tym właśnie cena przy wszystkich jego funkcjach wydaję się śmieszna. Do tej pory za podobne wynalazki z zagranicy trzeba było zapłacić przynajmniej 4 razy tyle...

...a no pooglądałem to sobie na tej stronie, wygląda że faktycznie to działa....teraz kwestia podłączenia tego u nas i kalibracji.....rozumiem ze zmiana wyświetlanych wartości jest za pomocą guziczka?....poza tym chyba mogliby troszkę większy ten wyświetlacz zrobić, chociaż z drugiej strony znowu jest mały i można go wszędzie upchnąć...dobra to czekamy na wieści kto pierwszy w SI to podłączy i zda relacje...pozdr.

witam....

...tak sobie trafiłem na alledrogo na taki gadżet i stad moje pytanie, czy ktoś miał do czynienia z tym komputerkiem...cena całkiem atrakcyjna:

http://moto.allegro.pl/komputer-poklado ... 69128.html

Z opisu wygląda na bardzo fajne urządzenie przy czym nie kosztuję majątku, a raczej śmieszne pieniądze. Jak przetestuję, to dam znać co i jak :wink:

jak już będziesz miał to zgłaszam się na organoleptyczne sprawdzenie jak to działa i wygląda :wink:

Moje doswiadczenia z tego typu urzadzeniami sa negatywne.Kiedys dawno temu kupilem do swojego kadeta gsi podobny (nie ten z watku) komputer pokladowy,tez mial miliard funkcji.Sprzedajacy zapewnial ze wystarczy skalibrowac i wszystko bedzie dzialalo :lol: Oczywiscie jak to bywa z urządzeniami które sa do wszystkiego i wszystko potrafia to nie pokazywalo ŻADNYCH parametrow wlasciwie,blad pomiarowy kilkadziesiat % !!!.I nie dalo sie tego ustawic.Dodam ze nie opisuje tu tego konkretnego komputera.

• 1 month later...

Żeby nie wychodzić poza kabinę to chyba najbliżej z wiązki komputera ( wGT-ku komputer jest pod nogami pasażera ) a jak w forku to nie wiem.

mi spasowało u góry tam gdzie zegarek mam, ale lekko szlifnolem plastik a dokładne wymiary masz na ich stronie.

impuls od prędkości jest ponoć w skrzyni biegów ale tam widziałem dwa czujniki z 3 kablami i dalej nie szukałem. HELP ME

czujnik prędkości ma właśnie 3 kabelki, masa, zasilanie i sygnał. Sygnał pewnie będzie na środkowym pinie.

Do spalania sygnał z wtrysków, przydałaby się dokumentacja pod którym pinem w ECU jest, a jak nie ma dokumentacji to pod kostkę od wtryskiwacza. Ma dwa przewody, jeden to stałe +12V a drugi to sterowanie (+12V zwierany do masy na czas otwarcia wtrysku) - i z niego bierzesz sygnał. Można też przepikać miernikiem przejście, pod który pin w ECU dochodzi sygnał z wtryskiwacza i z ECU wziąć - bliżej. Tak samo w sumie można zrobić z czujnikiem prędkości