Jump to content

Jak to jest z tymi pasami w "ciężarowym" forku

Maryna

Recommended Posts

Witam, oglądałem ostatnio Forka 03, który zarejestrowany był jako ciężarowy, usunięto z niego środkowe pasy, zagłówek i dodano kratę , wbito w dowód 4. Czy można we własnym zakresie dołożyć brakujące pasy i zagłówek, czy też lepiej nie, bo... nie wiem pasy mają napinacze pirotechniczne lub coś więcej, niż po dwie śruby które je przyczepiają do ramy auta. Nie chodzi mi o przerejstrowanie auta z powrotem na osobowy tylko o "kompletację" tylnej kanapy. Środkowy pas z tego co wiem jest tylko biodrowy.

Pozdrawiam

Środkowy pas nie jest biodrowy, tylko pełny. Wychodzi z gniazda w podsufitce bagażnika, przechodzi przez plastikowe "oczko" w oparciu tylnej kanapy (koło środkowego zagłówka), a potem rozdziela się na dwa zaczepy: jeden wpina się w takie nieduże gniazdo z jednej strony ciała, a drugi zaczep działa tak jak w normalnym pasie i do normalnego gniazda jest wpinany.

Środkowy pas nie jest biodrowy, tylko pełny. Wychodzi z gniazda w podsufitce bagażnika, przechodzi przez plastikowe "oczko" w oparciu tylnej kanapy (koło środkowego zagłówka), a potem rozdziela się na dwa zaczepy: jeden wpina się w takie nieduże gniazdo z jednej strony ciała, a drugi zaczep działa tak jak w normalnym pasie i do normalnego gniazda jest wpinany.

:idea:

się człowiek jednak uczy całe życie,

podziękowanie dla kolegi Arcteryx-a za olśnienie,

8)

Rozumiem, że żartujesz? ;)

Wpinasz go w tzw. czwarty pas który jednak różni się od pozostałych. Jak znajdę odpowiedni zestaw to zamieszczę go. A i zobacz czy czasem w podsufitce w części bagażowej po prawej stronie (patrząc do przodu pojazdu) nie ma czasem pasa, oraz czy pod fotelem tego czwartego łącznika.

Pozdrawiam

Mam to samo w OBKu, tylko zagłówek został. Środkowy pas jest usunięty z podsufitki.

Prawdopodobnie można ten pas "dołożyć", interesowałam się tym kiedyś, jak chciałam z ciężarówki zrobić osobówkę. Na chęciach się realizacja tej koncepcji zatrzymała.

Miałam plan dopytać się o szczegóły w stacji kontroli pojazdów, która robi takie badania techniczne, ale tam nigdy nie pojechałam :wink:

Dołożenie tego pasa w samochodzie zarejestrowanym na 4 osoby (ciężarowym) wiąże się z demontażem kraty.

zento, to oczywista oczywistość... są tacy, którym to nie przeszkadza :wink:

Nie chodzi mi o przerejstrowanie auta z powrotem na osobowy tylko o "kompletację" tylnej kanapy.

Przy kontroli drogowej istnieje pewne ryzyko, że policjant się dopatrzy niezgodności z homologacją :wink:

Ja przez pewien czas jeździłam bez kraty na przykład, ale założyłam ją z powrotem.

zento, to oczywista oczywistość... są tacy, którym to nie przeszkadza :wink:

Nie chodzi mi o przerejstrowanie auta z powrotem na osobowy tylko o "kompletację" tylnej kanapy.

Przy kontroli drogowej istnieje pewne ryzyko, że policjant się dopatrzy niezgodności z homologacją :wink:

Ja przez pewien czas jeździłam bez kraty na przykład, ale założyłam ją z powrotem.

Kiedy jeszcze nie byliśmy w Unii Europejskiej nadgorliwy pogranicznik skierował kolegę jadącego toyotą corolla wagon z kratką na przejście dla samochodów ciężarowych bo w dowodzie było, że ciężarowy :mrgreen: