Jump to content

Odwolanie od wystawionego i zaplaconego mandatu?

Than_Junior

Recommended Posts

Ostatnio zdarzylo mi sie zaparkowac na miejscu dla inwalidow. Calkowicie nieswiadomie o niechacy, oczywiscie! Po prostu, zaparkowalem po drugiej stronie ulicy (lewej w kierunku jazdy), na chodniku, na miejscu, ktore akurat sie zwolnilo.

Po godzince wracam do samochodu i widze straz miejska, ktora zaraz mnie zagaduje i twierdzi, ze zaparkowalem na miejscu dla inwalidow. Okazalo sie, ze faktycznie byl tam umieszczony znak pionowy, ale skierowany tak, ze widac go wylacznie jak sie wjezdza na to miejsce z przeciwnej strony (czyli skrecajac na chodnik w prawo). Znaku poziomego (np.koperta) nie bylo.

Niemniej mandat przyjalem, bo co mialem zrobic. Pierwszy w zyciu i od razu z grubej rury: 500zl + 1pkt i jako bonus 160zl za przyjechanie na miejsce lawety. Mandat zaplacilem.

Teraz okazuje sie, ze takie miejsce MUSI byc oznaczone zarowno znakiem pionowym, jak i poziomym:

"Znak D-18a wraz z tabliczką T-29 nie mają mocy prawnej jeżeli nie są zastosowane wraz ze znakiem poziomym P-20. Zestaw znaków D-18a, oraz T-29 oznaczają miejsce zastrzeżone dla osoby niepełnosprawnej. Miejsce takie musi zostać wskazane. Nie można wskazać takiego miejsca w inny sposób jak przez użycie znaku poziomego P-20. Wyjątkiem jest zastosowanie Znaku P-20 wraz z symbolem osoby niepełnosprawnej. W takim przypadku może nie być zastosowany wraz z zestawem znaków D-18a i T-29. przepis prawny:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 31 lipca 2002 r.

w sprawie znaków i sygnałów drogowych.

(Dz. U. z dnia 12 października 2002 r.)

§ 52.

4. Znak D-18a "parking - miejsce zastrzeżone" oznacza miejsce przeznaczone na postój pojazdu uprawnionej osoby.

6. Umieszczona pod znakiem D-18 lub D-18b tabliczka T-29 informuje o miejscu przeznaczonym dla pojazdu samochodowego uprawnionej osoby niepełnosprawnej o obniżonej sprawności ruchowej oraz dla kierującego pojazdem przewożącego taką osobę.

§ 90.

4. Znak P-20 "koperta" wyznacza stanowisko postojowe zastrzeżone dla określonego rodzaju pojazdów.

Zwrot miejsce zastrzeżone oznacza jedno, konkretne miejsce, więc jeżeli konkretne to należy je wskazać."

Pytanie do Was: czy po przyjeciu i zaplaceniu mandatu moge sie odwolac i zadac zwrotu pieniedzy?

Przyjalem mandat, bo straz miejska tlumaczyla mi, ze przeciez znak jest! No i miala racje, ze byl. Chociaz pozniej sprawdzilem i wydawalo mi sie dziwne, ze na miejscu dla inwalidow, ktore znajduje sie 100m dalej, jest zarowno pionowy jak i poziomy. Dopiero teraz wywiad internetowy wskazal, ze faktycznie oznaczenie jest bledne...