piowa Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Witam, Poszukuję kompletnej klimatyzacji do Legacy 2005 MY2004 lub ewentualnie jakieś części bym mógł sobie złożyć. Czy ktoś wie jakie poszczególne części wchodzą w jej skład? Czy nagrzewca z modelu 99-03 będzie pasować do niego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ipsx82 Posted November 17, 2011 Share Posted November 17, 2011 Witam jest trochę tego badziewia niezbędnego aby klima działała i zaczynając od najdroższych części to: Kompresor - nowy lub regenerowany parownik - nowy lub używany (sprawdzony na drożność i szczelność) skraplacz - tylko nowy węże - nowe lub używane panel sterowania nowy lub używany zawór rozprężny - tylko nowy osuszacz - tylko nowy filtr kabinowy - tylko nowy i teraz w zależności czy nowe czy używane ceny są drastycznie zróżnicowane do tego trzeba jeszcze dodać koszt montażu w zależności od regionu i renomy warsztatu ceny od 700 do 1500 oraz koszt czynnika , oleju a czasem i koszt płukania używanych elementów. podaj z jakiego miasta jesteś to na PW podeśle namiary na warsztaty które dobrze robią układy klimatyzacji samochodowej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piowa Posted January 28, 2012 Author Share Posted January 28, 2012 Czy ktoś wie gdzie siedzi parownik do klimy w Legacy IV? Dziw bierze, że tej części nie mogę nigdzie kupić. Może ona jest częścią innej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
okeyten Posted January 29, 2012 Share Posted January 29, 2012 Klima w Legacy IV MY'04: parownik - evaporator TUTAJ masz jeszcze manuala do klimy. Jak potrzebujesz Part Number'ów zajrzyj TUTAJ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ipsx82 Posted January 30, 2012 Share Posted January 30, 2012 na tym zdjęciu parownik ma nr 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
okeyten Posted January 30, 2012 Share Posted January 30, 2012 zgadza się jop :arrow: parownik - evaporator Link to comment Share on other sites More sharing options...
ipsx82 Posted January 31, 2012 Share Posted January 31, 2012 Okeyten nie zauważyłem tego Twojego tłumaczenia, żeś je zrobił takie małe jak to w umowach z bankami drobnym druczkiem na ostatniej stronie itd. piowa na tym zdjęciu ewidentnie widać że nagrzewnica (nr 11) nie jest zintegrowana z parownikiem radze ten serwis omijać szerokim łukiem który chciał Ci wmówić że to urządzenia zintegrowane i występują w postaci jednego. Do skompletowania układu musisz jeszcze kupić zawór rozprężny (nr 5) Link to comment Share on other sites More sharing options...
piowa Posted April 10, 2012 Author Share Posted April 10, 2012 Dzięki wielkie! Namierzyłem parownik dopiero na amerykańskim ebayu, razem z częściami 3,4,5,6 i kupiłem. Jeszcze tylko najdłuższego węża mi brakuje i już będzie komplet do zamontowania. -- Wt kwi 10, 2012 7:41 pm -- Zamontowałem klimę i niby wszystko działa, ale przy ręcznej parownikiem steruje coś takiego jak Thermo Amplifier. Czy ktoś wie co to jest i jak to zdobyć? Jak gościu złącza kabelkami kostkę to klima działa, ale ten sterownik jest potrzebny by rozłączać parownik jak temperatura jest poniżej 0 stopni. Jest to nr 2 ze zdjęcia: Link to comment Share on other sites More sharing options...
ipsx82 Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 jest to tak zwany czujnik oblodzenia parownika jeżeli temperatura na parowniku spada poniżej 2 / 3 stopni to rozłącza klimatyzacje bo inaczej by Ci zamarzła. Można coś takiego kupić bez problemu w dobrym serwisie klimatyzacji i nie musi to być oryginał, może być od innego auta tylko żeby miał tyle samo pinów. Pozdrawiam H. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piowa Posted April 21, 2012 Author Share Posted April 21, 2012 Już załatwione, założyłem właśnie zamiennik i klima w końcu działa :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts