Grzesiek_67 Posted November 2, 2011 Share Posted November 2, 2011 Drodzy, sytuacja jest taka - małżonka otrzymała drogą pocztową zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia w ruchu drogowym, polegające na jeździe ciut szybciej niż była dozwolona zaś dowodem jest fotografia z fotoradaru...której nie ma. Tzn. nie została dołączona (jak to przecież zwykle bywa) do zestawu przesłanych dokumentów. Żona zadzwoniła do ITD (bo w ich gestii jest radar - droga krajowa) i oni panie se powiedzieli, że oni zdjęć nie wysyłają i już. Taki zwyczaj mają Czy ktoś może podać podstawę prawną (o ile takowa istnieje), że istnieje obligo załączania fotografii wykroczenia i udostępniania jej jako dowodu popełnienia wykroczenia ? Pytam dlatego, że znane są przypadki odmowy przyjęcia mandatu a następnie wygrania spraw w sądzie w związku ze złą jakością zdjęcia. No jak ona, ta moja żona, fotki nie widzi, to nie może się nawet powołać na jej złą jakość :-) Pozdrawiam Grzegorz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aga Posted November 2, 2011 Share Posted November 2, 2011 ZTCW obowiązku takiego nie ma, żeby dołączali zdjęcie... ale może niech żona napisze pismo z prośbą o przysłanie fotografii, na podstawie której będzie mogła wskazać sprawcę. Nie pamięta bowiem, kto prowadził pojazd w momencie popełnienia wykroczenia. Nie wiem, czy to zadziała :roll: ... ja póki co koresponduję za potwierdzeniem odbioru z pewną SM, gdyż zdjęcie jest całe szare, gdzieś w wątku radarowym wrzucałam skan :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek_67 Posted November 2, 2011 Author Share Posted November 2, 2011 Aga, dzięki Agnieszka ale...to niedobrze, niedobrze... Pozdrawiam Grzegorz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Virus12 Posted November 2, 2011 Share Posted November 2, 2011 Hehe ale jaja, zdjęcie z fotoradaru bez zdjęcia a kto robił zdjęcie straż miejska ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fala Posted November 2, 2011 Share Posted November 2, 2011 ZTCW obowiązku takiego nie ma, żeby dołączali zdjęcie... ale może niech żona napisze pismo z prośbą o przysłanie fotografii, na podstawie której będzie mogła wskazać sprawcę. Nie pamięta bowiem, kto prowadził pojazd w momencie popełnienia wykroczenia. Nie wiem, czy to zadziała :roll: ... ja póki co koresponduję za potwierdzeniem odbioru z pewną SM, gdyż zdjęcie jest całe szare, gdzieś w wątku radarowym wrzucałam skan :wink: Mnie w zeszłym roku sama SM (u której sie stawiłem na wezwanie) zasugerowała, że to z brodą za kierownicą na fotce to na pewno nie ja - a nawet płeć trudna do ustalenia (tutaj był porozumiewawczy klik okiem) - i tylko 400 sie należy. Więc w sensie punktów - działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek_67 Posted November 2, 2011 Author Share Posted November 2, 2011 a kto robił zdjęcie straż miejska ? Nie, straż wiejska zawsze przysyła/przysyłała. To "krajówka" a więc ITD, krokodyle ;-) Pozdrawiam Grzegorz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aga Posted November 2, 2011 Share Posted November 2, 2011 Grzesiek_67, cóż, a tak się starałam Mnie w zeszłym roku sama SM (u której sie stawiłem na wezwanie) zasugerowała, że to z brodą za kierownicą na fotce to na pewno nie ja - a nawet płeć trudna do ustalenia (tutaj był porozumiewawczy klik okiem) - i tylko 400 sie należy. Więc w sensie punktów - działa. Z brodą to u mnie byłby mały kłopot Czekam, aż mi przyślą zdjęcie, bo próbują mi wmówić, że ja odmawiam wskazania sprawcy :roll: Wezwania nie dostałam, ponieważ nie chcieli mnie tak daleko fatygować 8) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fala Posted November 2, 2011 Share Posted November 2, 2011 Z brodą to u mnie byłby mały kłopot ...po avatarze trochę trudno stwierdzić... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aga Posted November 2, 2011 Share Posted November 2, 2011 Z brodą to u mnie byłby mały kłopot ...po avatarze trochę trudno stwierdzić... Niedawno był inny, po którym łatwo byś mógł ocenić 8) Wolę jednak ten stary Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts