PaMo Posted October 5, 2011 Share Posted October 5, 2011 Witam, Tak, wiem, wiem, jest już kilka wątków o zużyciu oleju w dieslach, ale moje wątpliwości nadal pozostają nierozwiane. Mam problem z ogromnym zużyciem oleju w outbecku 2.0d, na dodatek nie działa lampka od poziomu oleju (tak mi się wydaje). Auto ma 6 miesięcy i przebieg 10000 km. Docierane było książkowo a wręcz histerycznie do 3500 km. Przez ten okres zużył ok 0,3 l oleju, więc wydawało mi się to zupełnie normalne. Na chwile obecną wlałem w niego już 5 litrów oliwy! To jakiś koszmar. Najgorsze jest to, że kontrolka poziomu oleju nie działa (czujnik??). Wyciągam bagnet suchy jak wiór a kontrolka nawet nie raczy zamigać (zaznaczam, że przy włożeniu kluczyka do stacyjki świeci się razem z innymi kontrolkami, więc podejrzewam, że to czujnik). Zdarzyło się już tak 2 razy, sprawdzam bagnet, raz stan był poniżej minimum, za drugim razem bagnet suchutki. Stan sprawdzany dokładnie 5 minut po zatrzymaniu silnika. Wczoraj uzupełniłem do max, przejechałem 1000km, sprawdzam dziś rano, a bagnet suchy jak pieprz. Kontrolka ciśnienia oleju gaśnie normalnie po uruchomieniu silnika. Czy takie zużycie oleju jest normalne??? Gdybym wiedział to wcześniej zainwestowałbym a jakąś rafinerie...hehe. Poza tym jest jeszcze inna kwestia - wydaje mi się, że silnik nie ma kompresji. Auto zostawione na podjeździe tylko na biegu, zjeżdża !!! Słychać wyraźnie i czuć jak wał korbowy się obraca, tłoki "sapią" a auto zostawione na jedynce zjeżdża do tyłu. Jak na moje niefachowe oko to chyba brak kompresji - i może przez to to zużycie oleju. Czyżby jakiś skośnooki pracownik zapomniał zamontować pierścienie na tłokach...hmmm Jakie jest stanowisko SIP w takim przypadku i czego mam się domagać od serwisu? Pozdrawiam Pawel Link to comment Share on other sites More sharing options...
polak900 Posted October 5, 2011 Share Posted October 5, 2011 nie dolewałam oleju od roku, silnik masz ten sam :!: jest gwarancja, jedź do ASO niech poprawiają, nawet się nie zastanawiaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommo Posted October 5, 2011 Share Posted October 5, 2011 Masz bardzo duże, to zużycie oleju.Jaki jest kolor spalin? Jak niebieski to olej spala się w komorach cylindrów,czyli pierścienie. Jak biały, puściły uszczelniacze w turbosprężarce i wtedy też są duże straty oleju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
guma Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 Jak biały, puściły uszczelniacze w turbosprężarce :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Subaryta Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 Przeniosłem do właściwego działu. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poznanianka Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 "Subaru zakłada, iż zużycie oleju do 1l/1000km jest akceptowalnym poziomem" To cytat z mailowej odpowiedzi pracownika działu technicznego Subaru Import Polska... Twój się mieści w tej "normie". Mój obk na początku zużywał litr na 2 000 km, teraz litr na 3 000 -4 000 (w zależności od rodzaju pokonywanych w tym czasie tras), co nadal jest dla mnie bardzo dużym zużyciem. Ale tylko dla mnie, bo dla ASO i działu technicznego już nie:-) Mój samochód też ma 6 miesięcy, ale przejechane już 32 000 km - może więc im dłużej pojeździsz tym mniej będzie połykał oleju? W każdym bądź razie w zakres naprawy gwarancyjnej zużywanie oleju nie wchodzi -- 6 paź 2011, o 09:17 -- Stan sprawdzany dokładnie 5 minut po zatrzymaniu silnika. Zacytuję ci jeszcze jedną rzecz z maila od działu technicznego, w którym wyjaśniają mi, że olej należy zdecydowanie mierzyć na zimnym silniku a te 5 minut to tylko błąd w instrukcji :-) "Bardzo Pani dziękuję, za zauważenie tej nieścisłości w instrukcji obsługi. Informacja ta jest dla nas szczególnie istotna, ponieważ pozwoli ona w przyszłości uniknąć nieścisłości wynikających z interpretacji tłumaczącego „instrukcję obsługi”. Ale ta cenna wiadomość nie dotarła do wszystkich ASO, bo ostatnio w jednym z ASO na mojej trasie, gdzie kupowałam olej na zapas, Pan wykładał mi bardzo długo teorię, że zdecydowanie należy mierzyć na silniku "ciepławym" po 5 minutach od zgaszenia Dział Techniczny , instrukcja obsługi i niektóre ASO zdecydowanie nie są kompatybilne:-) Ja mierzę na "ciepławym" (że pozwolę sobie zacytować Pana z serwisu) i na zimnym rano też:-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommo Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 Jak biały, puściły uszczelniacze w turbosprężarce :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlyszkow Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 PaMo, a po tych 3500km docierania wymieniłeś olej czy śmigasz na tym fabrycznym oleju 1kkm dziennie :?: :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
haubi65 Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 tam fabrycznego to juz pewnie malo zostalo :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlyszkow Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 haubi65, zgoda - jeszcze kilka litrów i się może domyje (jeśli to możliwe przy jeździe 1000km dziennie - ciekaw jestem średniej prędkości takich przejazdów ) - konsumpcja wtedy może sama spadnie jak u Poznanianki tylko nowiutkiego DPFa szkoda... :? PaMo, koniecznie sprawdź działanie czujnika poziomu oleju bo jazda z niskim poziomem oleju fatalnie się odbija na silniku, np. na panewkach. Jeśli chcesz to mogę pomóc sprawdzić i udokumetować zużycie poprzez analizę oleju pobranego z tego silnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaMo Posted October 12, 2011 Author Share Posted October 12, 2011 Oleju nie wymieniałem po 3500 km, gdyż wg serwisu nie ma takiej potrzeby. Dziś auto odebrałem po 2 dniach z serwisu. Odpowiedz: Wszystko ok, ten typ tak ma i dopuszcza zużycie 1l/1000 km. Hmm....chyba będę musiał zamówić beczkę oleju...szczerze mówiąc to nie spodziewałem się takiej akcji po Subaru. No ale cóż, jak już ktoś stwierdził w innym wątku, aby tylko dotrwać do końca leasingu i ostatecznie pożegnać się z marką. pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaszyn Posted October 12, 2011 Share Posted October 12, 2011 Dziś auto odebrałem po 2 dniach z serwisu. Odpowiedz: Wszystko ok, ten typ tak ma i dopuszcza zużycie 1l/1000 km. moim zdaniem TTTNieM, przynajmniej mój, max. 0.5-0.7 l/15kkm, nigdy nie miałem takiego olejożłopa a przerobiłem kilka marek, jeśli normą jest 1l/1000 km to może mój zużywa za mało? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczur75 Posted October 12, 2011 Share Posted October 12, 2011 jeśli normą jest 1l/1000 km to może mój zużywa za mało? 1l/1000km to norma dopuszczalna przez producenta. Nie oznacza to, że każdy egzemplarz ma tyle zużywać. Tak wysoka norma jest nie tylko w subaru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaszyn Posted October 12, 2011 Share Posted October 12, 2011 jeśli normą jest 1l/1000 km to może mój zużywa za mało? 1l/1000km to norma dopuszczalna przez producenta. Nie oznacza to, że każdy egzemplarz ma tyle zużywać. Tak wysoka norma jest nie tylko w subaru. wiem że wielu producentów dopuszcza takie zużycie ale mimo wszystko dziwi mnie tak duża rozbieżność, chyba że górna norma dotyczy modeli składanych w poniedziałek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Graczol1 Posted October 13, 2011 Share Posted October 13, 2011 Po wymianie bloku i DPF przy 64 tys po braniu oleju jest ok na razie...........Walka z SIP jest ciężka ale podobno w nowej wersji tłoki jak w Toyocie w silniku 2,2 D-4D są powleczone i dzięki temu problem brania oleju jest ograniczony.Po wymianie bloku kompletnego zero zużycia ale walka z zawalonym DPF.Mam nadzieje że z tego powodu się nie przytarł nowy blok bo miał sporo ropy w oleju.Pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlyszkow Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Dodam tylko, że na podstawie wyników analizy oleju z SBD po dolewce 2,5L Quazara widać, że ten olej ma przekroczone poziomy popiołów dla wymaganego C3 o 30-50% (były 2 badania tego oleju - przed dolewkami i po tych 2,5L) więc dalsza jazda i konsumpcja tego oleju przez silnik to istny gwóźdź do trumny dla DPFa. Modlić się chyba tylko pozostaje aby ASO zaczęły wspólnie z SIPem reagować konkretnym działaniem na takie żłopanie oleju "w normie" przez te silniki nowych wspaniałych aut... :roll: a da się i to całkiem łatwo tylko szkoda, że wyłącznie poza ASO (no... 1 udało się niechcący w ASO uratować ale nie wiem czy można o tym pisać... więc nie podam gdzie bo chyba nawet to ASO nie wie o tym swoim sukcesie ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej Koper Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Modlić się chyba tylko pozostaje aby ASO zaczęły wspólnie z SIPem reagować konkretnym działaniem na takie żłopanie oleju "w normie" przez te silniki nowych wspaniałych aut... Znakomita wiekszosc silników diesla w Subaru nie wykazuje zwiekszonego zuzycia oleju. Pojedynczymi przypadkami , jak w kazdej marce , zgodnie z procedura zajmuje sie gwarant. Nawolywanie do jakis akcji ( oczywiscie z Pana udziałem ) uważam za nie na miejscu :!: . Rozumiem , że sprzedaz oleju ostatnio spadla ale żeby aż taka nerwowosć ? A jak dzialania ratujące silniki innych marek :?: Może warto kupić/użytkować " nowe wspaniale Subaru z dieslem " wtedy łatwiej uzasadnic swoje obawy o cudze silniki ( podobnie jak z tą Tribeca z US ) a tak interpretacja moze byc tylko jedna..... . Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlyszkow Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Andrzej Koper, uderz w stół... akurat to nie ma nic wspólnego z marką oleju a nawet jego lepkością :roll: Widać ktoś tu był na serniczku kiedy pracownicy nieświadomie ogarnęli temat w SBD MY10 :wink: i jest OK już długi czas. Może warto kupić/użytkować " nowe wspaniale Subaru z dieslem " jest taki plan - gratuluję zdolności czytania w myślach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej Koper Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Widać ktoś tu był na serniczku kiedy pracownicy nieświadomie ogarnęli temat w SBD MY10 i jest OK już długi czas. Czy mozliwe jest uswiadomienie mnie na PW... :?: Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlyszkow Posted October 19, 2011 Share Posted October 19, 2011 Andrzej Koper, z przyjemnością :wink: ps. a tu link o tym jak radzi sobie Matka Toyota z D4D biorącymi olej patologicznie czyli wg nich > 0,5L na 1kkm żeby nie było... http://www.scribd.com/doc/58534538/Oil- ... arranty1-1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba_rz Posted November 9, 2011 Share Posted November 9, 2011 Jak widać występują duże problemy ze spalaniem oleju, ja akuratnie nie mam żadnego problemu, ale ja mam poprzedni model w którym jeszcze podobno nie było takich problemów. Z tego co wiem w tej chwili Motul prowadzi testy w jednym z salonów Subaru z olejem 5w30 C2 zalecanym do diesla i naprawdę olej sobie świetnie radzi i zużycie oleju sie znacznie zmniejsza lub całkowicie znika. Może warto takiego rozwiązania spróbować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Outback Posted November 10, 2011 Share Posted November 10, 2011 Z tego co wiem w tej chwili Motul prowadzi testy z Subaru Michalczewski w Radomiu z olejem 5w30 C2 zalecanym do diesla i naprawdę olej sobie świetnie radzi i zużycie oleju sie znacznie zmniejsza lub całkowicie znika. Może warto takiego rozwiązania spróbować. Moim osobistym zdaniem raczej nie warto. Po pierwsze - ze względu na DPF - bardziej do mnie przemawia klasa C3 (niskopopiołowa) od klasy C2 (średniopopiołwa). Być może traktuję te określenia zbyt dosłownie (Kolega Wlyszkow czuwa, więc w razie czego -proszę- sprostuje moje wypociny) ale cokolwiek oznacza różnica C2 vs C3 - zdecydowanie wolę żeby tych popiołów było mniej niż więcej (czy też o mniejszej granulacji) ... . Po drugie - nie mam żadnych doświadczeń ze stosowaniem Motula w dieslach Subaru ale w dieslach europejskich (głównie Audi/VW) ten olej na pewno nie jest mistrzem czystości silnika, a co gorsza - czasem zostawia po sobie jakieś bardzo dziwne - mało widoczne ale za to wyraźnie wyczuwalne pod palcem - twarde "kryształki" ... . No chyba, że C2 jest diametralnie lepszy od X-Cees'a (??) ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć ... . Prędzej (niż C2) zaryzykowałbym ze "Specific'em 504.00-507.00" ale to też jedynie w warunkach bezpośredniego przymusu (rewolwer przy skroni, etc. ... , bo dobrowolnie nigdy) . Po trzecie - chociaż osobiście omijam Motula szerokim łukiem - przynajmniej póki co nie mam żadnych powodów do narzekań na swojego dieselka :wink: , więc na pewno nie jest to dla nas (użytkowników SBD) produkt ostatniej szansy ... 8) ... . Pozdrawiam, Piotr Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba_rz Posted November 10, 2011 Share Posted November 10, 2011 Szczerze mówiąc nie ma żadnych różnic w przypadku normy C2 i C3 jeśli chodzi o oszczedność ukladow katalitycznych. Jednyne w czym norma C3 przewyższa c2 jest zużycie czesci silnika. Szczerze mówiąc nie patrzyłbym na doświadczenia europejskie z tego wzlędu że masz napet brudniejsze paliwo w polandzie co inaczej wpływa na spaliny i inne związki mogą sie osadzać, takze raczej bym wierzyl temu co robia u nas chlopaki zwlaszcza ze im wychodzi. Jeśli miałbym czymś ryzykowac gdybym miał problem z DPF to chyba bym spróbował z normą C1, jeśli chodzi oszczedanie silnika i katalizatorów to jest misrzowska norma, z tym że niestety Subaru jej u siebie nie dopuszcza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlyszkow Posted November 10, 2011 Share Posted November 10, 2011 nie ma żadnych różnic w przypadku normy C2 i C3 jeśli chodzi o oszczedność ukladow katalitycznych W zakresie limitów saps tak - są takie same dla C2 i C3 Przykładowo te Motule 5W-30 eco-clean C2 i x-clean C3 różnią się trochę dodatkami, tj. eco-clean ma trochę więcej detergentów ale x-clean ma wyższy HTHS - coś za coś aby zmieścić się w limitach bo ekologia przede wszystkim... :wink: Motul prowadzi testy w jednym z salonów Subaru z olejem 5w30 C2 zalecanym do diesla ten olej jest od dawna rekomendowany przez Motula jako ich No1 do SBD - ma trochę lepszą "płynność" w niskich temp a to razem z niższym HTHS może zaowocować spadkiem spalania w porównaniu do x-cleana. raczej bym wierzyl temu co robia u nas chlopaki zwlaszcza ze im wychodzi OK ale czy ta ocena to wynik porównania tylko ilości spożywanego oleju przez silnik czy czegoś jeszcze bo z analiz oleju pobieranego z SBD w PL wynik Motula C2 jest nadal jednym z najgorszych -> ~130ppm żelaza i podobnie miedzi po 15kkm to sporo - jest już coraz więcej wyników nawet dwukrotnie lepszych a ostatnio się pojawił nawet wynik 22ppm / 6kkm żelaza . chyba, że C2 jest diametralnie lepszy od X-Cees'a (??) to zupełnie inne oleje ale porównywać który lepszy będzie ciężko bo x-cess się nie nadaje do diesela z DPF Inna sprawa, że każda dolewka oleju C2 / C3 w SBD powoduje przekroczenie rekomendowanego poziomu saps (dolewając na litry olej można spokojnie przekroczyć nawet poziom saps x-cess'a - łatwo policzyć) i dalsza konsumpcja takiego oleju może się odbijać na DPFie np. częściej będzie się on regenerował a wtedy również dolewał ON do oleju co nie pozostaje bez negatywnego wpływu na silnik itd... Jeśli miałbym czymś ryzykowac gdybym miał problem z DPF to chyba bym spróbował z normą C1, jeśli chodzi oszczedanie silnika i katalizatorów to jest misrzowska norma, z tym że niestety Subaru jej u siebie nie dopuszcza. nie ma takiej potrzeby ani pewności, że połowiczna ilość fosforu i TBNu jakkolwiek pomogą :roll: a widać z innych wątków, że ewentualnych przyczyn dolegliwości należy szukać raczej w ON i prawidłowości jego spalania :wink: zdaje się to potwierdzać też ww. wynik SBD 22ppm Fe /6kkm uzyskany na umytym układzie wtryskowym, dobrej jakości ON z extra dodatkami do ON przez cały badany okres i na oleju C3 z extra dodatkiem wzmacniającym TBN i dyspersję sadzy zalanymi na wypłukany silnik - ta mieszanka miała nadal po 6kkm w mieście wyższy TBN niż świeży C1 albo 504/507 i to bez przekroczenia limitu saps dla C3 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts