Dymian Posted October 26, 2011 Share Posted October 26, 2011 Witam wszystkich od miesiąca posiadam w domu 3 auto jakim jest Legacy Limited z 2000 roku. Silnik 2.5, auto w wersji kombi. Auto od samego początku strasznie mi się spodobało, lecz już pokazało mały kaprys.. .- otóż- w niedzielny poranek, przy jeżdzie na gładkim asfalcie z prędkością patrolową nagle zapaliła się kontrolka od vdc off + kontrolka abs, oraz wręcz zablokowało mi na chwilę kierownicę. Po wstępnym spr wszystkich płynów- okazuje się, że było OK. Auto jeżdzi- tylko o ile na początku choinka kontrolek zgasła, to nazajutrz gdy wybierałem się do 3 speców w pobliskiej małej mieścinie- w celu podłączenia pod komputer, powróciły na stałe kontrolki vdc i abs. Podczas diagnozy komputerowej wyszedł problem z czujnikiem położenia kąta skrętu (mogłem się pomylić w fachowym nazewnictwie;) ) nie da się zrobić kalibracji i problem powraca jak bumerang, nie da się go skasować trwale. Aktualnie jestem na etapie poszukiwania takiego czujnika- ale rodzą się pytania- *gdzie w rozsądnych pieniądzach można dostać taki czujnik? *ile $$ szykować na zakup takiego czujnika? * czy moge jeżdzić takowym autem- wiadomo takie części nie leżą na półce w każdym sklepie motoryzacyjnym, a na groby przydałoby się podjechać, oczywiście wiem, że ani kontrola ani abs nie będą sprawne... A może jakieś inne sugestie z tym co dokładnie może boleć mojego Subaraka?? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igi_666 Posted November 3, 2011 Share Posted November 3, 2011 * czy moge jeżdzić takowym autem- wiadomo takie części nie leżą na półce w każdym sklepie motoryzacyjnym, a na groby przydałoby się podjechać, oczywiście wiem, że ani kontrola ani abs nie będą sprawne... A może jakieś inne sugestie z tym co dokładnie może boleć mojego Subaraka?? Pozdrawiam wręcz zablokowało mi na chwilę kierownicę No tutaj masz chyba odpowiedź że to może być ryzykowne. A co do czujnika to pierwszy raz o takowym problemie w ogóle słyszę.. Takowy czujnik najczęściej jest na kolumnie kierowniczej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
motorOla Posted November 3, 2011 Share Posted November 3, 2011 Czujnik jest na kolumnie kierowniczej, a opisane objawy wskazują na konieczność natychmiastowej wizyty w warsztacie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dymian Posted November 3, 2011 Author Share Posted November 3, 2011 Co do zblokowania kierownicy na tą sekundę- problem tkwił gdzie indziej jak się okazało. Co do auta- w ciągu ostatnich kilku dni zrobiłem nim 1300km bez zająknięcia- jedyny ból to brak w pełni sprawnej kontroli trakcji. Problem tego czujnika przewalał się kilka razy przez to forum i zawsze pozostawał bez odzewu. Czujnik ma nr 27582AE001 i znajduje się na taśmie kierownicy- koszt nowego 1420zł w serwisie w LU. Brak zamienników. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kilka_liter Posted November 3, 2011 Share Posted November 3, 2011 VDC się nie przejmuj, jak wyłączyłem na początku zeszłej zimy, tak do dziś nie włączyłem. A że idzie zima to sensu już ni ma Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dymian Posted November 3, 2011 Author Share Posted November 3, 2011 a jaki sposób ją wyłączyłeś? bo w moim to jedynie wyjęcie bezpiecznika chyba by tylko zadziałało... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kilka_liter Posted November 3, 2011 Share Posted November 3, 2011 właściwie to nie wyjęcie a włożenie bezpiecznika. pod maską. dlatego ciężko się zebrać do włączenia VDC. chyba w 2003 roku zamontowali przycisk w kabinie, pewnie nawet masz na niego wolne miejsce pod panelem klimy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dymian Posted November 4, 2011 Author Share Posted November 4, 2011 oo widzisz- długo siedziałem i szukałem co tam może być za opcja dostępna w moim legacy'00- a ona nie była dostępna;) dzięki za zaspokojenie mojej ciekawości. A przy okazji jest jakiś temat tutaj opisujący jakie było maksymalne wyposażenie w danych modelach/rocznikach?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom_ice Posted November 14, 2011 Share Posted November 14, 2011 przycisk montowano od 01 r.,można kupić na Allegro(ciężko dostać) i poprzez przekażnik zamontować-świetna sprawa nie trzeba wychodzić z kabiny żeby zimą polatać bokami a co do wyposażenia tu jest wszystko http://www.subaru.de/kundenservice/pros ... egacy.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts