Jump to content

Wymiana świateł w Outbacku

miszczu007

Recommended Posts

Witam, jestem tu nowy i proszę o wyrozumiałość ;)

Mam Subaru Outbacka z 2008 roku ze światłami ksenonowymi i zrobiło mi się tak, że zapalam jest ok i po jakimś czasie lewe gaśnie. Wyłączam i włączam i znowu się oba przez jakiś czas palą i tak w kółko - podejrzewam, że to wina żarówki, że się przepaliła (auto ma 62 tys. km). Czy dobrze myślę? I proszę powiedzcie mi, jaki symbol ma żarówka świateł mijania w tym aucie - ciężko mi to znaleźć i nie jestem pewien. Nie wiem, czy można, ale jeśli tak to proszę o link z jakąś żarówką, która by pasowała (tak dla przykładu). Zależy mi na odcieniu biało-niebieskim.

przy ksenonach objawem wypalania sie zarnika jest zmiana koloru światła na fioletowy. Bardzo czesto mozna to zobaczyc w autach na naszych drogach. Pamietaj, ze przy wymianie Ksenonow wymieniasz dwie. Co do koloru - musisz znalesc wtedy o odpowiedniej mocy. Sprawdz w instrukcji obslugi co zaleca producent. No i jeszcze jedno pytanie jak tam jest z dojsciem do zarowki. W niektorych modelach samochodów trzeba niestety demontowac całą lampe.

Co do mocy to chodzi bardziej o temperaturę barwy:

images?q=tbn:ANd9GcSYKh3UdyFgF_lEBEY65wS112ZmTMaTtE1WW9ZTwbzaEavN9Q3sXQ

images?q=tbn:ANd9GcQ74E4ghM_hD0lQ6Pu5ALWicHP1s7ysbyfaHqSrz2KGV0ElcMyMZA

Ja proponuję barwę w okolicach 4000K-4800K, gdyż dają najbardziej białe światło i z tego co słyszałem są najwytrzymalsze.

Żarnik jaki będziesz miał to D2S (w instrukcji powinno pisać), ale nie jestem w stu procentach pewien. Powinno pisać też na lampie. Proponuję zakupić Philipsa. I oczywiście jak wspomniał kac_rokko, wymieniamy parami ;).

I proszę powiedzcie mi, jaki symbol ma żarówka świateł mijania w tym aucie - ciężko mi to znaleźć i nie jestem pewien.

Tak jak napisał Igi_666 - symbol palnika, to D2S. Polecani producenci to Philips i Osram. Uważaj jednak, bo w internecie często można trafić na podróbki.

Tu masz trochę o objawach padania i jest dyskusja o temperaturze barwowej:

viewtopic.php?f=22&t=138821&p=1170025&hilit=ksenony#p1170025

http://www.www.forum.subaru.pl/viewtopic.ph ... ilit=xenon

W foresterze (D2R) fabryczne Philipsy o temperaturze 5200K - 2600 lm, zmieniłem też na Philipsy, ale 4100K - 3200lm.

Witam,

miałem objaw gaśnięcia jednego ksenona w avensisie i dealer wymienił żarówkę na gwarancji, ponoc ksenony były jedynymi żarówkami podlegającymi takiej wymianie.

Ale nie wiem czy SIP stosuje podobny sposób postępowania.

pozdrawiam

rqsz

u mnie objawem padania żarnika był problem z odpaleniem jednego reflektora. czasami musiałem wyłączyć-włączyć światła i dopiero wtedy załapywał.

wymieniłem najpierw ten który padał, aby mieć pewność, że to wina żarnika a nie przetwornicy. pomogło, więc kupiłem drugi taki sam aby mieć taką samą barwę światła. stary sprawny żarnik zawsze można sobie zostawić jako zapas na sytuacje awaryjne.

zdecydowałem się na D2S GE o barwie 4300k -- jeden kosztuje w okolicy ~100zł.