Jump to content

Zdjęcie z fotoplastikonu

Grzesiek_67

Recommended Posts

Drodzy,

sytuacja jest taka - małżonka otrzymała drogą pocztową zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia w ruchu drogowym, polegające na jeździe ciut szybciej niż była dozwolona zaś dowodem jest fotografia z fotoradaru...której nie ma. Tzn. nie została dołączona (jak to przecież zwykle bywa) do zestawu przesłanych dokumentów. Żona zadzwoniła do ITD (bo w ich gestii jest radar - droga krajowa) i oni panie se powiedzieli, że oni zdjęć nie wysyłają i już. Taki zwyczaj mają :mrgreen:

Czy ktoś może podać podstawę prawną (o ile takowa istnieje), że istnieje obligo załączania fotografii wykroczenia i udostępniania jej jako dowodu popełnienia wykroczenia ?

Pytam dlatego, że znane są przypadki odmowy przyjęcia mandatu a następnie wygrania spraw w sądzie w związku ze złą jakością zdjęcia. No jak ona, ta moja żona, fotki nie widzi, to nie może się nawet powołać na jej złą jakość :-)

Pozdrawiam

Grzegorz

ZTCW obowiązku takiego nie ma, żeby dołączali zdjęcie... ale może niech żona napisze pismo z prośbą o przysłanie fotografii, na podstawie której będzie mogła wskazać sprawcę. Nie pamięta bowiem, kto prowadził pojazd w momencie popełnienia wykroczenia.

Nie wiem, czy to zadziała :roll: ... ja póki co koresponduję za potwierdzeniem odbioru z pewną SM, gdyż zdjęcie jest całe szare, gdzieś w wątku radarowym wrzucałam skan :wink:

ZTCW obowiązku takiego nie ma, żeby dołączali zdjęcie... ale może niech żona napisze pismo z prośbą o przysłanie fotografii, na podstawie której będzie mogła wskazać sprawcę. Nie pamięta bowiem, kto prowadził pojazd w momencie popełnienia wykroczenia.

Nie wiem, czy to zadziała :roll: ... ja póki co koresponduję za potwierdzeniem odbioru z pewną SM, gdyż zdjęcie jest całe szare, gdzieś w wątku radarowym wrzucałam skan :wink:

Mnie w zeszłym roku sama SM (u której sie stawiłem na wezwanie) zasugerowała, że to z brodą za kierownicą na fotce to na pewno nie ja - a nawet płeć trudna do ustalenia (tutaj był porozumiewawczy klik okiem) - i tylko 400 sie należy. Więc w sensie punktów - działa.

Grzesiek_67, cóż, a tak się starałam :mrgreen:

Mnie w zeszłym roku sama SM (u której sie stawiłem na wezwanie) zasugerowała, że to z brodą za kierownicą na fotce to na pewno nie ja - a nawet płeć trudna do ustalenia (tutaj był porozumiewawczy klik okiem) - i tylko 400 sie należy. Więc w sensie punktów - działa.

Z brodą to u mnie byłby mały kłopot :mrgreen:

Czekam, aż mi przyślą zdjęcie, bo próbują mi wmówić, że ja odmawiam wskazania sprawcy :idea: :roll: :mrgreen:

Wezwania nie dostałam, ponieważ nie chcieli mnie tak daleko fatygować 8)

Z brodą to u mnie byłby mały kłopot

...po avatarze trochę trudno stwierdzić... :P

Z brodą to u mnie byłby mały kłopot

...po avatarze trochę trudno stwierdzić... :P

Niedawno był inny, po którym łatwo byś mógł ocenić 8) :P

Wolę jednak ten stary :mrgreen: