Jump to content

Problem z Legacy '00-

Dymian

Recommended Posts

Witam wszystkich

od miesiąca posiadam w domu 3 auto jakim jest Legacy Limited z 2000 roku. Silnik 2.5, auto w wersji kombi. Auto od samego początku strasznie mi się spodobało, lecz już pokazało mały kaprys..

.- otóż- w niedzielny poranek, przy jeżdzie na gładkim asfalcie z prędkością patrolową nagle zapaliła się kontrolka od vdc off + kontrolka abs, oraz wręcz zablokowało mi na chwilę kierownicę. Po wstępnym spr wszystkich płynów- okazuje się, że było OK. Auto jeżdzi- tylko o ile na początku choinka kontrolek zgasła, to nazajutrz gdy wybierałem się do 3 speców w pobliskiej małej mieścinie- w celu podłączenia pod komputer, powróciły na stałe kontrolki vdc i abs.

Podczas diagnozy komputerowej wyszedł problem z czujnikiem położenia kąta skrętu (mogłem się pomylić w fachowym nazewnictwie;) ) nie da się zrobić kalibracji i problem powraca jak bumerang, nie da się go skasować trwale.

Aktualnie jestem na etapie poszukiwania takiego czujnika- ale rodzą się pytania-

*gdzie w rozsądnych pieniądzach można dostać taki czujnik?

*ile $$ szykować na zakup takiego czujnika?

* czy moge jeżdzić takowym autem- wiadomo takie części nie leżą na półce w każdym sklepie motoryzacyjnym, a na groby przydałoby się podjechać, oczywiście wiem, że ani kontrola ani abs nie będą sprawne...

A może jakieś inne sugestie z tym co dokładnie może boleć mojego Subaraka??

Pozdrawiam :D

* czy moge jeżdzić takowym autem- wiadomo takie części nie leżą na półce w każdym sklepie motoryzacyjnym, a na groby przydałoby się podjechać, oczywiście wiem, że ani kontrola ani abs nie będą sprawne...

A może jakieś inne sugestie z tym co dokładnie może boleć mojego Subaraka??

Pozdrawiam :D

wręcz zablokowało mi na chwilę kierownicę

No tutaj masz chyba odpowiedź że to może być ryzykowne.

A co do czujnika to pierwszy raz o takowym problemie w ogóle słyszę.. Takowy czujnik najczęściej jest na kolumnie kierowniczej.

Co do zblokowania kierownicy na tą sekundę- problem tkwił gdzie indziej jak się okazało. Co do auta- w ciągu ostatnich kilku dni zrobiłem nim 1300km bez zająknięcia- jedyny ból to brak w pełni sprawnej kontroli trakcji.

Problem tego czujnika przewalał się kilka razy przez to forum i zawsze pozostawał bez odzewu. Czujnik ma nr 27582AE001 i znajduje się na taśmie kierownicy- koszt nowego 1420zł w serwisie w LU. Brak zamienników.

właściwie to nie wyjęcie a włożenie bezpiecznika. pod maską. dlatego ciężko się zebrać do włączenia VDC. chyba w 2003 roku zamontowali przycisk w kabinie, pewnie nawet masz na niego wolne miejsce pod panelem klimy.

oo widzisz- długo siedziałem i szukałem co tam może być za opcja dostępna w moim legacy'00- a ona nie była dostępna;) dzięki za zaspokojenie mojej ciekawości. A przy okazji jest jakiś temat tutaj opisujący jakie było maksymalne wyposażenie w danych modelach/rocznikach??

• 2 weeks later...