Jump to content

zakres szerokości opony zimowej

184334

Recommended Posts

Witam

Temat może trochę banalny;

Sprzedawca opon zimowych, zaleca założenie na zimę węższej niż ta letnia.

W moim przypadku letnia to 215/60/16. Proponuje założenie 205/60/16.

Czy powinienem się sugerować tym co zaleca sprzedawca czy też założyć dokładnie taki sam wymiar jak letnia?

Czym będzie skutkowało założenie opony węższej w tym przypadku?

samochód to Subaru Outback 2005

Witam

Temat może trochę banalny;

Sprzedawca opon zimowych, zaleca założenie na zimę węższej niż ta letnia.

W moim przypadku letnia to 215/60/16. Proponuje założenie 205/60/16.

Czy powinienem się sugerować tym co zaleca sprzedawca czy też założyć dokładnie taki sam wymiar jak letnia?

Czym będzie skutkowało założenie opony węższej w tym przypadku?

samochód to Subaru Outback 2005

wszystko zalezy od tego, gdzie i jak jezdzisz (miasto czy trasy, "autostrady" czy drogi krajowe, przepisowo czy nie :mrgreen: )

jednoznacznej odpowiedzi nie ma... osobiscie jestem fanem wezszych (i mniejszych! :D ) kol na zime

do OBK zamiast 215/60-16 zdecydowanie polecam 205/70-15 :mrgreen: :arrow: viewtopic.php?f=16&t=148418&view=unread#unread

ja tam mam w forku takie same na zimę jak letnie i to 17..(takie już od razu były) i jakoś nie narzekam. W praktyce się jednak więcej po czarnym i mokrym jeździ, a jak trzeba po śniegu to też im nie przeszkadza (śnieg do wysokości progów nie jest problemem..).

Raczej przeszkadzają inne samochody stojące wtedy w mega korku i nie dające rady przejechać jak odrobina śniegu spadnie :evil:

do OBK zamiast 215/60-16 zdecydowanie polecam 205/70-15 :mrgreen: :arrow: viewtopic.php?f=16&t=148418&view=unread#unread
eddie_gt4 a jak będziesz miał na sprzedaż 215/60-16 to jakie wówczas byś polecał? :mrgreen:

radekk, napisze szczerze, bez zadnego marketingu :mrgreen:

Forkiem odjezdzilem trzy zimy na 215/60-16 i wiesz, chcialem przesiasc sie na 205/70-15, nawet zakupilem odpowiednie fele i gumy... ale wczesniej sprzedalem Forka i niestety nie zdazylem pojezdzic na tym komplecie (Impreza GT, z kolei, odjezdzilem 4 zimy na 195/60-15 i bylem MEGA zadowolony z takiego setup'u)

w Tribece tez zdecydowalem sie na taki zabieg, tj. na wezsze i wyzsze zimowki... niedlugo zakladam 235/65-17 (seryjne ogumienie to 255/55-18 i producent nie przewiduje innych opon do tego auta, ale ja mam swoje zdanie na ten temat :P )

do OBK zamiast 215/60-16 zdecydowanie polecam 205/70-15 :mrgreen: :arrow: http://forum.subaru.pl/viewtopic.php?f= ... ead#unread
eddie_gt4 a jak będziesz miał na sprzedaż 215/60-16 to jakie wówczas byś polecał? :mrgreen:

radekk, napisze szczerze, bez zadnego marketingu :mrgreen:

Forkiem odjezdzilem trzy zimy na 215/60-16 i wiesz, chcialem przesiasc sie na 205/70-15, nawet zakupilem odpowiednie fele i gumy... ale wczesniej sprzedalem Forka i niestety nie zdazylem pojezdzic na tym komplecie (Impreza GT, z kolei, odjezdzilem 4 zimy na 195/60-15 i bylem MEGA zadowolony z takiego setup'u)

w Tribece tez zdecydowalem sie na taki zabieg, tj. na wezsze i wyzsze zimowki... niedlugo zakladam 235/65-17 (seryjne ogumienie to 255/55-18 i producent nie przewiduje innych opon do tego auta, ale ja mam swoje zdanie na ten temat :P )

Ja jak chodzi o Subaru to w większości wypadków jeździłem na takic samych rozmiarach jak letnie, jedynie w Outbacku 3.0 zimówki miałem mniejsze, ale zeszłej zimy przeszedłem na to samo co lato, choć wybór był spowodowany planem jazdy w góry do Austrii, więc w mniejszych indeks prędkości mi nie pasował :mrgreen: Choć wkońcu i ta pojechałem na letnich. Ale generalnie też uważam że węższe są lepsze i wyższy profil, oczywiście bez przesady, bo większość tak jeździ przeważnie drogami które są utrzymywane.

Panowie, do zwykłej eksploatacji pojazdu zakładamy ogumienie homologowane.

QED :-)

Opona 205/60R16 jest jak najbardziej homologowana do OBK z 2005r

tak samo jak 205/70-15 jest homologowana do Forka 03-08 :P