miszczu007 Posted October 28, 2011 Share Posted October 28, 2011 Witam, jestem tu nowy i proszę o wyrozumiałość Mam Subaru Outbacka z 2008 roku ze światłami ksenonowymi i zrobiło mi się tak, że zapalam jest ok i po jakimś czasie lewe gaśnie. Wyłączam i włączam i znowu się oba przez jakiś czas palą i tak w kółko - podejrzewam, że to wina żarówki, że się przepaliła (auto ma 62 tys. km). Czy dobrze myślę? I proszę powiedzcie mi, jaki symbol ma żarówka świateł mijania w tym aucie - ciężko mi to znaleźć i nie jestem pewien. Nie wiem, czy można, ale jeśli tak to proszę o link z jakąś żarówką, która by pasowała (tak dla przykładu). Zależy mi na odcieniu biało-niebieskim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kac_rokko Posted October 29, 2011 Share Posted October 29, 2011 przy ksenonach objawem wypalania sie zarnika jest zmiana koloru światła na fioletowy. Bardzo czesto mozna to zobaczyc w autach na naszych drogach. Pamietaj, ze przy wymianie Ksenonow wymieniasz dwie. Co do koloru - musisz znalesc wtedy o odpowiedniej mocy. Sprawdz w instrukcji obslugi co zaleca producent. No i jeszcze jedno pytanie jak tam jest z dojsciem do zarowki. W niektorych modelach samochodów trzeba niestety demontowac całą lampe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
miszczu007 Posted October 29, 2011 Author Share Posted October 29, 2011 Ok, rozumiem, ale najważniejsze: jaki symbol ma ta żarówka np. h7 czy jakiś inny ? Bo tych literek i cyferek jest mnóstwo, proszę powiedzcie mi jaki to ma symbol i jaką moc na ogół się stosuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igi_666 Posted October 29, 2011 Share Posted October 29, 2011 Co do mocy to chodzi bardziej o temperaturę barwy: Ja proponuję barwę w okolicach 4000K-4800K, gdyż dają najbardziej białe światło i z tego co słyszałem są najwytrzymalsze. Żarnik jaki będziesz miał to D2S (w instrukcji powinno pisać), ale nie jestem w stu procentach pewien. Powinno pisać też na lampie. Proponuję zakupić Philipsa. I oczywiście jak wspomniał kac_rokko, wymieniamy parami . Link to comment Share on other sites More sharing options...
spawalniczy Posted October 30, 2011 Share Posted October 30, 2011 I proszę powiedzcie mi, jaki symbol ma żarówka świateł mijania w tym aucie - ciężko mi to znaleźć i nie jestem pewien. Tak jak napisał Igi_666 - symbol palnika, to D2S. Polecani producenci to Philips i Osram. Uważaj jednak, bo w internecie często można trafić na podróbki. Tu masz trochę o objawach padania i jest dyskusja o temperaturze barwowej: viewtopic.php?f=22&t=138821&p=1170025&hilit=ksenony#p1170025 http://www.www.forum.subaru.pl/viewtopic.ph ... ilit=xenon W foresterze (D2R) fabryczne Philipsy o temperaturze 5200K - 2600 lm, zmieniłem też na Philipsy, ale 4100K - 3200lm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rqsz Posted October 30, 2011 Share Posted October 30, 2011 Witam, miałem objaw gaśnięcia jednego ksenona w avensisie i dealer wymienił żarówkę na gwarancji, ponoc ksenony były jedynymi żarówkami podlegającymi takiej wymianie. Ale nie wiem czy SIP stosuje podobny sposób postępowania. pozdrawiam rqsz Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolomok Posted October 30, 2011 Share Posted October 30, 2011 jak dla mnie to konczy ci sie zarnik i jest do wymiany pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruque Posted November 2, 2011 Share Posted November 2, 2011 u mnie objawem padania żarnika był problem z odpaleniem jednego reflektora. czasami musiałem wyłączyć-włączyć światła i dopiero wtedy załapywał. wymieniłem najpierw ten który padał, aby mieć pewność, że to wina żarnika a nie przetwornicy. pomogło, więc kupiłem drugi taki sam aby mieć taką samą barwę światła. stary sprawny żarnik zawsze można sobie zostawić jako zapas na sytuacje awaryjne. zdecydowałem się na D2S GE o barwie 4300k -- jeden kosztuje w okolicy ~100zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts