Jump to content

stukanie na zimnym silniku subaru wrx

jacob

Recommended Posts

Witam mam pytanie dotyczace slabego ale slyszalnego stukania po odpaleniu silnika tylko wtedy jak jest zimny i dodaje gazu , po przejechaniu paru kilometrow i jak dobrze sie zagrzeje stukanie znika...Dopiero co kupilem wrx-a 2003 ma przejechane 110.000 km .Chciale tez zapytac o servis jaki olej najlepiej wlac plyny do chlodnicy i turba bo zalana jest woda jest to wersja angielska dlatego to tu normalne....za pomoc z gory wielkie dzieki

Stukanie na zimnym to zapewne tzw. piston slap. Motor jak się nagrzeje robi się bardziej spasowany i przestaje stukać.

Do turbo nie lejesz oleju. Turbinę chłodzi ten sam olej, który jest w silniku. Co do oleju masz wątek w dziale ogólnym.

Płyn chłodniczy polecam Prestone.

Witam mam pytanie dotyczace slabego ale slyszalnego stukania po odpaleniu silnika tylko wtedy jak jest zimny i dodaje gazu , po przejechaniu paru kilometrow i jak dobrze sie zagrzeje stukanie znika...Dopiero co kupilem wrx-a 2003 ma przejechane 110.000 km

Mam identycznie od kupna auta, zrobiłem tak już 20k km i nic się nie stało, ale dalej nie mam pojęcia co to może być...

Pytanie, czy piston slap daje o sobie znać tylko podczas wciskania gazu :?: Bo jak schodzi z obrotów to cisza :roll:

- puk puk

- kto tam?

- panewka ;)

i

stukania po odpaleniu silnika tylko wtedy jak jest zimny

a więc raczej nie panewka ;-)

Wygląda na klasyczny piston slap. Jeździć, nie pałować dopóki się nie nagrzeje (olej 80C i więcej), i tyle :mrgreen:

Pozdrawiam

Grzegorz

PS.

Może być też rozrząd, a wtedy warto się zainteresować.

IMHO stukało by również na ciepło.

Też bym stawiał na rozrząd, wszak przebieg to dość wyraźnie sugeruje... Podjedź do ASO lub nie-ASO i niech wprawione w Subaru ucho posłucha, na 100% odróżni piston slap od rozrządu czy najmniej prawdopodobnej panewki.

z tego co wnioskuję po filmach z netu to łożyskowanie w rolce napinacza się kończy i rolka zaczyna telepać. także jeżeli to jest powodem stuków to chyba bezpiecznie byłoby zająć się rozrządem

jeżeli ktoś mądrzejszy miał taki przypadek u siebie i potwierdza fakt stukania tej rolki niech da znać. choć wiadomo jak to z diagnozami przez internet

a jak w bokserach wygląda sprawa z hydro popychaczami ? możliwe że to popychacz stuka ?

O ile sie nie myle, tylko najstarsze mialy hydroregulacje popychaczy? Wiekszosc turbo-subaru ma silniki z regulacja plytkami zdaje sie.

Co nie znaczy, ze zawory nie moga stukac :)

a jak w bokserach wygląda sprawa z hydro popychaczami ? możliwe że to popychacz stuka ?

O ile sie nie myle, tylko najstarsze mialy hydroregulacje popychaczy? Wiekszosc turbo-subaru ma silniki z regulacja plytkami zdaje sie.

Morgiana podpowiada, ze do 96 roku byla hydroregulacja :)

Guest Morgiana

Morgiana podpowiada, ze do 96 roku byla hydroregulacja :)

Było z tego konta napisać... się loginy pomylili? :roll: