Jump to content

175/80 R16 na stalówce 6,5 cala. Podejdzie takie cos do GT?

czajos

Recommended Posts

Moze ktos na takich jezdzi w zimie. Opona bedzie wąska, ale wysoka i obawiam się ze moze obcierać. Zeszłej zimy jezdziłem na 205/55 i srednio sie to sprawuje w głębszym śniegu. Teraz planuje cos wąskiego.

Moze ktos na takich jezdzi w zimie. Opona bedzie wąska, ale wysoka i obawiam się ze moze obcierać. Zeszłej zimy jezdziłem na 205/55 i srednio sie to sprawuje w głębszym śniegu. Teraz planuje cos wąskiego.

Wątpię żeby przy 16' profil opony rzędu 80 był dobrym pomysłem... Celowałbym raczej w coś typu 185/60/16 i ten rozmiar jest chyba najwęższym i najwyższym, który zdecydowałbym się zastosować, jeżeli już cokolwiek bym kombinował. Poza tym musisz jeszcze zwrócić uwagę, że sama szerokość opony to nie wszystko i nie zawsze będziesz jeździł po świeżym/kopnym śniegu gdzie ta szerokość będzie mieć znaczenie bo wystarczy że pojedziesz w trasę i co wtedy(oczywiście pod warunkiem, że drogowcy nie zaśpią :P:lol: )? Myślę że prowadzenie na oponach 175/80/16 będzie dalekie od tego, czego oczekujesz...

Jakie masz hamulce? bo jeżeli 2 tłoczki to możesz przecież równie dobrze założyć felgi 15' i wtedy oponę np. 175/65/15

4tłoczki mam, wiec 15' odpada bo na braid mnie nie stać . Temat felg juz przerabiałem w zeszłym roku i załatwilem stalówki z Legacy, które pasują idealnie. Wiec musi byc 16stka. Natomiast długie trasy mnie nie interesują, bo mam drugie auto. Wiec kwestia słabych wlasciowsci opony 175/80 na asfalcie mnie niedotyczy. Liczy sie tylko śnieg, śnieg i dużo śniegu :D