Jump to content

stik

maniek taj

Recommended Posts

maniek taj, w telegraficznym skrócie dccd jest by regulować stopień spięcia centralnego dyfra. W jeszcze większym skrócie: przy rozpięciu bardziej lata tył, przy spięciu coraz mniej a wychodzi bardziej przód.

maniek taj, w telegraficznym skrócie dccd jest by regulować stopień spięcia centralnego dyfra. W jeszcze większym skrócie: przy rozpięciu bardziej lata tył, przy spięciu coraz mniej a wychodzi bardziej przód.

Z tym się nie zgodzę. :wink: Gdy masz bardziej na tył to możesz latać z kontrą jak dryfter :mrgreen: a na spiętym przy większych umiejętnościach możesz prowadzić auto w poślizgu gdzie dwie osie nie mają przyczepności. Bardziej wyjezdza przodem bo jest ograniczona praca mechanizmu różnicowego i trzeba umieć to zwalczyć. Przy rozpięciu dodatkowo więcej momentu jest przekazywane na tylną oś.

no właśnie dlatego nie wiem z czym się nie zgodzisz ? :P przy mniejszym spięciu więcej idzie na tył dlatego większe tendencje do nadsterowności. A żeby na spiętym walić długimi bokami to bardzo ślisko musi być...

• Upvote 1

no właśnie dlatego nie wiem z czym się nie zgodzisz ? :P przy mniejszym spięciu więcej idzie na tył dlatego większe tendencje do nadsterowności. A żeby na spiętym walić długimi bokami to bardzo ślisko musi być...

Szczerze mówiąc to już nie pamiętam jak to pisałem :mrgreen: Ale widzę że mamy wspólne zdanie więc jestem za tym żeby po rozdaniu pomuków zamknąć wątek bo pytający otrzymał link do wyczerpującego wątku na ten temat. 8) :mrgreen:

• Upvote 1

więc jestem za tym żeby po rozdaniu pomuków zamknąć wątek bo pytający otrzymał link do wyczerpującego wątku na ten temat. 8) :mrgreen:

maniek taj albo nie czyta uważnie albo nie wychwycił przekazu podprogowego :)

• Upvote 1