jacob Posted October 20, 2011 Share Posted October 20, 2011 Witam mam pytanie dotyczace slabego ale slyszalnego stukania po odpaleniu silnika tylko wtedy jak jest zimny i dodaje gazu , po przejechaniu paru kilometrow i jak dobrze sie zagrzeje stukanie znika...Dopiero co kupilem wrx-a 2003 ma przejechane 110.000 km .Chciale tez zapytac o servis jaki olej najlepiej wlac plyny do chlodnicy i turba bo zalana jest woda jest to wersja angielska dlatego to tu normalne....za pomoc z gory wielkie dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giechu Posted October 20, 2011 Share Posted October 20, 2011 Jeśli stuka wraz z obrotami jak dzięcioł to pewnie piston slap i ma się czym przejmować. Ale lepiej niech posłucha tego ktoś fachowy, bo może być też coś gorszego Link to comment Share on other sites More sharing options...
aztec Posted October 20, 2011 Share Posted October 20, 2011 Stukanie na zimnym to zapewne tzw. piston slap. Motor jak się nagrzeje robi się bardziej spasowany i przestaje stukać. Do turbo nie lejesz oleju. Turbinę chłodzi ten sam olej, który jest w silniku. Co do oleju masz wątek w dziale ogólnym. Płyn chłodniczy polecam Prestone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
so_what Posted October 20, 2011 Share Posted October 20, 2011 Może być też rozrząd, a wtedy warto się zainteresować. Obawiam się, że nikt tego wirtualnie nie zdiagnozuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wredny Posted October 20, 2011 Share Posted October 20, 2011 Witam mam pytanie dotyczace slabego ale slyszalnego stukania po odpaleniu silnika tylko wtedy jak jest zimny i dodaje gazu , po przejechaniu paru kilometrow i jak dobrze sie zagrzeje stukanie znika...Dopiero co kupilem wrx-a 2003 ma przejechane 110.000 km Mam identycznie od kupna auta, zrobiłem tak już 20k km i nic się nie stało, ale dalej nie mam pojęcia co to może być... Pytanie, czy piston slap daje o sobie znać tylko podczas wciskania gazu :?: Bo jak schodzi z obrotów to cisza :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
grygo Posted October 20, 2011 Share Posted October 20, 2011 - puk puk - kto tam? - panewka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek_67 Posted October 20, 2011 Share Posted October 20, 2011 - puk puk- kto tam? - panewka i stukania po odpaleniu silnika tylko wtedy jak jest zimny a więc raczej nie panewka ;-) Wygląda na klasyczny piston slap. Jeździć, nie pałować dopóki się nie nagrzeje (olej 80C i więcej), i tyle Pozdrawiam Grzegorz PS. Może być też rozrząd, a wtedy warto się zainteresować. IMHO stukało by również na ciepło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
so_what Posted October 20, 2011 Share Posted October 20, 2011 IMHO stukało by również na ciepło. Ja miałem coś z napinaczem rozrządu. Stukało czasem, ale tylko na zimnym. Po wymianie rozrządu (na gwarancji) - jak ręką odjął. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuzi4 Posted October 20, 2011 Share Posted October 20, 2011 Też bym stawiał na rozrząd, wszak przebieg to dość wyraźnie sugeruje... Podjedź do ASO lub nie-ASO i niech wprawione w Subaru ucho posłucha, na 100% odróżni piston slap od rozrządu czy najmniej prawdopodobnej panewki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krysztal Posted October 21, 2011 Share Posted October 21, 2011 jacob, czyżby taki dźwięk ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobil01 Posted October 22, 2011 Share Posted October 22, 2011 Krysztal, o czym świadczy taki dźwięk bo sam czasem tak mam na zimnym Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krysztal Posted October 22, 2011 Share Posted October 22, 2011 z tego co wnioskuję po filmach z netu to łożyskowanie w rolce napinacza się kończy i rolka zaczyna telepać. także jeżeli to jest powodem stuków to chyba bezpiecznie byłoby zająć się rozrządem jeżeli ktoś mądrzejszy miał taki przypadek u siebie i potwierdza fakt stukania tej rolki niech da znać. choć wiadomo jak to z diagnozami przez internet Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuzi4 Posted October 22, 2011 Share Posted October 22, 2011 Ja baaaaardzo podobnie miałem... Już nie mam bo nowy rozrząd w GT'ku siedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobil01 Posted October 23, 2011 Share Posted October 23, 2011 a ja sam nie wiem czy to panewka czy coś innego raz ten odgłos jest raz go nie ma... a jak w bokserach wygląda sprawa z hydro popychaczami ? możliwe że to popychacz stuka ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AMI Posted October 23, 2011 Share Posted October 23, 2011 a jak w bokserach wygląda sprawa z hydro popychaczami ? możliwe że to popychacz stuka ? O ile sie nie myle, tylko najstarsze mialy hydroregulacje popychaczy? Wiekszosc turbo-subaru ma silniki z regulacja plytkami zdaje sie. Co nie znaczy, ze zawory nie moga stukac Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giechu Posted October 23, 2011 Share Posted October 23, 2011 Tak z kolei tłukł się u mnie napinacz paska :arrow: A tu (2-ga strona) wątku opisałem co było nie tak :arrow: viewtopic.php?f=26&t=142798&view=unread#unread Link to comment Share on other sites More sharing options...
AMI Posted October 23, 2011 Share Posted October 23, 2011 a jak w bokserach wygląda sprawa z hydro popychaczami ? możliwe że to popychacz stuka ? O ile sie nie myle, tylko najstarsze mialy hydroregulacje popychaczy? Wiekszosc turbo-subaru ma silniki z regulacja plytkami zdaje sie. Co nie znaczy, ze zawory nie moga stukac Morgiana podpowiada, ze do 96 roku byla hydroregulacja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Morgiana Posted October 23, 2011 Share Posted October 23, 2011 a jak w bokserach wygląda sprawa z hydro popychaczami ? możliwe że to popychacz stuka ? O ile sie nie myle, tylko najstarsze mialy hydroregulacje popychaczy? Wiekszosc turbo-subaru ma silniki z regulacja plytkami zdaje sie. Co nie znaczy, ze zawory nie moga stukac Morgiana podpowiada, ze do 96 roku byla hydroregulacja Było z tego konta napisać... się loginy pomylili? :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts