Xanadu Posted October 10, 2011 Share Posted October 10, 2011 Czy ktoś z Was próbował zrezygnować z usług Cyfry Plus? Jakiś czas temu dałem się namówić telefonicznie na promocję, która niższą cenę pakietu przewidywała przez kilka miesięcy, a teraz zaczęli mi naliczać podwójną stawkę promocyjną... Niestety jest taki zapis w regulaminie, który jest do wglądu w ich siedzibie (nie ma go na stronie www). No i teraz teoretycznie muszę korzystać z ich usług do końca terminu akcji promocyjnej, czyli do końca czerwca 2012 Napisałem do nich polecony, że chcę zrezygnować ze świadczenia usług i zapłacić należną im karę za zerwanie umowy (podobno 299 zł, więc opłaca się bardziej niż przeciąganie tej beznadziejnej umowy), a oni mi odpowiedzieli, że tej umowy nie można zerwać, ani rozwiązać, tylko muszę czekać grzecznie do jej zakończenia Szlag nie chyba trafi :!: Link to comment Share on other sites More sharing options...
so_what Posted October 10, 2011 Share Posted October 10, 2011 Xanadu, poczekaj na zamianę regulaminu i wtedy wypowiedz umowę Link to comment Share on other sites More sharing options...
anakinsky Posted October 11, 2011 Share Posted October 11, 2011 Xanadu, możesz nie placić wtedy sami Ci odłaczą... Ja korzystam z Cyfry od 10 lat, nie narzekam. Z kilku takich promocji też korzystałem, ale zawsze miałem napisane w umowie co od kiedy i za ile, więc nie za bardzo rozumiem przypadek regulaminu w ich siedzibie. Jeśli tak jest to możesz ich zaskarżyć do UOKiK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amstaff23 Posted October 11, 2011 Share Posted October 11, 2011 Xanadu, możesz nie placić wtedy sami Ci odłaczą... I firma windykacyjna przyśle wezwanie do zapłaty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xanadu Posted October 11, 2011 Author Share Posted October 11, 2011 Wydzwaniam na infolinię, ale nikt nie chce mi powiedzieć, jak mogę zrezygnować z ich usług Mi nie chodzi o rozwiązanie umowy, ale o rezygnację i jestem gotów ponieść karę umowną z tego tytułu :wink: Korzystałem z Cyfry ponad 10 lat i byłem zadowolony, ale problemy zaczynają się, jak ich już nie chcesz :wink: Rozwiązanie umowy jest niemal niemożliwe... Ktoś opowiadał mi nawet, że wysyłał do nich pisma polecone za potwierdzeniem zwrotnym, więc nie mogli powiedzieć, że nic nie dostali, ale zakwestionowali, że pisma przyszły bez odręcznego podpisu i nie mogą ich rozpatrzeć :wink: Niezłe, co... Jak im udowodnić, że wysyłałeś podpisane? A procedura reklamacyjna trwa zgodnie z regulaminem 30 dni, więc czas leci , miesiąc za miesiącem ucieka, a Ty bulisz kasę aż miło :? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitgol Posted October 11, 2011 Share Posted October 11, 2011 słyszałem, ze jedyną osobą, która skutecznie zrezygnowała z Cyfry Plus jest jedynie Chuck Norris Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trolololo Posted October 11, 2011 Share Posted October 11, 2011 Xanadu, powiedz im ze chcesz zrezygnowac z usług bo polszmat ma lepsze pakiety ... za godzine odzwonia i ci obniza abonament :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek_67 Posted October 11, 2011 Share Posted October 11, 2011 a korzystam z Cyfry od 10 lat, nie narzekam. Z kilku takich promocji też korzystałem, ale zawsze miałem napisane w umowie co od kiedy i za ile, więc nie za bardzo rozumiem przypadek regulaminu w ich siedzibie. Identyczne autopsje. Od 13 lat nieprzerwanie koszystam, są fajne promocje, a raz jak wyraziłem wolę rezygnacji to...dali roczny abonament za 50% (a korzystam z najwyższego, więc trochę kasy mniej). Zadowolonym ;-) Pozdrawiam Grzegorz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xanadu Posted October 14, 2011 Author Share Posted October 14, 2011 Identyczne autopsje. Od 13 lat nieprzerwanie koszystam, są fajne promocje, a raz jak wyraziłem wolę rezygnacji to...dali roczny abonament za 50% dzisiaj dzwoniłem kolejny i już ostatni raz na ich infolinię... Pani grzecznie mnie po raz kolejny poinformowała, że nie mogę rozwiązać umowy, nie mogę zrezygnować ze świadczenia usług, a jakakolwiek możliwość skorzystania z kolejnego pakietu promocyjnego może nastąpić nie wcześniej niż na 3 m-ce przed końcem tzw. okresu minimalnego, czyli w moim przypadku na początku kwietnia 2012 umowę promocyjną zawierałem telefonicznie, a polegała ona na tym, że przyznano mi bodaj 50% rabatu od standardowej ceny (oczywiście nigdzie nie ma takiego cennika, czyli de facto nie wiemy, co to jest standardowa cena :wink: )... niestety mądry Polak po szkodzie zapoznał się zasadami dopiero, kiedy zaczęły się kłopoty... otóż okazało się, że regulamin akcji promocyjnej przewiduje rabat 50% przez okres 10 m-cy, a przez kolejne 9 m-cy muszę płacić opłatę standardową, czyli 2 razy tyle, ile ich nowy klient otrzymuje na dzień dobry... sorry, ale dla mnie to firma z mafijnymi metodami działania, wykorzystująca różne triki i kruczki prawne... jak złożyłem im wypowiedzenie (udało mi się wreszcie :wink:), to mi odpisali, że "zakończenie umowy jest zaplanowane na 30 czerwca 2012"... ja na to, że nie rozumiem słowa "zaplanowane" i proszę, aby je zastąpili słowem pewniejszym, typu "będzie" lub nastąpi", bo ich plany mogą się przecież zmienić... a oni mi na to, że to wszystko, co na dzisiaj mnie przewidują pozostaje mi chyba tylko UOKiK :wink: ale jaja :!: zadzwoniłem do telewizji "n" i powiedziałem, że jestem zainteresowany ich ofertą, ale najpierw muszą mi pomóc w uwolnieniu się od Cyfry+ :wink: miły Pan mi odpowiedział, że nie mogą tego zrobić, ponieważ jest to sprzeczne z przepisami prawa czy mamy do czynienia z jakimś stowarzyszeniem dostawców TV satelitarnej? o co tu chodzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
romek_l Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 miły Pan mi odpowiedział, że nie mogą tego zrobić, ponieważ jest to sprzeczne z przepisami prawa. :mrgreen: czy mamy do czynienia z jakimś stowarzyszeniem dostawców TV satelitarnej? o co tu chodzi? Stowarzyszenia bym się nie doszukiwał. Nie wiem jak z prawem, ale pewnie sprzeczne z normalnymi zasadami w biznesie. Na miejscu n-ki pewnie też zapaliła by mi się lampka ostrzegawcza. Zwróciłeś się do nich z taką prośbą i jaką mają pewność, że chwilę po podpisaniu z nimi umowy, za chwilę nie zadzwonisz do Polsatu Cyfrowego z propozycją, żeby pomogli Ci się uwolnić z n-ki? :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xanadu Posted October 14, 2011 Author Share Posted October 14, 2011 Nie wiem jak z prawem, ale pewnie sprzeczne z normalnymi zasadami w biznesie. ja po prostu szukam możliwości uwolnienia się od Cyfry i zupełnie nie rozumiem, dlaczego chcą mnie przy sobie trzymać na siłę - przecież to bez sensu :wink: w telefonii komórkowej taka pomoc w uwolnieniu się od innego operatora jest normą, włącznie z opłaceniem kar umownych przez przejmującą firmę wobec konkurenta :wink: cała sztuka polega na tym, żeby tak obsługiwać klienta, żeby "głupie" pomysły nie przychodziły mu do głowy :wink: nie byłoby żadnego problemu, gdyby Cyfra szanowała swojego klienta z ponad 10-cioletnim stażem i wykazała chęć choćby minimalnego kompromisu Link to comment Share on other sites More sharing options...
subarutux Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 W n była kiedyś promocja polegająca na pomocy w "uwolnieniu się" od innego operatora, ale najwyraźniej już tego nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anakinsky Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 W Cyfrze jest... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xanadu Posted November 2, 2011 Author Share Posted November 2, 2011 zdaje się, że jedyna możliwość to naruszenie regulaminu poprzez np. niepłacenie za usługę... wtedy oni odłączają sygnał, a więc od tego momentu już nie należą się żadne opłaty, a potem przysyłają karę 299 zł za naruszenie regulaminu i sprawa z głowy :wink: sami rozwiązują umowę z klientem - pozostaje jedynie dopłacić za niezapłacone miesiące z odsetkami i jesteśmy wolni :wink: w międzyczasie zgłosiłem tę sprawę do UOKiK i od nich też czekam na informację -- 2 lis 2011, o 09:23 -- no się sprawa powoli wyjaśnia... Cyfra twardnieje, bo właśnie zaczyna przejmować "n-kę"... stąd ta ich pewność siebie :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
joanna7f Posted February 8, 2013 Share Posted February 8, 2013 Trochę odświeżam kotleta... Umowę z cyfrą podpisałam jakies 2 lata temu, pakiet jakiśtam HD w dekoderem 500. Na początku stycznia br wykupiłam u nich multiroom czy cos takiego rowniez z dekoderem 500. Łącznie miałam dwa identyko. Przez miesiac nie pojawił sie monter, wiec nie chcac marnowac wiecej czasu grzeczniutko odniosłam do punktu ten sam dekoder ktory mi wydali na poczatku roku, nota bene nawet nie wyjęty z pudełka, dostałam potwierdzenie oddania karyu i potwierdzenie oddania dekodera. Zadowolona wróciłam do domciu. Po kilku dniach, tj wczoraj dostaje maila ze odnioslam nie ten dekoder co trzeba... Zadzwonilam to wyjasnic, majac przed soba numery obu dekoderow. Okazalo sie ze jakis geniusz wpisujac nr seryjny dekodera sie pomylil... i na wypisie wbil nr dekodera pierwotnego... Teraz pan z obslugi każe mi odnosic moj wczesniejszy dekoder bo nie moze tego zmienic w systemie. To on popelnil blad, a ja mam za tym latac... paranoja. Moje pytanie brzmi, czy oni nie moga zmienic tych numerow w systemie? To oni sie pomylili nie ja. Gosc przez tel mi tlumaczy ze innego wyjscia nie ma, mam wymienic... nie chce nowego dekodera, na tym mam swoje nagrania i dobrze dziala. Czy nie ma jakiegos wyjscia z tej sytuacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anakinsky Posted February 8, 2013 Share Posted February 8, 2013 (edited) odnieść pewnie będziesz musiała, ale powalcz o spory rabat... miałem kiedyś podobną sytację: zadzwoniła do mnie pani z C+ z promocją... której nie było... w związku z tym, że wszystko jest nagrywane, poprosiłem o takową promocję, co oczywiście nie było możliwe, więc dostałem spory rabat na kolejne 5 miesięcy i list z przeprosinami Edited February 8, 2013 by anakinsky Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts