Than_Junior Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Ostatnio zdarzylo mi sie zaparkowac na miejscu dla inwalidow. Calkowicie nieswiadomie o niechacy, oczywiscie! Po prostu, zaparkowalem po drugiej stronie ulicy (lewej w kierunku jazdy), na chodniku, na miejscu, ktore akurat sie zwolnilo. Po godzince wracam do samochodu i widze straz miejska, ktora zaraz mnie zagaduje i twierdzi, ze zaparkowalem na miejscu dla inwalidow. Okazalo sie, ze faktycznie byl tam umieszczony znak pionowy, ale skierowany tak, ze widac go wylacznie jak sie wjezdza na to miejsce z przeciwnej strony (czyli skrecajac na chodnik w prawo). Znaku poziomego (np.koperta) nie bylo. Niemniej mandat przyjalem, bo co mialem zrobic. Pierwszy w zyciu i od razu z grubej rury: 500zl + 1pkt i jako bonus 160zl za przyjechanie na miejsce lawety. Mandat zaplacilem. Teraz okazuje sie, ze takie miejsce MUSI byc oznaczone zarowno znakiem pionowym, jak i poziomym: "Znak D-18a wraz z tabliczką T-29 nie mają mocy prawnej jeżeli nie są zastosowane wraz ze znakiem poziomym P-20. Zestaw znaków D-18a, oraz T-29 oznaczają miejsce zastrzeżone dla osoby niepełnosprawnej. Miejsce takie musi zostać wskazane. Nie można wskazać takiego miejsca w inny sposób jak przez użycie znaku poziomego P-20. Wyjątkiem jest zastosowanie Znaku P-20 wraz z symbolem osoby niepełnosprawnej. W takim przypadku może nie być zastosowany wraz z zestawem znaków D-18a i T-29. przepis prawny: ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych. (Dz. U. z dnia 12 października 2002 r.) § 52. 4. Znak D-18a "parking - miejsce zastrzeżone" oznacza miejsce przeznaczone na postój pojazdu uprawnionej osoby. 6. Umieszczona pod znakiem D-18 lub D-18b tabliczka T-29 informuje o miejscu przeznaczonym dla pojazdu samochodowego uprawnionej osoby niepełnosprawnej o obniżonej sprawności ruchowej oraz dla kierującego pojazdem przewożącego taką osobę. § 90. 4. Znak P-20 "koperta" wyznacza stanowisko postojowe zastrzeżone dla określonego rodzaju pojazdów. Zwrot miejsce zastrzeżone oznacza jedno, konkretne miejsce, więc jeżeli konkretne to należy je wskazać." Pytanie do Was: czy po przyjeciu i zaplaceniu mandatu moge sie odwolac i zadac zwrotu pieniedzy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASAHI Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Odwołac sie możesz, ale z autopsji wiem że to nic nie da. Gdybyś nie przyjął mandatu to co innego. Musztarda po grillu że tak powiem.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leon Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Żądać zawsze można. Zabawy sporo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uzytkownik_ Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 rok jak nie dwa ganiania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Than_Junior Posted October 7, 2011 Author Share Posted October 7, 2011 Przyjalem mandat, bo straz miejska tlumaczyla mi, ze przeciez znak jest! No i miala racje, ze byl. Chociaz pozniej sprawdzilem i wydawalo mi sie dziwne, ze na miejscu dla inwalidow, ktore znajduje sie 100m dalej, jest zarowno pionowy jak i poziomy. Dopiero teraz wywiad internetowy wskazal, ze faktycznie oznaczenie jest bledne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uzytkownik_ Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Than_Junior, jak masz czas i nerwy oraz chcesz odzyskać te 500 zł to walcz pamiętaj o kosztach sądowych jak jednak nie wygrasz no i jakaś papuga ci potrzebna jak te wszystkie + nie przysłonią ci - to walcz ps: powodzenia w walce :!: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts