Jump to content
Charlie9

Sterowanie audio z kierownicy nie działa [legacy MY07]

Recommended Posts

Witam, a więc udało mi się okazyjnie kupić przyciski do sterowania audio z tempomatem do legacy my07, w innym poście pisałem, że bardzo mi tego brakuje. Otrzymałem przyciski, ale zanim rozbiorę kierownicę chciałbym być pewny, że mam komplet, dlatego czy ktoś może wie, czy do tych paneli (zwłaszcza audio, bo tempomatu i tak mam) nie brakuje czasem czarnego elementu na zatrzask do którego powinna wchodzić śruba od dołu kierownicy? Czy to jest już w kierownicy mimo, że siedzi tam teraz zaślepka.

 

37375879.jpg

Shot at 2011-06-15

 

77257582.jpg

Shot at 2011-06-15

 

Przyznam, że jeszcze nie sprawdzałem, czy w ogóle mam pociagniętą instalację do radia, ale zanim sprawdziłem to sprzedający i tak mi dorzucił te przyciski do uchwytu na napoje praktycznie w cenie:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, a więc tak jak w temacie, podłączyłem przyciski ze sterowaniem audio i tempomatem, wcześniej upewniłem się, czy do radia wchodzi wtyczka odpowiedzialna za sterowanie audio (3 przewody - jest) a następnie dokupiłem przyciski. Niestety po złożeniu okazało się, że przyciski się podświetlają ale radio nie reaguje na nie...Co jest w takim razie nie tak? czy radio ma zablokowaną tą funkcję programowo? Czy jednak gdzieś jakiejś wiązki kabli jeszcze brakuje? Czytając na wielu forach zagranicznych i nie tylko wyszło, że z reguły Radio 6CD nie wymaga dodatkowej wiązki i wystarczy po prostu podłączyć przyciski...u mnie niestety nie działa;(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Charlie9, sledze z ciekawosci (Parrot :D) i chyba cos nie tak z ostatnim linkiem - prowadzi do tego watku ;)

 

T.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Link jest OK, skleiłem oba tematy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, a więc minął rok a ja dalej nie rozwiązałem problemu ze sterowaniem radiem z kierownicy....tak jak napisałem powyżej, po wpięciu przycisków sterowania radiem i tempomatem w gniazdo w kierownicy, radio dalej nie reaguje na przyciski, które jednak się podświetlają. Z tego tematu http://forum.subaru.pl/viewtopic.php?f=23&t=144995&p=1350618&hilit=przyciski#p1350618 wynika, że przewodu które są odpowiedzialne za sterowanie głośnością z kierownicy są wpięte do gniazda. U mnie jest tak samo. Jakieś sugestie? Może ktoś wie, czy jeszcze gdzieś brakuje jakiejś wiązki po drodze? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc!

 

-- Pn lip 02, 2012 3:40 pm --

 

Nawiązując do tego wątku: http://forum.subaru.pl/viewtopic.php?f=13&t=115867&start=0 wychodzi na to, że w MY07 2.0 R HID , czyli w takim jak mój, powinno działać po podłączeniu samych przycisków...

 

-- Pn lip 02, 2012 5:07 pm --

 

Tutaj zdjęcia wtyczki...: Są dokładnie 3 kable, fioletowo-biały, pomarańczowo-biały i zielony, odpowiedzialne za sterowanie radiem. Wszystkie wchodzą w wiązkę.

 

 

img7644j.th.jpg

img7643i.th.jpg

img7640u.th.jpg

img7639b.th.jpg

img7637o.th.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze zdjęć wygląda, że wszystko jest poprawnie podłączone. Jednostka ma wejścia opisane następująco (5-ka i 6-ka to sterowanie radiem).

b541fn.gif

 

Na początek proponowałbym przeprowadzenie procedury sprawdzającej przyciski, czy w ogóle działają.

audiosat.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, zrobię to w wolnej chwili....ale jakie jest prawdopodobieństwo, że akurat te od głośności nie działają??? Przecież to się pewnie nawet nie psuje...od tempomatu działają, ich podświetlenie działa. Hmm...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Czy w tym temacie jakieś nowiny.

Mam identyczną sytułację i zanim zacznę grzebać może ktoś coś podpowie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja u siebie wpiąłem i zadziałało od razu, legac rok 2007, MY'08, radio GX-204LE.

Ale niestety potrzebuje tego "czarnego elementu na zatrzask do którego powinna wchodzić śruba od dołu kierownicy" (lewego od przycisków do radia), bo sprzedającemu się połamał przy demontażu. Ma może ktoś na zbyciu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam, ktoś już rozwiązał sytuację z niedziałającym sterowaniem z kierownicy? dorwałem kierownicę ze sterowaniem i po zamontowaniu nie działa (pozostało mi jeszcze sprawdzić czy wszystko w radiu jest podłączone).

Share this post


Link to post
Share on other sites

w polifcie (od 07r) powinno działać p&p. U mnie po przełożeniu kierownicy ze sterowaniem radiem wszystko działało...

Co prawda w OBK, ale radio chyba to samo.

Edited by MikeZorro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ktoś wie jak podłączyć te trzy kabelki od sterowania z kierownicy do nowego radia 2din??

Który kolor z którym wejściem przy nowym radiu?

Nowe Radio ma trzy wejścia: 

1. SW KEY GROUND

2. SW KEY 1

3. SW KEY 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, siedemczwartych napisał:

1. SW KEY GROUND

2. SW KEY 1

3. SW KEY 2

SW KEY Ground idzie do masy auta, gdziekolwiek.

SW KEY 1 lub SW KEY 2  (obojętnie który) idzie do jednego kabla od przycisków.

Drugi kabel od przyciskow idzie do masy auta.

Następnie programowanie przycisków w radiu i tyle.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Dzięki wielkie. 

Pierwszy SW KEY do którego z kierownicy? Ma to znaczenie?

A drugi SW KEY?

Edited by siedemczwartych

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, siedemczwartych napisał:

Dzięki wielkie. 

Pierwszy SW KEY do którego z kierownicy? Ma to znaczenie?

A drugi SW KEY?

swkey obojetnie ktory idzie do jednego z kierownicy a drugi z kierownicy do masy. Drugi sw key pozostaje wolny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale z kierownicy idą 3 przewody.

1. Do masy

2. Do jednego swkey

3. A trzeci?

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, siedemczwartych napisał:

Ale z kierownicy idą 3 przewody.

1. Do masy

2. Do jednego swkey

3. A trzeci?

powinny byc tylko dwa..

Screenshot_2015-06-14-08-01-28.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuje za cierpliwość. Jutro jeszcze dokładnie sprawdzę jak to tam od tylu wyglada. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...