Jump to content

Opony z kolcami

skoczybruzda

Recommended Posts

Witam,

Od poprzedniego właściciela mojego auta zakupiłem w zestawie opony zimowe - dwie "normalne" 225/60/16 i dwie z kolcami - Nokkian Hakkapelitta 4 215/60/16.

Pytanie co mi grozi za jazdę na takich oponach - mandat, konkwiskata dowodu?

Drobna ale jednak różnica w rozmiarze chyba też nie jest bez znaczenia dla napędu?

konkwiskata dowodu

... tak, ponieważ polskie prawo nie dopuszcza możliwości stosowania kolcowanych opon .

Drobna ale jednak różnica w rozmiarze chyba też nie jest bez znaczenia dla napędu?

... szanuj sobie skrzynie, bo wpadniesz w koszta . Rozmiar kół ma być identyczny .

grozi CI wymiana wiskozy

... w AT nie ma wisko .

Witam,

Od poprzedniego właściciela mojego auta zakupiłem w zestawie opony zimowe - dwie "normalne" 225/60/16 i dwie z kolcami - Nokkian Hakkapelitta 4 215/60/16.

Czyli wychodzi na to że to auto już jeździło na tych oponach, czy tak?

Różnica w wysokości to w/g moich wyliczeń to 6mm czy taka różnica już jest szkodliwa dla skrzyni lub wisko przy MT?

Co z sytuacja kiedy mam komplet identycznych rozmiarowo zimówek ale jeździły wcześniej na ośce i dwie opony są bardziej zużyte?

Chyba trochę przesadzacie ze szkodliwością opon z kolcami , jeżeżli Subaru przewiduje że auto może jeżdzić z łancuchami śniegowymi na jednej osi to kolce które napewno dużo mniej wystają a tym samym zwiększają obwód koła nie powinny zaszkodzić.

Znajomy Forka z Austrii z uszkodzoną skrzynią. W bagażniku był komplet łańcuchów na jedną oś, także to nie mit tylko fakt potwierdzony.

Dodatkowo Subaru zezwala na jazdę na łańcuchach, ale tylko w przypadku zastosowania ich na obu osiach.

Pozdrawiam

Witam,

prawo w PL zabrania jazdy na kolcach, kara za złamanie przepisu jest symboliczna - 100 pln i 0 punktów,

ale jak trafi się upierdliwy stróż prawa, to grozi sprawa w sądzie grodzkim za niszczenie nawierzchni, a to jest jak się nie mylę - 1600 pln...

jazda na różnych rozmiarach opon jest szkodliwa dla skrzyni, jest zabroniona i tyle, nie widzę to w ogóle tematu do dalszej dyskusji... :D

Zapomniałem jeszcze dodać że ważna jest średnica, a nie szerokość opony.

Opona 225/60/16 i 215/60/16 różni się zarówno szerokością jak i wysokością, bo liczba 60 jest jednakowa w obu przypadkach, ale określa ona wysokość opony wyrażona w procentach do jej szerokości

jeżeżli Subaru przewiduje że auto może jeżdzić z łancuchami śniegowymi na jednej osi to kolce które napewno dużo mniej wystają a tym samym zwiększają obwód koła nie powinny zaszkodzić.

Masz rację, a jednak się mylisz:

1. Z łańcuchami można jeździć tylko do pewnej określonej, niewielkiej prędkości;

2. To, co może zaszkodzić, to znaczna różnica w przyczepności, doprowadzająca do innej prędkości kół z kolcami i bez :arrow: szkodzi wiskozie.

Dodatkowo Subaru zezwala na jazdę na łańcuchach, ale tylko w przypadku zastosowania ich na obu osiach.

Pierwsze słyszę :shock: A mnie się wydawało, że tylko na przednich... 8)

Zajrzyj do instrukcji: czteronapędówki powinny mieć łańcuchy na przednich kołach... Audi Quattro też to dotyczy.

Dwa łańcuchy wystarczą i nie zaszkodzą zwłaszcza, że zgodnie z instrukcją można z nimi jechać max 50 km/h. Jak ktoś szaleje... to i bez łańcuchów wiskozę spali. :mrgreen:

Rację ma Elek:

prawo w PL zabrania jazdy na kolcach, kara za złamanie przepisu jest symboliczna - 100 pln i 0 punktów, ale jak trafi się upierdliwy stróż prawa, to grozi sprawa w sądzie grodzkim za niszczenie nawierzchni, a to jest jak się nie mylę - 1600 pln...jazda na różnych rozmiarach opon jest szkodliwa dla skrzyni, jest zabroniona i tyle, nie widzę to w ogóle tematu do dalszej dyskusji...

i

Opona 225/60/16 i 215/60/16 różni się zarówno szerokością jak i wysokością, bo liczba 60 jest jednakowa w obu przypadkach, ale określa ona wysokość opony wyrażona w procentach do jej szerokośc

Przy czym znam przypadki, że policja "przymykała oko" na miejscowych, jeżdżących na kolcach w regionach, gdzie duże zaśnieżenie utrzymuje się przez kilka miesięcy... Ale to już zależy na kogo trafisz i jak potrafisz rozmawiać.