Jump to content

piszcząca uszczelka przedniej szyby Forek 2006 XT

sungun

Recommended Posts

Witam,

Krótkie pytanie do forumowiczów . wkleiłem na nowo szybę przednią ( okazało się że była ok. 3- 4mm za nisko) w związku z piskami powyżej 120 km. Dzwięk był na tyle głośny że myśli własnych nie słyszałem. Wklejenie szyby zleciłem serwisowi Zdanowicz w Gdańsku. Powiem tak - granica szybkości przy której pojawia się ten nieprawdopodobnie irytujący i wwiercający się w mózg dźwięk przesunęła się do 160 km a uszczelkę przy prędkościach powyżej 120 km i tak słyszę tyle że w formie głośnego szumu - nie pisku. Przyglądając się samej uszczelce która nie należy do najlepiej przylegających doszedłem do wniosku że lepiej już chyba nie będzie. Macie na to jakieś rady czy zaakceptować i machnąć ręką?

czy szyba, którą wklejałeś, był ori, czy była już wymieniana?

jeżeli tak, to na jaką?

czy auto było rozbite, klepane, szpachlowane, w przedniej części?

może trafiła się jakaś trochę niepasująca, do tego stara uszczelka górna, i może szumieć

szumieć mogą też końcówki relingów, niedokładnie przylegające do dachu na styku z szybą, najlepiej jakby obejrzał to z sercemjakiś doświadczony ,,szybiarz", nie taki co ,,na sztukę i następny proszę.." :D

Tak jak pisze emotorsport u mnie było podobnie ... okazało się, że przy wklejaniu oryginalnej szyby klej na górnej uszczelce nie złapał i przy większych prędkościach miałem w środku "ul" :) pomogło podklejenie tego miejsca ...

btw u mnie aso nie wkleja szyb tylko zleca to firmie zewnętrznej / umówiliśmy się tak, że jeśli podklejenie nie wytrzyma zimy to będą to robić ponownie ... sęk w tym, że trzeba wyciąć szybę i wstawić nową ... :| partacze ...

Wklejenie szyby zleciłem serwisowi Zdanowicz w Gdańsku.

też niedawno wymieniłem u niech na oryginalną. Powyżej 180 coś przeraźliwie piszczy, dźwięk podobny jak przy niedomknięciu okna czy dachu. Czy taki dźwięk masz na myśli? Faktem jest, że na starej szybie w ogóle piszczało ale test był robiony sporo czasu temu, bo ja tak szybko forkiem nie jeżdzę, no chyba że loga robię czyli jednorazowo. Buć może u mnie kurnik piszczy bo mam od STI i przy dużo większym przepływie powietrza wywala tą gumę uszczelniającą i piszczy. Nie wiem, bo trwało to chwilę ale przy 180-190 nie specjalnie są możliwości na rozglądanie się i szukanie. Gdybym miał stary kurnik to miałbym pewność, a tak to nie jestem pewny. Gdzie to w ogóle piszczy? góra czy dół? Jeżeli miał bym wybierać to albo pod maską czyli kurnik, albo u góry przy lusterku.

może ktoś pamięta linka co i jak sprawdzić? Czy zignorowanie bo nie piszczy na co dzień spowoduje dostanie się jakiegoś syfu lub czegoś podobnego do uszczelek a potem ich powolne uszkodzenie?

Pozdrawiam

Szybę mam oryginalną - Forek nigdy nie był bity - mam wrażenie, że jednak u góry i faktycznie może to być kwestia relingu ale przecież nie będę tam silikonu pakował. Mam nieodparte wrażenie, że mimo nowej uszczelki ( którą dodali przy wklejeniu ) jest to kwestia jej kształtu ( mimo wszystko nie przylega do szyby idealnie ). A postu faktycznie poszukam. - dzięki.

-- Pn lis 07, 2011 9:05 am --

W sumie to i tak miałem polerować boczną szybę kierowcy więc do szybiarza się udam i podrzucę irytujący temat ( jakiś Jaan pewnie )

pozdro