Maryna Posted October 8, 2011 Share Posted October 8, 2011 Witam, oglądałem ostatnio Forka 03, który zarejestrowany był jako ciężarowy, usunięto z niego środkowe pasy, zagłówek i dodano kratę , wbito w dowód 4. Czy można we własnym zakresie dołożyć brakujące pasy i zagłówek, czy też lepiej nie, bo... nie wiem pasy mają napinacze pirotechniczne lub coś więcej, niż po dwie śruby które je przyczepiają do ramy auta. Nie chodzi mi o przerejstrowanie auta z powrotem na osobowy tylko o "kompletację" tylnej kanapy. Środkowy pas z tego co wiem jest tylko biodrowy. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arcteryx Posted October 8, 2011 Share Posted October 8, 2011 Środkowy pas nie jest biodrowy, tylko pełny. Wychodzi z gniazda w podsufitce bagażnika, przechodzi przez plastikowe "oczko" w oparciu tylnej kanapy (koło środkowego zagłówka), a potem rozdziela się na dwa zaczepy: jeden wpina się w takie nieduże gniazdo z jednej strony ciała, a drugi zaczep działa tak jak w normalnym pasie i do normalnego gniazda jest wpinany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arcteryx Posted October 8, 2011 Share Posted October 8, 2011 Środkowy pas nie jest biodrowy, tylko pełny. Wychodzi z gniazda w podsufitce bagażnika, przechodzi przez plastikowe "oczko" w oparciu tylnej kanapy (koło środkowego zagłówka), a potem rozdziela się na dwa zaczepy: jeden wpina się w takie nieduże gniazdo z jednej strony ciała, a drugi zaczep działa tak jak w normalnym pasie i do normalnego gniazda jest wpinany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MieszkoD Posted October 9, 2011 Share Posted October 9, 2011 się człowiek jednak uczy całe życie, podziękowanie dla kolegi Arcteryx-a za olśnienie, 8) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arcteryx Posted October 9, 2011 Share Posted October 9, 2011 się człowiek jednak uczy całe życie, podziękowanie dla kolegi Arcteryx-a za olśnienie, 8) Rozumiem, że żartujesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igi_666 Posted October 9, 2011 Share Posted October 9, 2011 Wpinasz go w tzw. czwarty pas który jednak różni się od pozostałych. Jak znajdę odpowiedni zestaw to zamieszczę go. A i zobacz czy czasem w podsufitce w części bagażowej po prawej stronie (patrząc do przodu pojazdu) nie ma czasem pasa, oraz czy pod fotelem tego czwartego łącznika. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aga Posted October 9, 2011 Share Posted October 9, 2011 Mam to samo w OBKu, tylko zagłówek został. Środkowy pas jest usunięty z podsufitki. Prawdopodobnie można ten pas "dołożyć", interesowałam się tym kiedyś, jak chciałam z ciężarówki zrobić osobówkę. Na chęciach się realizacja tej koncepcji zatrzymała. Miałam plan dopytać się o szczegóły w stacji kontroli pojazdów, która robi takie badania techniczne, ale tam nigdy nie pojechałam :wink: Dołożenie tego pasa w samochodzie zarejestrowanym na 4 osoby (ciężarowym) wiąże się z demontażem kraty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zento Posted October 9, 2011 Share Posted October 9, 2011 Samo dołożenie pasa i zagłówka nie wystarczy. Trzeba jeszcze w papierach zmienić homologację ciężarową na osobową ze zmianą liczby miejsc z 4 na 5. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aga Posted October 9, 2011 Share Posted October 9, 2011 zento, to oczywista oczywistość... są tacy, którym to nie przeszkadza :wink: Nie chodzi mi o przerejstrowanie auta z powrotem na osobowy tylko o "kompletację" tylnej kanapy. Przy kontroli drogowej istnieje pewne ryzyko, że policjant się dopatrzy niezgodności z homologacją :wink: Ja przez pewien czas jeździłam bez kraty na przykład, ale założyłam ją z powrotem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zento Posted October 9, 2011 Share Posted October 9, 2011 zento, to oczywista oczywistość... są tacy, którym to nie przeszkadza :wink: Nie chodzi mi o przerejstrowanie auta z powrotem na osobowy tylko o "kompletację" tylnej kanapy. Przy kontroli drogowej istnieje pewne ryzyko, że policjant się dopatrzy niezgodności z homologacją :wink: Ja przez pewien czas jeździłam bez kraty na przykład, ale założyłam ją z powrotem. Kiedy jeszcze nie byliśmy w Unii Europejskiej nadgorliwy pogranicznik skierował kolegę jadącego toyotą corolla wagon z kratką na przejście dla samochodów ciężarowych bo w dowodzie było, że ciężarowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryna Posted October 9, 2011 Author Share Posted October 9, 2011 Żaden towarowy nie może przecież parkować dwoma kołami na chodniku a dwoma na ulicy... teoretycznie.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts