smigacz Posted December 25, 2005 Share Posted December 25, 2005 AUTKO MA NAPĘD NA 4 KOŁA I ZASTANAWIAM SIE CZY ZAKŁADAJAC NA PRZÓD 185/65/15 A NA TYŁ 195/65/15 NIE USZKODZE CZEGOŚ W MECHANIZMACH Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogs Posted December 25, 2005 Share Posted December 25, 2005 Ja od 3 dni jezdze na dojazdowce, ktora ma nieporownywalne mniejsze rozmiary... i coz mam zrobic skoro wszystko w swieta zamkniete :roll: Jednak przy wiekszej ilosci km wydaje mnie sie, ze nie powinno sie jezdzic na jakichkolwiek roznych oponach... takie ustawienie jak Ty chcesz robi sie w RWD... ale nie w AWD... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawo Posted December 26, 2005 Share Posted December 26, 2005 AUTKO MA NAPĘD NA 4 KOŁA I ZASTANAWIAM SIE CZY ZAKŁADAJAC NA PRZÓD 185/65/15 A NA TYŁ 195/65/15 NIE USZKODZE CZEGOŚ W MECHANIZMACH Opony powinny miec nie tylko ten sam rozmiar, ale nawet zuzycie na obu osiach. (na podstawie manuala). Moznaby oczywiscie snuc rozwazania, ze opony roznia sie tylko szerokoscia a obwod kola moze byc identyczny, ale wystarczy je postawic obok siebie, zeby miec pewnosc, ze maja rozna wysokosc. Pozdr, Slawo Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek_z Posted December 26, 2005 Share Posted December 26, 2005 ... i chyba właśnie dlatego szersze opony powinny mieć odpowiednio niższy profil Link to comment Share on other sites More sharing options...
smigacz Posted December 26, 2005 Author Share Posted December 26, 2005 185/65/15 185 to czerokość bierznika w mm 65 to procentowy stosunek boku do szerokości czyli 65% z 185mm (wysokość opony ) 15 to rozmiar podawany w calach i tyczy sie średnicy są katalogi z przelicznikami ale zawsze jest różnica kilku % , nie byłem pewny czy w SUBARU można założyć różne opony na osie ale teraz wiem że na 100% nie można właśnie ze względu na różnice kilku % w przelicznikach , można pouszkadzać mechanizmy.Pozdrawiam - smigacz Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.Kossakowski Posted December 26, 2005 Share Posted December 26, 2005 Ja od 3 dni jezdze na dojazdowce, ktora ma nieporownywalne mniejsze rozmiary... i coz mam zrobic skoro wszystko w swieta zamkniete :roll: Jednak przy wiekszej ilosci km wydaje mnie sie, ze nie powinno sie jezdzic na jakichkolwiek roznych oponach... takie ustawienie jak Ty chcesz robi sie w RWD... ale nie w AWD... OGS Trzeba było pisac bym ci pozyczył bo moj i tak stoi w garazu od 2 tyg wiec jedna fela w ta jedna w ta hehe pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogs Posted December 26, 2005 Share Posted December 26, 2005 G.Kossakowski, dzieki za propozycje, ale kurierzy tez nie jezdza w swieta :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.Kossakowski Posted December 26, 2005 Share Posted December 26, 2005 Oj Tatku Tatku a pociagow to moze nie ma... głowka pracuje:) pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogs Posted December 26, 2005 Share Posted December 26, 2005 G.Kossakowski, :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
ComeToDaddy Posted December 28, 2005 Share Posted December 28, 2005 szersza opona- wieksze opory toczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RadRSTI Posted December 28, 2005 Share Posted December 28, 2005 AUTKO MA NAPĘD NA 4 KOŁA I ZASTANAWIAM SIE CZY ZAKŁADAJAC NA PRZÓD 185/65/15 A NA TYŁ 195/65/15 NIE USZKODZE CZEGOŚ W MECHANIZMACH NIE! Centralny dyferencjal pojdzie bye bye! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts