Jump to content

skrzynia biegów

jurek_k9

Recommended Posts

Witam. Chciałem się Was poradzić jak wymienić olej w skrzyni biegów manual z reduktorem 98r 2.0 N/A. bo z tego co mi wiadomo olej całkiem nie zleci chyba , że poprzechylam forka na windach, tylko pytanie czy jak zaleje nowym olejem przez miarke to dojdzie wszędzie gdzie ma dojsć? i jakiej marki olej polecacie? co sądzicie o mobil-u?

Z tym, że ja mam tabliczke na masce co do luzów zaworowych oleju silnikowego, oleju skrzyni biegów i dyfra i tam pisze że do skrzyni z reduktorem wchodzi 5,2 litra oleju o gęstości 85 W 90 , do dyfra ten sam olej 0,8 litra. Więc stąd moje pytanie bo niby jest napisane jaki stosować ale tu wyczytałem na forum, że wlewają 75w90

-- 5 lis 2011, o 16:58 --

koledzy doradzcie czy zalać 75w90, czy tak jak u mnie pisze 85w90 ?

-- 7 lis 2011, o 07:56 --

Nic nie podpowiecie co z tym olejem? wypatrzyłem mobillube 85 w 90 co sądzicie o tym oleju?

Już wiem o co chodzi i dlaczego tak u mnie pisze. Teraz powiedzcie mi koledzy czy można zmienić olej z 85w90 bo taki na 100% był zalany w moim forku na ten co wy mi polecacie czyli 75w90 i czy coś się stanie jeśli te dwa oleje się zmieszają bo przecież ze skrzyni nie wypuści całego oleju (zostanie ok. 1 litra)

Absolutnie nie zostanie ok.1l w skrzyni. Pozostanie pomijalnie mało oleju w zakamarkach obudowy i przewodach biegnących do chłodnicy wody. Wlej 75W90 bo to olej syntetyczny (mobil) i łatwiej operować lewarkiem zmiany biegów przy mrozach (gęsty nie rozgrzany olej).