Jump to content

syczaca turbina

pawel99ke

Recommended Posts

witam wszystkich mam pytanko co do turbo czy to mozliwe ze przy rozgrzanym aucie bedzie slychac turbine ,auto mam rozgrzane i mu przycisne strasznie slychac turbine glosno syczy czy to normalne? Pytam sie bo to moje pierwsze auto z turbinko i nie wiem czy mam sie martwic prosil bym o rade pozdrawiam ( sorki za bledy i polskie znaki ale nie mam polskich znakow )

Mysle, ze tak przez Internet to tez ciezko bedzie powiedziec.

Za bardzo slyszalna byc nie powinna - z naciskiem na "za bardzo", ale slyszalna na pewno bedzie, moze to byc swist,

szum. Wszystko zalezy od tego jak bardzo i co konkretnie slychac.

Jesli nie bierze oleju i dmucha tyle, ile powinna, to bym jednak na razie chyba dziury w calym nie szukal.

A jak masz powazne obawy - lepiej zabierz auto do warsztatu.

Syczy Ci jak jest rozgrzane na postoju czy jak jest rozgrzane podczas jazdy ??

Na postoju nie powinno być słychać turbo.

Masz może stożek ?? nie raz przy stożkach można usłyszeć taki gwizd/świst.

W moim GT jak turbo było na wykończeniu to nie tylko było słychać syczenie co gwizdanie turbo ( przynajmniej ja tak określam ten odgłos ) jeździłem tak bo musiałem tak jeździć, traktowałem auto troche łagodniej aż w końcu turbo padło i zmieniłem...u Ciebie może być podobnie tylko Ty to nazywasz ,,syczenie" a ja ,,gwizdem"

Masz wskaźnik boosta ?? u mnie przy kończącej się turbinie na wskaźniku doładowania było widać że nie trzyma zawsze 1,1 bar opadało tak do 0,95-1.0 bar, w jeździe w sensie ,,na dupie" nie było czuć gorszych osiągów tylko mogłem to zaobserwować na wskaźniku...

A nie jest to czasem normalny dźwięk turbiny? Turbina świszcze lub gwiżdże (zależy jak kto słyszy :mrgreen: ) i tak chyba być powinno.

Obroty rosną, wiatrak kręci się szybciej i wzrasta słyszalność turbiny.

No z tego co ja wiem to turbina musi być cicha i sucha, cicha mówiąc z perspektywy wnętrza samochodu...wszystko co pracuje wydaje jakiś odgłos to normalne ale nie aż tak że słychać to w znaczący sposób wewnątrz...

U mnie tak jak u innych których znam zawsze jak turbo gwiżdże/syczy lub puszcza olej to oznaka jej słabości...pytałem kolege czy ma stożek bo to może być odgłos stożka.

Choć u mnie turbo nie puszczało oleju tylko gwizdało i padło

GeOrGe w sumie dobrze to opisał syczenie to raczej objaw nie szczelności a gwizdanie to według mnie jedna z pierwszych oznak padania turbiny...choć ja na ,,gwizdaniu" śmigałem chyba ze 3 miesiące...także reguły nie ma, tak samo z tymi odgłosami - każdy je odbiera inaczej.

Trzeba podjechać do warsztatu :wink:

Wiec?

Szklana kula dzis nieczynna :)

Jesli czujesz, ze auto nie jezdzi tak jak powinno - podjedz do warsztatu _ZNAJACEGO SIE NA SUBARU_, celem obadania.

A poza tym nie robic paniki.

Nawet gdyby turbo sie konczylo, to nie koniec swiata.

bylebyś jej nie regenerował...

Swieta racja. POLAC MU! Nie oplaca sie regerenowac turba. Moj znajomy skorzystał z takiej usługi i niestety turbo mu sie wysrało po 5k.

bylebyś jej nie regenerował...

Swieta racja. POLAC MU! Nie oplaca sie regerenowac turba. Moj znajomy skorzystał z takiej usługi i niestety turbo mu sie wysrało po 5k.

to i tak długo mu chodziło :)

Wszystko zależy od zakładu znam jednego fachowca który potrafi zregenerować jako jedyny w PL turba od fiatów coupe 20vt, więc jeszcze raz wszystko zależy od sprzętu i wiedzy.

ale niestety 99% zakładów nie ma o tym pojęcia a w dodatku z 4 zdechłych turbin próbują zrobić 1 działającą...