Jump to content

SUBARU FORESTER ROZNICA SPALANIA PRZY 230 I 260 KM

funvell

Recommended Posts

witka! to juz moje ,,10'' forum z koleji, ale wiem ze ostatnie bo juz zdecydowalem sie na kupno Subaru Forestera.

tylko mam pytanie, czy roznica w spalaniu paliwa/gazu jest mocno odczuwalna przy silniku 230 a 260 km ???

wydaje mi sie ,ze jest to dosc ciekawy temat wiec licze na duzo odopwiedzi 8)

260 KM w Forku to chyba po remapie. Z tego co wieść niesie to po zmianie mapy, przy spokojniej jeździe spalanie spada, ok. 1l/100km. Oczywiście zależy od stopnia modyfikacji. Ogólnie przy upalaniu, pałowaniu spalanie wzrasta ... ogólnie się przyjmuje:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Niesko%C5%84czono%C5%9B%C4%87 :D

Tak na serio, to FUN pozwoli Ci zapomnieć o spalaniu :wink:

hej! to znaczy 10 l/100km?? :] mowiac "remap" masz na mysli tunning ? ;) a jak myslisz jest warto brac takiego Forka?

czy lepiej poprostu 230km. To i tak moim zdanie potezna moc jak na auto tego typu.. ale jak by nie bylo koni zawsze malo :mrgreen: pozdrawiam!

czekam na wiecej odpowiedzi...

moze piszcie ogolnie kto ma jakie spalanie:) np:

ja mam forester z 2005 211km srednie spalanie to 15 l/ 100km itd itp

pozdrawiam wszystkich Forkowiczow:]

• Downvote 1

260 KM w Forku to chyba po remapie. Z tego co wieść niesie to po zmianie mapy, przy spokojniej jeździe spalanie spada, ok. 1l/100km. Oczywiście zależy od stopnia modyfikacji. Ogólnie przy upalaniu, pałowaniu spalanie wzrasta ...

Potwierdzam. :D

12 l to mój rekord minimum na trasie, w dużym mieście na krótkich trasach to nawet 18.

Ale subaru to nie na tym polega.ile pali, tylko jak jeździ! :mrgreen:

A swoją drogą to poszukaj dobrze na forum-jest zdaje się cały wątek o spalaniu...

heja! jasne jasne oczywiscie to przyjemnosc z jazdy jst najwazniejsza!!! ale to tak w ramach ogolnego rekonesansu,

musze byc pewny czy poprostu mnie na to auto stac :lol: i rozumiem ze te 18 l/100km to jest benzynka nie gaz?? i Twoj sliniczek to 211 km?? :wink: pozdrowka forowka :P

heja! jasne jasne oczywiscie to przyjemnosc z jazdy jst najwazniejsza!!! ale to tak w ramach ogolnego rekonesansu,

musze byc pewny czy poprostu mnie na to auto stac :lol: i rozumiem ze te 18 l/100km to jest benzynka nie gaz?? i Twoj sliniczek to 211 km?? :wink: pozdrowka forowka :P

a co to za różnica? 15, 17, 13...

na 13 Cię stać, a na 17 już nie?

nie kumam... :roll:

świnia ma jechać, a zeby jechac, pić musi :twisted:

Dislowi stanowczo mowimy nie!:) wolal bym juz forka zgazowac,mogl bym zredukowac w ten sposob koszty.. ale czerpac nie zapomniana radosc z jazdy, sluchajac bulgoczacego bokserka :mrgreen: to tylko benzynka :twisted:

pozdro

tu będziesz miał o spalaniu najwięcej:

viewtopic.php?f=26&t=108183&start=4350

ale jeżeli robisz miesięcznie 3 tyś km to posłuchaj rady Kubeusza i kup Forka diesla na trasy i drugie auto do zabawy np. GT-ka - myślę, że będzie cię stać skoro rozważasz zakup turbo benzyny przy takich przebiegach.

funvell, jeżeli robisz 3tys. miesięcznie i w ogóle przeszło Ci przez głowę zakładanie gazu to.....

...to go załóż i zapomnij o spalaniu :!: :!: :!: po roku jazdy będziesz dużo do przodu.

2.0 S-turbo w automacie. Modyfikowany na 230-240 KM.

Nie wiem ile spala benzyny bo nie mierzyłem.

LPG min. jakie udało mi się uzyskać to 12,9 l/100 km. Max 17 l/100 km. Pewnie da się spalić więcej ale ja nie jeżdżę z prędkościami 180-200 km/h :wink:

Instalacja zakładana i strojona by Jako.

Co do strawności gazu i bokserów. Na gazie auto ma przejechane 100 tys. km

Max 17 l/100 km. Pewnie da się spalić więcej ale ja nie jeżdżę z prędkościami 180-200 km/h :wink:

da sie i to nie przekraczając stówki :mrgreen:

W sumie masz rację. Powinienem napisać, że nie często wskazówka obrotomierza odwiedza czerwone :mrgreen:

W sumie masz rację. Powinienem napisać, że nie często wskazówka obrotomierza odwiedza czerwone :mrgreen:

daj młodemu to Ci raz dwa forka odmuli :twisted: :wink:

Nie mam wątpliwości. Chęci u niego wielkie tylko umiejętności zerowe :mrgreen:

Już sobie wyobrażam co się będzie działo jak przyniesie do domu dokument pt. prawo jazdy.

Ja zaczynałem od trabanta o mocy ok. 25KM. Ciekawe czy ucieszyłby się z takiego prezentu :mrgreen:

A mnie pali 11, maksymalnie 11,5 ;) Forester zwiedza ze mną co dzień Wieliczkę i okoliczne wsie, raz na kilka dni Kraków. Przejeżdżam na baku między 470 a 510 kilometrów, a na stacji wlewam do odbicia plus jeszcze trochę, to jest 55 - 57 litrów. Żeby nie było - wskazówka codziennie i niejednokrotnie dociera na czerwone pole ;)

hejka no wlasnie o takie komentarze mi chodzilo..(tylko jak specyfikacja Twojego silnika?) choc bardzo dziekuje forkowiczom za rady prosto z serca, ale juz zdecydowalem sie na 230 km w benzynce i prosze tylko o informacje na temat spalania,

nawet nie chodzi o eknomicznossc, tylko sama ciekawosc... :roll:

Pozdrawiam!!

U mnie 270 KM i 407 Nm.

12 l w mieście to mi palił lanos 1.6 105KM

w jedną stronę codziennie przejeżdżam 10-12 Km co trwa ok. 30-40 min.

W takich warunkach diesel 1.7CDTI palił ok. 8

więc raczej do 12 bym nie zszedł, ale 14-15 jest realne.

funvell, spalanie bezyny w turbo boxerach wacha sie od 10 do 20 litrow :wink: i nie da rady inaczej :mrgreen:

o,to,to.. święte słowa.

Chociaż zapewne da się te 20 przekroczyć jak się postarać.. Natomiast.w drugą stronę tzn. w dół to nie słyszałem jeszcze o takim cudzie.. :mrgreen:

2.0 S-turbo w automacie. Modyfikowany na 230-240 KM.

Nie wiem ile spala benzyny bo nie mierzyłem.

LPG min. jakie udało mi się uzyskać to 12,9 l/100 km. Max 17 l/100 km. Pewnie da się spalić więcej ale ja nie jeżdżę z prędkościami 180-200 km/h :wink:

Instalacja zakładana i strojona by Jako.

Co do strawności gazu i bokserów. Na gazie auto ma przejechane 100 tys. km

No więc, że tak zacytuję siebie, wpis powyższy trochę się zdezaktualizował. Po dzisiejszym tankowaniu lpg wyszło, że zeżarł 18,5 l/100 km. Pewnie jest to związane z tzw. odmulaniem forka :mrgreen:

po roku jazdy będziesz dużo do przodu.

a to co bedziesz do przodu wydasz na remont, gdyz gaz jest ciezko strawny dla bokserów z tego co czytam na forum ...

kurde...nie doczytałem przed kupnem...:mrgreen:

masz jakiegoś linka gdzie tak piszą? <--- serio

u mnie na gazie 60tys. km.

sorki za offtop

-- N paź 16, 2011 10:28 pm --

Action, niby masz rację ale cena gazu niepokojąco idzie w górę. :roll: :?

tera to pikuś... poczekajmy jak akcyzę podniosą... przeto kryzys mamy :evil: