Kubeusz Posted November 3, 2011 Share Posted November 3, 2011 No właśnie, dźwięk słychać wyłącznie w momencie odpuszczania gazu. Gdy auto jest napędzane, cisza. Gdy wysprzęglę, cisza. Gdy zdejmę nogę z gazu na biegu (2, 3, 4, 5) przy określonej prędkości dla każdego biegu, słychać chrobot, tarcie, rzężenie. Dodam, iż nie jest to głośny dźwięk. Spokojnie mogę go ogarnąć radiem Na podnośniku obsłuchaliśmy skrzynię i napędy. W sumie to obsłuchaliśmy cały spód i nic. Na korku spustowym oleju skrzyni nie było opiłków. Dźwięk z kolejnymi kilometrami nie narasta, samochód jeździ jak trzeba. Wprawdzie przyjarałem raz czy dwa sprzęgło ale żeby aż tak? any ideas? Link to comment Share on other sites More sharing options...
emotorsport Posted November 3, 2011 Share Posted November 3, 2011 to nie sprzęgło, niestety raczej skrzynia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubeusz Posted November 3, 2011 Author Share Posted November 3, 2011 to nie sprzęgło, niestety raczej skrzynia Skrzynie wrxowe nie należą do najcichszych, ale fakt, że w oleju nie było opiłków trochę mnie zastanawia. No bo zasadniczo powinny być gdyby coś było nie halo z zębami. Czy nie? A może coś innego w skrzyni może wydawać takie dźwięki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
aztec Posted November 3, 2011 Share Posted November 3, 2011 Łożysko sprzęgła? Tak czy inaczej koniecznie na warsztat. Odłączyć skrzynię i popatrzeć. Jeśli łożysko sprzęgła lub coś koło tego to koszt niski, jeśli nie to rewizja skrzyni. Lub zakup "części zamiennej do WRX" czyli nowej-używanej skrzyni Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartZ Posted November 3, 2011 Share Posted November 3, 2011 Kubeusz a nie miałeś nigdy ubytków oliwy w skrzyni? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubeusz Posted November 3, 2011 Author Share Posted November 3, 2011 Kubeusza nie miałeś nigdy ubytków oliwy w skrzyni? no nie miałeś... -- 3 lis 2011, o 16:25 -- Łożysko sprzęgła?Tak czy inaczej koniecznie na warsztat. Odłączyć skrzynię i popatrzeć. Jeśli łożysko sprzęgła lub coś koło tego to koszt niski, jeśli nie to rewizja skrzyni. Lub zakup "części zamiennej do WRX" czyli nowej-używanej skrzyni wolałbym żeby to było łożysko sprzęgła pytanie czy może ono dawać takie objawy :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartZ Posted November 3, 2011 Share Posted November 3, 2011 Kubeusza nie miałeś nigdy ubytków oliwy w skrzyni? no nie miałeś... -- 3 lis 2011, o 16:25 -- Łożysko sprzęgła?Tak czy inaczej koniecznie na warsztat. Odłączyć skrzynię i popatrzeć. Jeśli łożysko sprzęgła lub coś koło tego to koszt niski, jeśli nie to rewizja skrzyni. Lub zakup "części zamiennej do WRX" czyli nowej-używanej skrzyni wolałbym żeby to było łożysko sprzęgła pytanie czy może ono dawać takie objawy :roll: No to git :wink: I tak, może dawać :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniujr Posted November 3, 2011 Share Posted November 3, 2011 miałem podobnie w GT, jazda na biegu bez gazu. zwłaszcza 3 i 4 bieg, prędkości 80-120. nigdy tego nie naprawiłem, ale bardziej mi to brzmiało na tylny dyfer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartekfi Posted November 3, 2011 Share Posted November 3, 2011 any ideas? a nie zmieniałeś ostatnio kół może :?: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krysztal Posted November 3, 2011 Share Posted November 3, 2011 any ideas? a nie zmieniałeś ostatnio kół może :?: dawno temu z mojej Maździe po jej zakupie usłyszałem przy jeździe taki niepokojący metaliczny dźwięk... mocno słyszalny przy uchylonej szybie... po dokręceniu nakrętek ustał ale to raczej Kubeusz by sam zdiagnozował Link to comment Share on other sites More sharing options...
janu23 Posted November 3, 2011 Share Posted November 3, 2011 Hello, był kiedyś podobny wątek i z tego co pamiętam przy puszczeniu gazu przy określonych obrotach w wibrację wpada jakaś osłona (blacha) w okolicach skrzyni więc może to tylko ta niegroźna przypadłość. Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubeusz Posted November 3, 2011 Author Share Posted November 3, 2011 zimówki wjechały, ale wszystko było dokładnie posprawdzane. osłona przy skrzyni? no może... Link to comment Share on other sites More sharing options...
socko Posted November 4, 2011 Share Posted November 4, 2011 zimówki wjechały, No to teraz chyba jasne... :-) Masz duże szanse ze wystarczy pukniecie młotkiem i będzie po sprawie :-) Przy podnoszeniu imprezy regularnie podginane jest mocowanie wahacza wzdluznego z tylu (albo drazka reakcyjnego, nie pamietam już dokładnie) - czasem jest podgiete na tyle, ze metal zaczyna uderzac o metal i przy odpuszczaniu gazu (zwlaszcza z wyzszych obrotow) wrażenie jest takie, jakby sie skrzynia rozpadala :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
socko Posted November 4, 2011 Share Posted November 4, 2011 2 x sie wysłało Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacool Posted November 4, 2011 Share Posted November 4, 2011 any ideas? może to być również łożysko (a w zasadzie łożyska bo jest ich kilka) w skrzyni a to już wydatek kilku tys. pln (przynajmniej w STi) objawy takie jak napisałeś Link to comment Share on other sites More sharing options...
AMI Posted November 4, 2011 Share Posted November 4, 2011 A widzisz - trzeba bylo sie klasykiem turlac A tak to bedzie okazja 6mt zakupic Ale powaznie, moze nie bedzie tak zle, aczkolwiek moze zamiast zgadywac lepiej podjechac do kogos kumatego. nie-ASO ma podobno dobra opinie, jesli idzie o skrzynie biegow. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubeusz Posted November 4, 2011 Author Share Posted November 4, 2011 A widzisz - trzeba bylo sie klasykiem turlac A tak to bedzie okazja 6mt zakupic I tak będzie. W przyszłym roku, razem z samochodem do niej pasującym Ale powaznie, moze nie bedzie tak zle, aczkolwiek moze zamiast zgadywac lepiej podjechac do kogos kumatego. nie-ASO ma podobno dobra opinie, jesli idzie o skrzynie biegow. umówiłem się dziś na zrobienie odsłuchu. sie zobaczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AMI Posted November 4, 2011 Share Posted November 4, 2011 Powodzenia, oby za drogo nie bylo. Moze bedzie tylko jakas pier-do-la (a moderator niech se idzie gdzie indziej czuwac - CZUWAJ!) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartekfi Posted November 4, 2011 Share Posted November 4, 2011 No to teraz chyba jasne... Masz duże szanse ze wystarczy pukniecie młotkiem i będzie po sprawie Przy podnoszeniu imprezy regularnie podginane jest mocowanie wahacza wzdluznego z tylu (albo drazka reakcyjnego, nie pamietam już dokładnie) - czasem jest podgiete na tyle, ze metal zaczyna uderzac o metal i przy odpuszczaniu gazu (zwlaszcza z wyzszych obrotow) wrażenie jest takie, jakby sie skrzynia rozpadala dokładnie to miałem na myśli. Tylko chodzi chyba o mocowanie tylnego dyfra :wink: Już w kilku Subarakch to widziałem :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubeusz Posted November 4, 2011 Author Share Posted November 4, 2011 No to teraz chyba jasne... Masz duże szanse ze wystarczy pukniecie młotkiem i będzie po sprawie Przy podnoszeniu imprezy regularnie podginane jest mocowanie wahacza wzdluznego z tylu (albo drazka reakcyjnego, nie pamietam już dokładnie) - czasem jest podgiete na tyle, ze metal zaczyna uderzac o metal i przy odpuszczaniu gazu (zwlaszcza z wyzszych obrotow) wrażenie jest takie, jakby sie skrzynia rozpadala dokładnie to miałem na myśli. Tylko chodzi chyba o mocowanie tylnego dyfra :wink: Już w kilku Subarakch to widziałem :wink: sprawdzone, to nie to. podejrzenie jest ciągle, że skrzynia... :? w przyszłym tyg. się okaże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krysztal Posted November 4, 2011 Share Posted November 4, 2011 Kubeusz, poupalaj trochę i jak wytrzyma i nie wybuchnie to nie skrzynia wszystkie elementy pod autem które mogą rezonować posprawdzałeś?? u ojca w Almerze N16 wredna obejma od wydechu się poluzowała i przy przyspieszaniu wpadała w taki rezonans że brzmiało jakby miał parę zębów walających się po skrzyni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubeusz Posted November 4, 2011 Author Share Posted November 4, 2011 wszystkie elementy pod autem które mogą rezonować posprawdzałeś?? u ojca w Almerze N16 wredna obejma od wydechu się poluzowała i przy przyspieszaniu wpadała w taki rezonans że brzmiało jakby miał parę zębów walających się po skrzyni. posprawdzałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazi666 Posted November 7, 2011 Share Posted November 7, 2011 Wiadomo co dalej ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubeusz Posted November 7, 2011 Author Share Posted November 7, 2011 Wiadomo co dalej ? we czwartek bedzie wiadomo Link to comment Share on other sites More sharing options...
respect Posted November 7, 2011 Share Posted November 7, 2011 wolałbym żeby to było łożysko sprzęgła pytanie czy może ono dawać takie objawy To raczej problem z łożyskami skrzyni lub dyfra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts