Jump to content

Silnik, rozrząd N/A 06 - wyciek oleju

Krk06

Recommended Posts

Mam problem z sielnkiem w tym samochodzie, chodzi dokaldnie o wyciek oleju. Olej wycieka spod rolki rozrzadu. Śruba została rozwiercona i doszła do komory ciśnienia oleju. Niesety objaw się pojawił kilka dni temu, po rozkręceniu okazało sie ze jest dziura i olej płynie pełną parą.

I pytanie za 100 punktów, wymianiac cały silnik i nie bawić się w rozkręcanie, czy wymienic sam blok silnika? I wymieniać wszystkie uszczelki itp?

Jakieś pomysły? A może ktoś ma silnik EJ20 ze zmiennymi fazami rozrzadu za przystepną cene do sprzedania? :)

nagwintować otwór, wytoczyć szpilkę zamiast śruby, trochę ciaśniej, czyli odrobinę większą, żeby się bardzo ciężko wkręcała, tokarz będzie wiedział, i przy wkręcaniu użyć najgęstszego kleju do gwintów albo jakiegoś kleju do metalu, oczywiście po dokładnym odtłuszczeniu, jest szansa, że się uszczelni. na pewno bym nie wymieniał bloku ani motoru, chyba że się inaczej nie da...

jak zadziała, stawiasz litrowego Danielsa :D , powodzenia !

W tym jest problem ze poprzedni właściciel tak zrobił i wiercac zaszedł za daleko. Po 2 latach odkad jezdze samochodem dopiero teraz wyszły objawy w postaci oleju. Mechanik doradził wymiane bloku lub całego silnika dla bezpieczenstwa.

Dzieki za radę chyba tak zrobie jak nic to nie pomoze bede szukał czesci.

Ok, zobaczymy co wyjdzie z naprawy :)

W przypadku jak naprawa nie pomoże jest sens zamontowania silnika turbo? Czy są zbyt duże koszty przystosowania samochodu do takiego silnika?

Koszty są duże,silnik z turbo,skrzynia,dyfer,CPU wraz z wiązką itd.itd.

Można ewentualnie jakiegoś angola przytargać i przełożyć graty ale to też niemałe koszta.Naprawić co masz,sprzedać i szukać,pozdro.

Znalazłem silnik do podmiany rocznik 08 z Legacy o numerze - EJ204LTDLB. Oczywiscie moj silnik ma inny numer - EJ204LS8LB.

Czy te silniki dużo się rożnią? Co będzie trzeba zmienić przy przekładce?

Postawiłem na wymiane silnika dla pewności ze w czasie jazdy rozrzad się nie rozpadnie a ja sie nie znajde w czarnej d... i dla oszczedzenia czasu :) w koncu dzień bez jazdy Subaru jest dniem straconym :twisted: