Jump to content

Wymiana foteli Forester my07 na wersje US z Airbag

sender3

Recommended Posts

Z racji tego że jest to mój pierwszy wpis na forum to postaram się opisać moje doświadczenie najlepiej jak będę potrafił;)

Może komuś się to przyda na przyszłość także sprawa miała się następująco:

Mam Forestera w wersji z fotelami z podgrzewaniem, airbagami i skórą (jak się później okazało super cerato

skórą) ale z racji codziennego pokonywania sporych odległości i sporadycznych wycieczek z przebiegami po kilka k km zacząłem odczuwać drętwienie nóg i bóle pleców, więc jako prawdziwy Polak znający się na wszystkim postawiłem diagnozę i wytypowałem winnego w.w. objawów -fotele.

Po długim poszukiwaniu i powolnym przekonywaniu się że zabawa z wymianą foteli to nie będzie mały koszt (tym bardziej że wyszedłem z założenie że skoro fabryczne foteliki mają poduszki i podgrzewanie to nowe nie powinny być gorsze -ani pod względem wygód a przede wszystkim powinny zapewniać co najmniej w moim mniemaniu taką samą ochronę czyli posiadać wygodne poduszki oraz to co posiadacze Subaru lubią najbardziej -dobre trzymanie boczne). Te założenia spowodowały bardzo duże zawężenie poszukiwań a raczej dostępnych możliwości do foteli z Imprezy -lanosowej lub starszej ale US lub też do jeszcze bogatszej zabawy tj foteli np Recaro. (z cenami w okolicach - lanos ok3k zł, US ok1,5k zł, Recaro od 4k zł)

http://www.subaruforester.org/vbulletin/f77/ultimate-subaru-seat-thread-53142/

Dodam jeszcze że nie będąc w 100% pewien czy moja diagnoza wymiany foteli da zamierzony skutek nie chciałem doprowadzać do sytuacji w której musiałbym przerabiać mocowanie szyn, gdyż chciałem zostawić sobie szeroką furtkę możliwości powrotu do wersji podstawowej dlatego wybór foteli jeszcze bardziej został zawężony.

Przechodząc wreszcie do tematu -zakupiłem fotele od Imprezy US Sti.

Proces wymontowania starych foteli odbył się szybciej i łatwiej niż przypuszczałem (oczywiście pamiętając o całkowitym odłączeniu akumulatora!! wystarczyło odkręcić 4 śrubki, pomęczyć się z przystosowanymi do japońskich mechaników z małymi rączkami -wtyczek od airbag'a, podgrzewania siedzeń i kontrolki zapiętych pasów), po czym równie szybko udało mi się zamontować nowe foteliki zamykając całą zabawę w ok 2 godziny. Jedyne co to moje obawy pozostawiła wtyczka od wagi w siedzeniu pasażera, która nie jest podłączona gdyż w mojej wersji EU nie było czegoś takiego i poduszka jest podłączona tylko jedną wtyczką taką jak w siedzeniu kierowcy -ale mimo obaw mam nadzieje i zapewnienia różnych Subarowych fachowców:) iż w razie wypadku wszystko powinno zadziałać jak potrzeba.

Po pierwszej jeździe byłem zachwycony po pierwsze innym usadowieniem za kierownica a po drugie i co chyba najważniejsze dużo/znaczenie/wystarczająco jak na jazdę miejską ;) -trzymaniem bocznym. Jako zobrazowanie pozycji za kierownicą to wcześniej (przy moim wzroście 181cm) podczas jazdy odruchowo wykonywałem zimny łokieć (co po 4 latach użytkowania odcisnęło się małym wgnieceniem w podszybiu) zaś dziś lewy łokieć wygodnie opiera się o boczek, w którym znajduje się sterowanie szybami/lusterkami a prawy łokieć na środkowym podłokietniku -więc jest idealnie tak jak być powinno.

Po kolejnych dniach -dodam że z zimnymi porankami- zatęskniłem za zapewniającym przyjemne ciepełko podgrzewaniem siedzisk i postanowiłem pobawić się w tapicera i rozebrać stare fotele, wymontować maty grzewcze, rozebrać nowe fotele i wsadzić do nich maty. Po przestudiowaniu kilku forum znalazłem taki dość pomocny i obszerny opis:

http://www.subaruforester.org/vbulletin/f115/bobbys-wrb-07-fsxt-55893/index54.html#post764015

Po przełożeniu mat w obu fotelach -co dziś wiedząc co i jak zajęłoby ok4 godzin a tak to zabawa trwała prawie całą niedziele ;) postanowiłem sprawdzić z ciekawości (wiem ciekawość pierwszy stopień do..) wymiary foteli starych, nowych i spowodowało to u mnie przyspieszony puls oraz zwiększony ból powstały przez pustkę w skarbonce -fotele są IDENTYCZNE!!

Jedyną różnicą jest wysokość siedziska od podłogi -tj stare miały przedział między 28 a 36 cm a Sti 22-30 cm oraz jedna mała zmianę konstrukcyjna z porównaniu z Forkowymi - w boczkach zarówno siedziska jak i oparcia dospawane były małe zakrzywione pręciki długości ok 10-15cm które trzymały gąbkę na tyle by zapobiegać zaginaniu się środkowej części siedziska w dół i to cała tajemnica Sti;/ Gąbka z której są wykonane oba fotele, długość siedziska, wysokość boczków trzymających, długość oparcia i wysokość na której znajduje się zagłówek -wszytko to jest identyczne -a przynajmniej tak jest wg tego co zobaczyłem, zmierzyłem i wyczułem własnymi 4 literami. Do tego w przypadku chęci/potrzeby przewiezienia dłuższego pudełka z szafą z ikei pojawi się mały/duży problem z położeniem na płasko oparcia fotela pasażera by zrównać go z poziomem tylnej kanapy -gdyż do tej pory by tak zrobić musiałem wyciągnąć zagłówek a teraz z racji iż jest on zintegrowany z oparciem to będzie problem.

Reasumując całe wypracowanie:

Gdybym miał dokonać takiej wymiany dziś (czyli po miesiącu testów) to zdecydowałbym się ponownie na taki zabieg. Komfort trzymania bocznego, dużo mniejszy ból i zmęczenie nóg po dłuższej jeździe jest wart takiej operacji i myślę że mogę to polecić;) Chyba że ktoś potrzebuje jedynie lepszego trzymania bocznego a nie zmiany wysokości siedziska to może jest możliwość małej korekty konstrukcyjnej i na tym skończyły by się wydatki i operacje przekładania, za które w warsztacie trzeba by zapłacić ok 500zł.

Niestety nie pomyślałem o tym w czas by zrobić foto instrukcję dla przyszłych pokoleń i posiadam tylko zdjęcia wyglądu wnętrza przed, w trakcie oraz gotowego efektu ale myśle że powyższy opis powinien conieco pomóc, a jak nie to proszę pisać a postaram się dopowiedzieć to co wiem a nie napisałem:)

Na koniec chciałem podziękować:

za małe wskazówki i porady Sz.P. Anakinsky'emu

za pomoc w załatwieniu foteli i za know how Sz.P.Konradowi z Hyperperformance

oraz za całodniową zabawę w tapicera mojemu Tacie.

sender3, jak na pierwszy post to rzeczywiscie jest niezle wypracowanie, jest wstep, rozwiniecie i zakonczenie :wink: OK, a teraz powaznie: gratulacje dla kregoslupa i jego wlasciciela, jesli moje sugestie na cos Ci sie przydaly, to ciesze sie 8)

Calosc wyglada super :!: