Jump to content

Uszczelniacz walu (przedni)

kowalk

Recommended Posts

Troche mi sie poci :) i pytanie czy moge z tym smignac na pojezdzawke... zaznaczam ze troche sie poci i jak pilna to jest sprawa? A jesli pilna to kto chce mi to naprawic dzisiaj :twisted:

P.S.

Samochod to Impreza turbo 92

Pamiętaj o tym że "poci się" to pojęcie względne a olej w tym miejscu dostaje się na pasek rozrządu,nikt ci nie powie że możesz z tym jeździć,przynajmniej nie powinien ale nie możesz też popadać w paranoje.Po prostu wymień uszczelniacz,pozdro.

do wymiany uszczelniacza musisz zdemontować rozrząd, także nie jest to robota na 5 minut...jeżeli olej lekko wycieka czyli jak to określiłeśsię poci, i nie dostaje się na rozrząd, można jeszcze trochę pojeździć, ale nigdy nie wiesz, czy raptem nie zacznie mocniej ciec, chociaż na ogół to dość wolno postępuje...dlatego robisz to na własną odpowiedzielnośc... :twisted::D

roche mi sie poci :) i pytanie czy moge z tym smignac na pojezdzawke...

Z pojeżdżawką to bym uważał. Chyba, że nie będziesz przekraczał 4000 rpm. :mrgreen:

u mnie było to samo,coś sączyło się spod obudowy rozrządu ,uszczelka pod zbiorniczkiem wspomagania to nie była( wcześniej wymieniona,bo lała na silnik aż miło),czyli okazało się ,że na 99% uszczelniacz wału.

Wiadomo nie groziło to zatarciem silnika,bo to było max kilka kropel (widoczne na osłonie silnika)po dłuzszej trasie ,ale sam fakt,że rozrząd kąpie się w oleju był niepokojący :(

Uszczelniacz wymieniony ok 3 tyg temu i smiga jak ta lala,nic nie kapie ,a sam uszczelniacz rto jakieś 25 zł.Przy okazji rozrząd się sprawdził i sie okazało,że można latać a latać na nim :)

Sławek dzięki wielkie :)

No na szczęście uszczelniacz wytrzymał, a wcale samochodu nie oszczędzałem :twisted: ... a co do wymiany to chwilowo czekam bo pobrali mi próbkę oleju do analizy i za dwa tygodnie będę wiedział w jakim stanie jest silnik i wtedy będę też wiedział w co wsadzać hajs czy pompa oleju od sti'08+ i dmuchamy 1.4 bara czy zbieram na remont silnika...