Jump to content

Kola od STI 02 do GT 00

blasterpl

Recommended Posts

Czy takie kola 17/7.5J ET 53,opona 225/45-17(jak na foto) beda pasowaly do GT 00.W/g konfiguratora wchodza "na styk".Czy ktos zakladal?? wchodza czy obcieraja??

Rozstaw srob to 5x100,mi chodzi o to czy opona nie bedzie obcierac o amortyzator bo konfigurator mowi ze odleglosc opony od amora z przodu to tylko 0,17cm.

blasterpl, przymierz,zależy od konstrukcji opony i producenta,jedne obcierają,inne pasują.W twoim przypadku może być problem z rantem ochronnym opony,dość wydatny jak widać na zdjęciu.

tył będzie obcierał na 100% o nadkola, trzeba zaklepać na równo...

przód będzie obcierał na pełnych skrętach, ale to pestka

o amor nie powinno obcierać, a jakby, to o gniazda sprężyn, wtedy zakładasz gwinty z małą sprężyną i jest ok :D

ale nie polecam jak przedmówcy - opon 225 do GT....sprzedaj, wrzuć najlepiej 205/50/17, szerokość odpowiednia, wysokość nie powodująca wypadania plomb z uzębienia...i nie ciąga po koleinach :lol::lol::lol:

takie kola do GTeka :shock: to zamuli auto - jak dla mnie glupi pomysl :idea:

chyba ze masz silnik z STI min 320km i mocna skrzynie 6mt z STI tylko wtedy to mialo by sens

A jak byś chciał 18" to potrzebujesz 600 koni i skrzynie z Porsche :mrgreen:

Graf nie przesadzaj :wink:

A jak byś chciał 18" to potrzebujesz 600 koni i skrzynie z Porsche :mrgreen:

Graf nie przesadzaj :wink:

18 ma sens tylko w STI/EVO na torze

policz sobie mase wirowa takiego zestawu i zobaczysz jaki to ma wplyw na osiagi, potem GTek ma osiagi 3 litrowego diesla po chipie albo gorsze :oops: do seryjnego GTeka z wydechem i 17tka to idiotyczny pomysl, ja bym jezdzil na 15tach tak jak wychodzily 1wsze GTeki,

policz sobie mase wirowa takiego zestawu i zobaczysz jaki to ma wplyw na osiagi, potem GTek ma osiagi 3 litrowego diesla po chipie albo gorsze

Idąc dalej.. policz ile waży klima, wygłuszenia, kanapa, spoiler i jaki to ma wpływ na osiągi... bla...bla... bla Jeżeli ktoś ma ochotę załozyć taki zestaw to niech sobie zakłada a, że przyspieszenie będzie o 0,5s gorsze to nie tragedia.

Mi w RA lepiej jeżdziło się na 17" niż na 16" i gorzej na 18" niż na 16", a w UK miałem GT-ka na 18" - jeździł :wink:

Kupilem te kola,za waszymi poradami zmieniam opony na wezsze,stawiam na 205 i tu moje pytanie profil 45 czy 50 :?: Czy i jesli tak to jakie różnice w jezdzie miedzy tymi wymiarami.Czy 45 to nie za niska oponka na nasze drogi.Auto uzywane na codzien,zawias z regulacja twardosci za pomoca pokretel ( AGX czy jakos tak :oops: ). Oponki 225 do sprzedania tu: viewtopic.php?f=16&t=149262&view=unread#unread

Kupilem te kola,za waszymi poradami zmieniam opony na wezsze,stawiam na 205 i tu moje pytanie profil 45 czy 50 :?: Czy i jesli tak to jakie różnice w jezdzie miedzy tymi wymiarami.Czy 45 to nie za niska oponka na nasze drogi.Auto uzywane na codzien,zawias z regulacja twardosci za pomoca pokretel ( AGX czy jakos tak :oops: ). Oponki 225 do sprzedania tu: http://www.forum.subaru.pl/viewtopic.php?f= ... ead#unread

Miałem kiedyś takie oponki (najpierw 205/40/17. a potem 205/45/17), tyle tylko że w Ibizie Cuprze. Powiem tyle: to jest masakra na polskie drogi :shock:

blasterpl, ja mam 205/45/17 i jest optymalnie. Na pewno profil 50 będzie bardziej komfortowy, ale myśle że mniej precyzyjny. Sprawdź jeszcze cenowo który rozmiar bardziej ci odpowiada.

Opony które wystawiłeś mają 10 lat.., wiesz o tym?